Dansk

projekt - lykkelig

19. februar 2009 af CarpeDiem1 (Slettet)

 Hejsa jeg går i 9. klasse, og skal nu til at have min sidste projekt uge i folkeskolen. Emnet lyder: Verden omkring os. Det er jo et VIRKELIG bredt emne, som dækker over næsten alt. Jeg har valgt at skrive om lykke. Jeg har besluttet mig for, at mit produkt ikke skal være en rapport, men noget langt mere kreativt. Jeg ligger selv inde med nogle ideer, men vil rigtig gerne hører jeres ide til, hvad et kreativt produkt kunne være.

ELLER hvad lykke er for jer. Bliver man lykkelig af rigdom og materielle ting, eller hvad?  

På forhånd tak for ideer - Nina.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

"Naboens græs er altid grønnere", siger man. Jeg tror, at lykken mange gange er netop det, man ikke har - lige indtil man får det, så er det igen noget, man ikke har. Tænk på hvor mange mennesker, der lider af shopping, de skal hele tiden have noget nyt, det varmer et par dage, og så skal der ske noget igen. Giv dig også lige tid til at læse Lykkens Galocher her:

http://rakontoj.googlepages.com/hca0018_da.html

Omkring lykken så får du nok lige så mange svar, som der er mennesker. Jeg kendte engang en, der havde så mange penge, at hun boede på hotel - et af de allerfineste i Frankrig. Hun blev vartet op fra morgen til aften, hun gik i butikker om formiddagen og købte dyrt tøj og smykker, hun kunne pynte sig med, hun var ikke ung længere og mændende så kun på hendes penge. Hun kedede sig om eftermiddagen. Hun var blevet alene, manden havde haft en stor forretningskæde og havde efterladt hende en så stor formue, at hun ikke behødede at tænke på penge resten af sit. En gang imellem gik hun ned i hotellets Casino og prøvede lykken, men de gange hun vandt, bragte pengene hende ikke lykken, for dem havde hun jo i forvejen. Hun blev så ked af restaurantens mad, at hun næsten ikke kunne spise den. Altid var der det ene eller det andet i vejen med den, og så sad hun der i al sin lykke og tænkte på dengang, de måtte kæmpe for hver øre, de havde, dengang manden var ved at bygge sin forretning op fra bunden. Der havde hun været lykkelig betroede hun mig, for det var altid spændende at se, hvad morgendagen bragte. Uheldigvis havde hun ikke sørget for at få sig et par sunde fritidsinteresser og børn havde de ingen af, for der havde ikke være tid, men da hun kendte en maler, der boede samme sted, han var ret succesfuld og glad for sin tilværelse, han var skabende kunstner, og jeg tror, at i det at skabe noget ligger der et gran af lykke. Hun gik somme tider med ham ned til den nærliggende strand og kiggede på, at han malede havet, himlen fugle og bådene, der sejlede forbi, men selv havde hun ikke sans for skabende kunst eller for noget andet for den sags skyld, hun sad bare der med alle sine penge og kunne ikke få tiden til at gå. Altid var det den samme trummerum, de samme tjenere, de samme folk, der kom og gik, hun var blevet en brik i et stort spil, en klods, man var ved at falde over, men om man ikke agtede, havde det ikke være tfor hendes penge.  Og hvis hun ikke er død, så sidder hun der endnu.


Svar #2
19. februar 2009 af CarpeDiem1 (Slettet)

Hold da op!! Det var en ærlig og meget sand historie. Det er jo virkelig sådan. Det er bare svært for os "almindelig mennesker" med "almindelige penge" at forstille os, at det kunne være så ulykkeligt, selv om man har "alle penge i hele verden". Tusind tak for dit svar! :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

Nej, det gør man da ikke. Og det er ikke en kliché!

Du skulle tage fat i lidt oldtidskundskab og kigge på historien om Kong Kroisos, der på sit dødsleje må erkende, at han trods rigdom og magt ikke var den lykkeligste på Jorden.

Jeg ved ikke, hvor meget du kan bruge det til (også nu hvor du går i 9'ende.), men det kunne da være sjovt at nævne. Desværre er Herodot, historikeren, der har beskrevet episoden, meget opsat på at fremhæve begreber som nemesis og hybris, hvilket måske er lidt ærgeligt i denne sammenhæng.


