Matematik

eksponentialfunktion

23. februar 2009 af Dusty_Chick (Slettet)

Grafen for en eksponentialfunktion skærer y-aksen i 2 og har en procentvis stigning på – 12%.

a) Bestem ligningen for denne graf og forklar hvordan du når frem til ligningen.
 

+

En startkapital, der indsættes på en bankkonto til 2,5% i rente p.a., vokser i løbet af 8 år til 13402,43 kr.

a) Beregn hvor stor startkapitalen var.

b) Beregn hvor mange penge, der vil stå på kontoen efter 11 år.

c) Beregn hvor lang tid, der skal gå før der er 18000 kr. på kontoen.

- Hvordan i alverden gør jeg det? Nogle matematikgenier, der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

En eksponential er funktion er af formen: y=b*ax. Hvad ved du om a og b?


Svar #2
23. februar 2009 af Dusty_Chick (Slettet)

Den ene er styrende eller sådan noget, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Den ene er et punkt på y-aksen, mens den anden siger noget om den procentvise stigning


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

#1

Eksponentialfunktion - f(x)=a^x

Eksponentielfunktion - f(x)=b*a^x

I opgaven skal der selvfølgelig bruges en eksponentielfunktion.

(Jeg ved godt, at du kender forskellen, men det gør #0 nok ikke)


Svar #5
23. februar 2009 af Dusty_Chick (Slettet)

Dvs. f(x)=2*-12^x ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#4 Det vidste jeg faktisk ikke. Tak for oplysningen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#5 2 er rigtig nok, men der er en definition på a. Den hedder a=1±r, hvor r er den procentivise stigning


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

Hvad lærer de jer dog på det fysikstudie, Daniel? Calculus heh

#5 Nej.

f(x)=2*(1-0,12)^x=2*0,88^x


Svar #9
23. februar 2009 af Dusty_Chick (Slettet)

#8 Okay, hvordan kan jeg forklare det med ord? Jeg tror godt jeg kan se hvad I mener, men ved ikke hvordan jeg skal kunne forklare det.


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

Gør det ud fra Daniels definition i #7.


Svar #11
23. februar 2009 af Dusty_Chick (Slettet)

Jeg prøver at se på det. Siger i hvert fald tak.


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#8 Jah, Calculus og Lineær algebra lige for tiden.. Vi lærer ikke dansk :P Fysiker er ligeglad med sådan nogle små detaljer. Det skal bare virke når vi skal bruge det! :P


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

#12 Hey. Jeg skal være økonom. Vi benytter matematik og dansk på samme måde som fysikerne. Ingen beviser, vi er meget pragmatiske, så længe vi bare kan regne med, at det holder stik. Og det er jo præcis sådan, at det skal være.

Det lyder spændende ellers. Men jeg synes også kun, at det er matematikken i fysikken som er spændende. :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#13 Hvis du skal læse økonomi på AU, så får du også en masse beviser! Det er tåbeligt hvis du spørger mig. Jeg kan ikke bruge det til noget. Men fysikken er heldigvis så god at det opvejer lineær algebra.


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. februar 2009 af bernitt-matematik.dk (Slettet)

Hej,

Helt forfra:

f(x) = b * ax

f(x) er slutstørelsen, b er start-størrelsen, a er væksten (1 + vækstprocenten) og x antallet af vækstperioder.

Altså:

f(x) = 2 * (1 - 12%)x

f(x) = 2 * 0,882

Og så opgaven

13402,43 = b * 1,0258

13402,43 /1,0258 = b

11000 = b startkapitalen var 11000 kr.

og så:

f(x) = 11000*1,02511

f(x) = 13332,95

og

18000 = 11000*1,025x

18000/11000 = 1,025x

log(18000/11000) = x*log(1,025)

log(18000/11000)/log(1,025) = x

19,94 = x kapitalen når 18000 efter 20 år

hilsen

bernitt-matematik.dk 


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. februar 2009 af dnadan (Slettet)

#4

Definitionen af eksponentialfunktioner svinger rent faktisk en smule fra bog til bog.

Men efter min egen opfattelse bør man, definere eksponentialfunktioner og eksponentiellefunktioner, som du gør.

#0

Se i øvrigt vedhæftede dokument, som måske kan guide dig igennem opgaver vdr. eksponentiellefunktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. februar 2009 af Spontaneous-123 (Slettet)

Grafen for en eksponentialfunktion skærer y-aksen i 2 og har en procentvis stigning på – 12%.

a) Bestem ligningen for denne graf og forklar hvordan du når frem til ligningen.
 

f(x)=2*0.88^x

En startkapital, der indsættes på en bankkonto til 2,5% i rente p.a., vokser i løbet af 8 år til 13402,43 kr.

a) Beregn hvor stor startkapitalen var.

K=K0*(1+r)^n

13402.43=K0*(1+0.025)^8

K0=13402.43/(1+0.025)^8=11000

b) Beregn hvor mange penge, der vil stå på kontoen efter 11 år.

K=11000*(1+0.025)^11=14433

c) Beregn hvor lang tid, der skal gå før der er 18000 kr. på kontoen.

18000=11000*(1+0.025)^x

x=log(18000/11000)/log(1+0.025)=19.94a

tror jeg nok
 


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

#14 Virkelig? De laver næsten ingen på SDU. Men jeg skal nok også (har snart ændret sig så meget) læse i København.


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#18 Tjah, du kommer nok aldrig til at slippe helt for dem ;)


Brugbart svar (0)

Svar #20
23. februar 2009 af Sherwood (Slettet)

Så er det godt, at jeg ikke er (helt) dårlig til dem hehe. ;)


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.