Matematik

Mable12 til Sp17a i STX081-MAA

17. marts 2009 af ulfulf (Slettet)

Opgave 17a i STX081-MAA
En bestemt type af beholdere har en form, der kan beskrives som: En kasse med højden h (i cm) og bredden x (i cm) og dybden x (i cm), hvorpå sidder en pyramideformet ’hat’, der har højden x (i cm), og siderne x * x (begge i cm).
Beholderens Rumfang skal være 100 cm^3 og det gælder:

(1/3)x3 + hx2=100       OG          S=(1+kvrod(5))x2+4xh

Hvor S er beholderens overflade (i cm2).

A1) Bestem S udtrykt ved x
A2) Bestem x, så beholderens overflade bliver mindst muligt

Løst på TI-89 ser det således ud:

(1) Solve((1/3)x^3+h*x^2=100 and s=(1+kvrod(5))x^2+4x*h , s) STO> s(x)
(2) S(x)

Svar: s(x)=((3*kvrod(5))*x3+1200)/(3*x)
Herefter differentieres og sættes lig 0 og resultatet bliver x=4,71936 og s(x)min=127,136

Med Mable12
Dels bliver det omstændeligt og dels kan jeg ikke få en approximativ, men læsbar talværdi ud.

God råd hertil efterlyses og vil blive værdsat


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2009 af Danielras (Slettet)

h := unapply(solve((1/3)*x^3+h*x^2 = 100, h), x):

S := unapply(simplify((1+sqrt(5))*x^2+4*x*h(x)), x):

minS := solve(diff(S(x), x), x):

fminS := evalf(S(minS[1]));

Er ihvertfald en måde.


Skriv et svar til: Mable12 til Sp17a i STX081-MAA

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.