Matematik

DIfferentialligninger.

25. marts 2009 af zaga-gyan (Slettet)

Hej

Jeg er igang med en matematik-projekt, og kan virkelig ikke komme videre, håber der er en der kan kigge på det og hjælpe mig på vej hurtigst muligt, da det skal afleveres på fredag.

Jeg er nået til delopgave e) i opg. 1, og ved ikk hvordan jeg skal regne den videre??

link til opg.                         http://peecee.dk/upload/view/162086

link til det jeg har lavet:    http://peecee.dk/upload/view/162085

på forhånd tak


Svar #1
25. marts 2009 af zaga-gyan (Slettet)

Er der virkelig ikke en der kan hjælpe? :S


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2009 af Dynin (Slettet)

#0 da du kender resultatet kan du bare regne fra højre mod venstre ... brug Eulers formel hertil


Svar #3
25. marts 2009 af zaga-gyan (Slettet)

Jeg har svært ved at se hvordan formlen skal gribes an, se link.

hvordan skal den streg forståes og hvordan skal jeg så få regnet fra højre?

http://peecee.dk/upload/view/162099


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2009 af Dynin (Slettet)

Overstregningen betyder konjugeret


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2009 af Dynin (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Et par ekstra hint

Vedhæftet fil:Untitled13.doc

Svar #7
26. marts 2009 af zaga-gyan (Slettet)

okay.

Jeg har nu regnet en del af det, men ved ikke om hvor meget af det der er rigtigt, og i den sidste formel (opg. 1 e) er jeg nået et sted hvor jeg er gået i stå, kan ikke komme videre, håber der er en der kan hjælpe.

1. Der er et link til selve opgaven længere oppe.

og link til det jeg har lavet:      http://peecee.dk/upload/view/162187


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2009 af kieslich (Slettet)

So far so good. Sæt √(a2+b2) uden for en parentes. Brug derefter at ei*x = cos(x) + i*sin(x) . Du får fire led. de to af dem er ens, og de to andre går ud med hinanden.


Svar #9
26. marts 2009 af zaga-gyan (Slettet)

Hvis du lægger mærke til får jeg arg(a+bi), når jeg fjerner kompleks konjugerede streg. skal jeg ha' plus i arg(a+bi), skal det ikke være arg(a-bi)??? Da jeg kan se i opgaven skal man ende med arg(a-bi).

Er total forvirret selvom jeg sætter udenfor parantes.

se link

http://peecee.dk/upload/view/162197


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Du skal ikke lave arg(a-ib) om når du konjugerer. arg(a-ib) er vinklen mellem retningen til punktet (a,b) og x-aksen. Det er altså et reelt tal og påvirkes derfor ikke af konjugering.


Svar #11
26. marts 2009 af zaga-gyan (Slettet)

Okay takker, så har jeg klaret den.

Men hvordan laver jeg så den sidste delopgave 1.f.?

Kan se at jeg skal beregne amplitude c og faseforskydningen d udfra formlen c*cos(100Pt+d)? Men hvordan gør jeg?


Svar #12
26. marts 2009 af zaga-gyan (Slettet)

guys, skal aflevere imorgen :(


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Elever bør lære at lave deres lektier i god tid :)

Sammenlign de to formler i opgave e) Den der står først på linje 2. Og den nederst til højre. Så ser du at amplituden er koefficienten foran cos. Nemlig √(a2+b2).

I dit udtryk for i(t) fra opgave c) er der to led til sidst (den anden linje i funktionen). Forkort de led (bare glem de to led med e-πt )   så får du noget lignende a*cos(100πt) + b*sin(100πt). Indsæt i ovenstående og udregn amplituden.

Når du sammenligner de to formler ser du at inden i cos( ) er der to led. Det ene med og det andet uden t. Det uden t er faseforskydningen. I dette tilfælde arg(a-ib). Du skal nu finde vinklen mellem x-aksen og linjen der går gennem (0,0) og (a,-b) Det er din fase forskydning.


Svar #14
27. marts 2009 af zaga-gyan (Slettet)

Det er ikk nemt at overskue, mener du der hvor jeg har skrevet højre side af lighedstegnet? ;)

Desuden og hvilken en af dem, den der hedder A eller den der hedder i.?

p.s.

det er ikk nemt for elever, der er press på ;) vi gør vores bedste. hehe


Svar #15
27. marts 2009 af zaga-gyan (Slettet)

og seriøst, selvom jeg tror jeg ved hvilke formler det er, har siddet og stenet med den i den sidste times tid, kan ikk få det til at køre.


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. marts 2009 af kieslich (Slettet)

I linje 2 står der "c cos(100πt +d). Tallet c kaldes for amplituden, mens tallet d kaldes for faseforskydningen."    Nederst til højre: √(a2+b2) cos(100πt +arg(a−bi)).

Sammenlign de to: så må amplituden c = √(a2+b2)  og faseforskydningen d = arg(a−bi)).

a og b: I c) fandt du i(t) = ....+ 325/100020001*(999900sin(100*π*t)*π+20000cos(100*π*t)*π)/π  udregn/reducer dette udtryk til a*cos(100*π*t) + b*sin(100*π*t) . Der står dine a og b. Udregn c.

d: find vinklen (som altså er lig arg(a-ib) mellem x-aksen og linjen der går gennem (0,0) og (a,-b). Nemt, lærte du i 1g. hældningskoefficienten α = tan(vinklen) ⇔vinklen = arctan(α) = arctan(-b/a)  (hældningskoefficienten er jo lig med Δy/Δx).

Da der står: "(f) Beregn nu amplitude og faseforskydning for den elektriske strøm fra (c)" og vi normalt bruger I(t) til at beskrive strøm tror jeg, at det er i(t) du skal bruge.


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Efter min mening er opgaven grebet lidt forkert an. Det første, man lægger mærke til, er at et RLC-kredsløb Kirchhoffs' 2. lov) er det elektriske pendant til Newtons ligning (2.lov) dP/dt=m*a. Der tales ikke om, at I skal løse ved brug af komplekse tal før senere i opgaven, så selve kredsløbet kan beskrives som et RC-kredsløb tilføjet spændingstabet LdI/dt over spolen (induktionsmodstanden), så differentialligningen får følgende generelle udseende L*I+R*I+(1/C)*∫(I*dt)=U(t)=U0*sin(ωt). Differentierer vi nu for at slippe af med integraltegnet, så får vi L*d2I/dt2+R*I+(1/C)*I=U0*ω*cos(ωt). Den ligning her og så ligningen for det mekaniske system m*d2y/dt2+k1*dy/dt+k2*y=F0*cos(ω*t) med den partikulære løsning yp(t)=acos(ωt)+bsin(ωt) er i princippet (i beskrivelsen af fænomenet) den samme. Så man kan sige, at kan du løse en inhomogen 2. ordens differentialligning med konstante koeffecienter, så kan du også løse den indenfor et elektrisk kredsløb. Nu har jeg lagt mærke til, at du har alt for store (lange) konstanter med i dine udregninger). Omskriv dem til k1, k2... osv, før du sætter dem ind, det gør det hele meget mere overskueligt. Og så er I jo tre personer om opgaven!! Det er først i opgave e, at I skal bruge kompleks notation, så vidt jeg har forstået.


Skriv et svar til: DIfferentialligninger.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.