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja egentlig var det en lille historie, jeg lige digtede til lejligheden, men baseret på en virkelig hændelse. Lykken kunne jo også være at hjælpe andre og især at se, at det bærer frugt. Derfor bliver folk lærere, af idealistiske grunde vel for det meste. Missionær, læge, sygeplejerske og mange andre af den type fagområder har noget, der stræber mod en indre tilfredsstillelse, men for mit eget vedkommende er det mit forfatterskab, naturvidenskaben, kunsten og mit dejlige landbrug (den nære kontakt med jorden og gyllen), der er lykken. Du skulle sætte dig ned og skrive nogle stikord, der gælder for dit eget vedkommende, derefter skulle du digte en historie om det, så vil du undervejs opdage, at inspirationen giver dig mere end du havde troet. Jeg vil meget gerne læse den bagefter.


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. februar 2009 af vissiv (Slettet)

JEg tænker på om du har nogle gode ideer i forhold til politiske ideologier, der skal gøre samfundet og det enkelte individ lykkeligt.  For nogle mener bl.a. at den liberale tankegang er "lykkelig" og de der er mere venstre orinteret ikke er nær så lykkelig, fordi de spekulere for meget over hvordan gud og hver en mand har det.  Men jeg tænker lidt om du har nogle gode ideer?


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg ved ikke om I så, hvordan det gik den amerikaner, der vandt historiens største lottogevinst: Over en milliard (omregnet til kroner). Det var en meget sørgelig historie, og et tysk jorurnalisthold gav sig til at undersøge, hvordan det var gået nogle lottomillionærer fra deres egen andegård. Det var en rystende dokumentarfilm. Folk bliver elleville, når de får jackpotten, men siden kommer nedturen, når pengene er væk og vennerne ligeså og familien har vendt ryggen til, fordi de ikke synes de er blevet tilgodeset i tilstrækkelig grad. Selvmordet synes eneste udvej for disse med lykkens galoscher. Jeg siger: Ser du dem, så lad dem stå!


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja, den dag mennesket bliver voksent, den dag det glemmer sin egen egoisme og handler ikke ud fra et økonomisk synspunkt men fra et humanitært, den dag tror jeg vi finder lykken. Nogle vil sige, at jødernes opfindelse af pengene og den private ejendomsret var roden til alt ondt. Tænk for eksempel på, at sådan noget som auktioner kun kan eksistere, fordi vi ikke under hinanden noget. Det kunne være sjovt at være til en auktion, hvor den første byder får varen og en siger: Nej, når du så gerne voil have den så tag den! Du skal læse Dostojevskijs roman Idioten, den handler om en kristusfigur. Den berørte mig dybt, selvom det er mange år siden, jeg læste den.


Brugbart svar (1)

Svar #8
19. februar 2009 af vissiv (Slettet)

Ja, jeg kan godt se hvor du vil hen, og du har helt ret. Alle stræber efter lykke, men hvad er lykken - når man endelig har den? Og det jo så et godt sprøgsmål. Jeg arbejder i min opgave med hvorledes politik kan gøre et menneske og et samfund mere lykkeligt. Som jeg også skrev før er der blandt andet teorier om liberalismen. Men jeg søger ideologier, som er udtænkt for at gøre folket lykkeligt, så som den plan de har i England "projekt happiness" - som bl.a. går ud på at børn udervises i lykke. Men hvordan måler man lykke? - Danmark står jo til at være nummer 1 på listen over de lykkeligeste lande, men samtidig har vi en enorm høj skilsmisse procent og vi er også et af de højt rankede lande for selvmord og selvmords forsøg. Folk har jo hver sin opfattelse af hvad lykke er, men hvordan er det så muligt at måle det. Og sammenligne på tværs af landegrænser.  De bliver jo ikke målt på samme grundlag. HVis vi tager en kvinde fra zimbabwe og en kvinde fra Danmark, så har de jo på ingen måde samme livs grundlag, hvor vidt er det så muligt at sammenligne der lykke via. et lykke index? Det nogle af de spørgsmål jeg sitller mig selv.


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

#5 Det er en lang diskussion politologisk og filosofisk diskussion!

Kort og godt stræber enhver ideologi imod et ideelsamfund, en utopi, en drøm om det gode og det sande. Lyotard, som var filosof og samfundsforsker, fortolkede socialismen og liberalismen som de store fortællinger, der med hver deres drøm om et utopisk samfund havde stridtes op igennem den kolde krig. Men med murens fald kollapsede denne stræben, ideologiernes betydning svandt ind. Siden er det blevet til en lang diskussion om, hvorvidt ideologierne er døde.

Du kan selv læse lidt mere om det, hvis du vil.. Ellers må du spørge, hvis der er noget, du virkelig ikke forstår.


Brugbart svar (1)

Svar #10
19. februar 2009 af klotte (Slettet)

Der er lavet mange undersøgelse over lykke, dem kan du finde på nettet. Penge er ikke en tilstrækkelig betingelse- selvom det sikkert ikke skader. Men heller ikke en nødvendig betingelse.

