Matematik

haster plzzzzz help til Mat

24. februar 2009 af Googles (Slettet)

Hej, jeg havde stillet dette spm. før,:    og fik svaret som ses nedenunder, men mit spm. gå ud på om kan man ikke bruge dette ligning for linjen m: a(x-x0)+b(y-y0)=0 istedet for y - y0 = a(x-x0)?? hvis ja, hvad bliver så b?
 

En linje m går gennem punktet (-3,1) og er ortogonale på linjen med ligningen : 2x+3y=6

Beregn koordinaterne til m's skæringspunkt med koordinatsystemets andenakse ?

Svar:
1 time og 53 minutter siden af Danielras

Start med at opstille en ligning for m.

y - y0 = a(x-x0)

Hvor (x0,y0) er det givne punkt. Hældningen a finder du ved at udnytte at produktet af to ortogonale linjers hældningstal er -1. Husk at isoler y af ligningen for den anden linje inden du aflæser dens hældning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: b skal du i så fald finde ud fra kendskab til a og et punkt. Ved indsættelse i y=ax+b kan du isolere b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2009 af peter lind

Du kan godt brug a(x-x0)+b(y-y0)=0. Problemet med at bruge den er at finde a og b. (a,b) er en vektor, der skal være ortogonal på normalen til linien 2x+3y=6


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Ignorer #1 - jeg havde ikke lidt læst opgaven korrekt.


Svar #4
24. februar 2009 af Googles (Slettet)

jeg har regnet ud af at at linjen m bliver:

y-1=-1(x-(-3))   <=> y=-1x-2                  men hvordan kan jeg så finde skæringspunktet med koorinatsystemets andenakse?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: For andenaksen gælder, at x=0 for samtlige punkter.


Svar #6
24. februar 2009 af Googles (Slettet)

så det vil sige at skæringspunktet er (-1,0)  ????


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Nej, for det er -1 på x-aksen.


Svar #8
24. februar 2009 af Googles (Slettet)

nu bliver jeg forvirret, er det så (0,-1) eller (0,2)  desuden den ligninge som jeg har lavet for m, er jeg usikker og hvad skal man bruge linjen 2x+3y=6 til?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. februar 2009 af 2822 (Slettet)

jeg forstår ikke opg.


Svar #10
24. februar 2009 af Googles (Slettet)

opgaven gå ud på at man skal finde:

En linje m går gennem punktet (-3,1) og er ortogonale på linjen med ligningen : 2x+3y=6

og man skal beregn koordinaterne til m's skæringspunkt med koordinatsystemets andenakse ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. februar 2009 af Danielras (Slettet)

Hvis du benytter den metode jeg skrev foregår det således. y isoleres af den anden ligning:

2x+3y=6

y = -(2/3)x + 2

Produktet af ortogonale liniers hældningstal er -1:

a * (-2/3) = -1

a = (3/2)

Du har nu et punkt og hældningen, og kan indsætte det i:

y - y0 = a(x-x0)
y - 1 = (3/2)*(x+3)

y = (3/2)x+(11/2)

Som altså er ligningen for m. Skæringen med andenaksen findes ved at sætte x=0:

y = (3/2)*0+(11/2) =(11/2)

Skæring med andenaksen er altså:

(x,y) = (0,(11/2))


Skriv et svar til: haster plzzzzz help til Mat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.