Fysik

Golf på månen

25. marts 2009 af Galningen (Slettet)

Sidder med, en efter min mening, svær opgave, hvorfor jeg håber på lidt hjælp stinker til fysik nemlig!

Det drejer sig om følgende opgave:

Under Apollo 14-missionen slog Alan Shepard med en golfkølle til en golfkugle. På jorden kunne Shepard nemt slå bolden 100 neter væk. Hvor langt kunne han skyde den væk på månen, når Månens tyngdeacceleration er 1/6 af Jordens?

Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2009 af Jerslev

#0: Antaget, at han skyder i samme elevation, med samme starthastighed og månens krumning ikke betyder noget, så kan du løse opgaven ved at tage to ligninger for det skrå kast og dividere dem med hinanden og løse for længden, x.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
25. marts 2009 af Galningen (Slettet)

Kan ikke følge dig?...


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2009 af Jerslev

#2: For det skrå kast gælder: y(x) = x*tan(a) - g*x^2/(2*v_0^2 * cos^2(a))

Antaget, at han har samme v_0 og a på jorden og månen fås for længden af kastet, hvor y=0:

x*tan(a) = g*x^2/(2*v_0^2 * cos^2(a)) <=> 2*tan(a)*v_0^2*cos^2(a)/g = x = 2*sin(a)*cos(a) * v_0^2/g

Ved brug af reglen, at sin(a)*cos(a) = ½ * sin(2a) fås:

x = 2*½*sin(2a)*v_0^2 /g = v_0^2 * sin(2a)/g

Antaget, at a og v_0 er ens på jorden og månen fås da for månekastet:

xmåne = v02 *sin(2a)/(g/6) = 6*v02*sin(2a)/g = 6xjord = 600m

- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: Golf på månen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.