Matematik

Math!! asymptoter

21. februar 2009 af XX91 (Slettet)

Hej. Havde stillet dette spørgsmål tidligere, men forsvandt lidt da jeg fik svar på et andet, så håber nogen kan hjælpe.

Opgaven skal kunne løses uden hjælpemidler, men har ingen idé lige pt. Nogen som kan give et hint?

Betragt funktionen g givet ved forskriften g(x)=√(x^2+1)

- Vis, at graf(g) har to skrå asymptoter med ligninger y=x og y=-x

Takker på forhånd :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Okay, når du skal se på asymptoter er det en god idet at se på grænsetilfælde. F.eks kan du se på grænsen får x går mod uendelig eller minus uendelig.


Svar #2
21. februar 2009 af XX91 (Slettet)

Det eneste jeg kan komme i tanke om når jeg kigger på den er, at når x --> -1 vil f(x) --> 0
Er jeg helt gal på den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2009 af Asbjørn, elektronik ing. (Slettet)

Det er lovligt at antage i matematik:

Antag at g(x)-> y(x)=x, for x gående mod (+) uendelig

Bevis at

lim (g(x) / y(x) ) ->1, for x gående mod (+) uendelig.

Grunden til at jeg er ingeniør er så, at jeg finder det ret uinteressant at fører formelle matematiske beviser for logiske opgaver, men strengt taget skal du heller ikke bevise noget, du skal vise...

Tilbage til opgaven, lad x -> (+) uendelig, dvs. x^2 bliver et utroligt stor tal sammenlignet med 1.:

sqrt(10^2+1)/10 = 1,049...

sqrt(100^2+1) /100=1,000049...   osv.

I det formelle bevis bruges :

http://en.wikipedia.org/wiki/Limit_(mathematics)

Læs afsnittet "Limit of a function at infinity"

Du kan gøre dig tilsvarende overvejelser omkrig x -> (-) uendelig. x^2 = |x|^2, så g(x)>0, for alle x


Svar #4
21. februar 2009 af XX91 (Slettet)

#3
Forstår ikke rigtigt det du skriver "sqrt", og hvorfor du dividerer med den x-værdi du bruger for at finde grænsen, men tænkte på at opgaven jo skal kunne laves ved håndkraft, så hvordan ville du forklare det?
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du ser umiddelbart, at når x → -∞ går f(x) mod -x, og når x vokser mod uendelig går f mod x. Vi har hældningskoeffecienten 1 i første kvadrant og -1 i 2. kvadrant. Eller sagt med ord: 1-tallet under kvadratrodstegnet bliver af mindre og mindre betydning, jo længere vi bevæger os ud af x-aksen til en af siderne. Se vedhæftede fil. Vi har også (ses umiddelbart) af f → √x2, når x går mod plus eller minus uendelig, som jo er lig den numeriske værdi af x, og det er det sidste, din lærer vil have dig til at se, altså √x2 = IxI.

Vedhæftet fil:Asymptoter.doc

Svar #6
21. februar 2009 af XX91 (Slettet)

Okay, nu jeg med. Tak allesammen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

I vedh. fil kan du se et egt. bevis

Vedhæftet fil:skrå asymptote.doc

Svar #8
21. februar 2009 af XX91 (Slettet)

#7 Det ser meget overskueligt ud.  
Takker :)


Skriv et svar til: Math!! asymptoter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.