Matematik

hjælp til en slem opg

22. februar 2009 af Martin_boy (Slettet)

hej alle sammen

jeg har fået en svær spørgesmål af min lærer som jeg skal besvare :S en der vil hjælpe med at løse den helt har prøvet en masse gange

Bestem alle hele tal n, så også tallet  √n2+4n-5 er helt


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2009 af Munck (Slettet)

Mener du at du skal finde alle de tal, hvor hvis du indsætter det i den formel, så giver det et helt talt?


Svar #2
22. februar 2009 af Martin_boy (Slettet)

ja


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Prøv at dele udtrykket op i de forskellige dele. Du vil så se at det sidste led (-5) for eksempel ikke har indflydelse på om udtrykket er et helt tal.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Hvis sqr(n2 + 4n - 5) er et helt tal, så er n2 + 4n - 5 et kvadrattal q2.

Da n2 + 4n - 5 = (n - 1)(n + 5) = q2, så er  n = 1 eller  n = -5 eller  n - 1 < q < n + 5.

Altså kan q kun i sidste tilfælde kun antage værdierne n, n+1, n+2, n+3 og n+4.

1) q = n: q2 = n2 = n2 + 4n - 5, hvoraf 4n = 5; ingen heltallig løsning

2) q = n+1: q2 = n2 + 2n + 1 = n2 + 4n - 5, der har løsningen n=3

3) q = n+2: q2 = n2 + 4n + 4 = n2 + 4n - 5; ingen løsning

4) q = n+3: q2 = n2 + 6n + 9 = n2 + 4n - 5, der har løsningen n = -7

5) q = n+4: q2 = n2 + 8n +16 = n2 + 4n - 5, hvoraf 4n = -21; ingen heltallig løsning.

Det eneste hele tal n, for hvilke sqr(n2 + 4n - 5) er et helt tal er tallene -7, -5, 1 og 3


Skriv et svar til: hjælp til en slem opg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.