Jeg vil ikke forholde mig til Eriks lange poetiske indlæg- blot kostaterer at lykke i høj grad er noget man selv skaber i form af sin attitude til tilværelsen og derfor er den psykologisk faktor meget vigtig.


Svar #11
19. februar 2009 af CarpeDiem1 (Slettet)

#8

Men hvordan måler man lykke? - Danmark står jo til at være nummer 1 på listen over de lykkeligeste lande, men samtidig har vi en enorm høj skilsmisse procent og vi er også et af de højt rankede lande for selvmord og selvmords forsøg. Folk har jo hver sin opfattelse af hvad lykke er, men hvordan er det så muligt at måle det. Og sammenligne på tværs af landegrænser.  De bliver jo ikke målt på samme grundlag. HVis vi tager en kvinde fra zimbabwe og en kvinde fra Danmark, så har de jo på ingen måde samme livs grundlag, hvor vidt er det så muligt at sammenligne der lykke via. et lykke index? Det nogle af de spørgsmål jeg sitller mig selv.

Jeg kunne ikke være mere enig! Jeg synes bare at det er sådan et spændende emne, men alligevel så umuligt! Som du selv siger: er lykke ikke for mig hvad den er for dig.


Brugbart svar (1)

Svar #12
19. februar 2009 af vissiv (Slettet)

Nej og først og fremmest er der jo også nogle basale behov der skal opfyldes. MAd og søvn er hovedesageligt det vigtigste. Til tider tror jeg vi har en tendens til at glemme hvor "lykkelige" eller måske mere heldigt stillede vi er her i Danmark. Men gør det os lykkelige? - Jeg tror helt sikkert kvinden fra zimbabwe ville være lykkelig, hvis hun havde samme livs grundlag, som de fleste af os her i Danmark har. MEn jah lykke er bred, lykken er ikke til at tage og føle på -og derfor ikke helt til at definere.


Svar #13
19. februar 2009 af CarpeDiem1 (Slettet)

Tusind tak for alle jeres svar, jeg får nye ideer hver gang!

Jeg havde tænkt på at mit produkt, kunne være et maleri jeg vil male, af min version af lykke og så hvis det er muligt at finde andre kunstneres definition af lykke på et lærred, kunne jeg måske analysere det. Jeg skal fremlægge i 20 minutter, så jeg vil også prøve at svarer på spørgsmål som "bliver man lykkelig af penge, tøj osv.." og "hvad er lykke" osv... Jeg er først lige gået igang, så jeg har ikke helt styr på alt endnu. Der er også 3 uger til :)


Svar #14
19. februar 2009 af CarpeDiem1 (Slettet)

Vissiv: Jeg nærmest klapper i mine hænder af enighed!


Brugbart svar (1)

Svar #15
19. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

#12 Du skulle tage at kigge på Marslows behovspyramide.

Så vidt jeg husker, er der en tråd her på SP, hvor nogle af os gav vores bud på, hvad lykke er. Jeg kan lige se, om jeg kan finde den..

Her var den: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=526703


Svar #16
19. februar 2009 af CarpeDiem1 (Slettet)

 Sjovt du nævner det Sherwood. Jeg sidder lige og kigger på den. Tak for linket. Kigger på det.


Svar #17
19. februar 2009 af CarpeDiem1 (Slettet)

 Tak for linket, det var meget brugbart! :)


Brugbart svar (1)

Svar #18
19. februar 2009 af vissiv (Slettet)

Jo tak, jeg har kigget på den før. Mad og søvn er jo de mest basale behov , i hvert fald for at kunne overleve. Men den spiller jo en rolle i forhold til hvor "Lykkelig" man er. Og derfor mener jeg ikke at man kan måle lykke på tværs af landes grænser.


Brugbart svar (1)

Svar #19
19. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

#10
 

Der er lavet mange undersøgelse over lykke, dem kan du finde på nettet. Penge er ikke en tilstrækkelig betingelse- selvom det sikkert ikke skader. Men heller ikke en nødvendig betingelse.

Jeg vil ikke forholde mig til Eriks lange poetiske indlæg- blot kostaterer at lykke i høj grad er noget man selv skaber i form af sin attitude til tilværelsen og derfor er den psykologisk faktor meget vigtig.

Jeg tænker Nietzsche. :) Men jeg er da enig.


Brugbart svar (0)

Svar #20
19. februar 2009 af vissiv (Slettet)

Noget af det jeg også synes der kunne være spændende at kigge på er at de underviser i lykke i England? Hvordan kan man undervise i noget man ikke kan definere, som er vidt ofrskelligt fra menneske til menneske?


Forrige 1 2 Næste

Der er 38 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.