Matematik

Vejledende opgavesæt 2006

18. marts 2009 af nunu1989 (Slettet)

Hej

sidder med en opgave som jeg ikke kan få løst :

Til beskrivelse af sammenhængen mellem antal dyr N og tiden t i en population benyttes ofte den relative væksthastighed 1 /N * dN/ dt . Nedenstående tabel viser nogle sammenhørende værdier af tiden og den relative væksthastighed.


Tiden t                                    4         5        6          7            8               9                 10
Relativ væksthastighed   0,23   0,21   0,203   0,191    1,171       0,167       0,152
 

I en model til beskrivelse af antal dyr antages, at den relative væksthastighed som funktion af tiden med god tilnærmelse kan beskrives ved en lineær funktion f.
a) Benyt tabellens data til at bestemme en forskrift for f
b) Benyt overstående til at opstille en differentialligning til bestemmelse af antal dyr N som funktion af tiden t.
c) Bestem en forskrift for antal dyr, som funktion af tiden t, idet det oplyses, at der var 780 dyr til tiden t=7.

Jeg har løst a og fået forskriften til f(x) = - 0,01257x + 0,277,  men ved ikke om det er rigtig (har bare brugt Ti89- stats/list og plot data som ax + b)

Men når jeg så når til b'eren aner jeg simpelthen ikke hvad jeg skal.

Er der nogen der kan hjælpe mig ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2009 af peter lind

Du har dermed fundet at 1/N*dN/dt = -0,01257t + 0,277. Løs differentialligningen ved separation af variable.


Svar #2
18. marts 2009 af nunu1989 (Slettet)

Dvs. a  er rigtig....

b)   skal man bruge desolve   ved brug af ti 89??


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2009 af peter lind

Jeg kender ikke Ti89 så jeg ved ikke om du kan løse ligningen med den. Jeg ved heller ikke om det er tilladt. En måde der under alle omstændighder dur er separation af variableDu omdanner ligningen til      dN/N = (-0,01257t + 0,277)dt og integrerer på begge sider.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2009 af kieslich (Slettet)

For den travle elev er desolve et udmærket redskab (men det er altså også godt at bruge papir og blyant en gang imellem:)):

desolve(y' = (-0.01257x + 0.277)y, y(7) = 780,x,y)

Til Peter: Det er både tilladt og anbefalet at elever bruger CAS til at løse sådanne opgaver. Det er ikke som i mine dage: Der brugte vi en regnestok.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts 2009 af peter lind

#4 Jeg er ikke sikker på at det altid er tilladt. Hvis man skal lære at løse ligninger nytter det jo ikke bare at bruge et program, der gør det for en. Der har været adskillige opgaver herinde, hvor der er angivet, at man ikke må bruge hjælpemidler. Min egen opfattelse er at det er helt i orden at bruge regnemaskine i de tilfælde, hvor man i gamle dage brugte regnestok eller tabeller. I et tilfælde som dette med en differentialligning, har man derimod aldrig kunne klare sig med regnestok og tabeller.

Jeg er helt givet ikke klar over de præcise regler og jeg vil være glad, hvis nogen kunne fortælle mig om dem.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Til prøven med hjælpemidler er det anbefalet at eleverne bruger et CAS værktøj. De skal dog huske at redegøre for hvordan ligningen og andre oplysninger er fremkommet, og de skal forklare hvordan værktøjet er blevet brugt. Og så selvfølgelig fortolke resultatet.

Til prøven uden hjælpemidler er det sværeste jeg har set omkring differentialligninger følgende:

Gør rede for, at funktionen f(x) = e2x + 3 er en løsning til differentialligningen
        y' = 2y -6

Separation af de variable er ikke en del af pensum til prøven uden hjælpemidler.

Reglerne står her: http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF08/Vejledninger/stx/080701_matematik_A_stx_vejledning.ashx

Og eksempler på opgaver står her:

http://www.uvm.dk/Uddannelse/Gymnasiale%20uddannelser/Proever%20og%20eksamen/Centralt%20stillede%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf.aspx


Svar #7
19. marts 2009 af nunu1989 (Slettet)

til #4

er ikke helt med..  hvorfor y(7) = 780....

først, man skal lave b...

hjælp med eller uden cas..


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. marts 2009 af kieslich (Slettet)

'hvorfor y(7) = 780....'
Fordi: ... der var 780 dyr til tiden t=7.
 

'Jeg har løst a og fået forskriften til f(x) = - 0,01257x + 0,277,'

Du havde tiden på x-aksen (liste 1) så x = t, og du havde 1/N*dN/dt på y-aksen (liste 2) så indsat i den ligning du fandt fås:   1/N*dN/dt = -0.01257t+0.277, Ganges med N på begge sider får du:                     dN/dt = (-0.01257t+0.277)*N  <- Dette er differentialligningen. Du kan evt. skrive y istedet for N.


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. marts 2009 af peter lind

#6

Tak


Skriv et svar til: Vejledende opgavesæt 2006

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.