Matematik
Andengradsligning
18. november 2004 af
madshk (Slettet)
Hey har lidt problemer, skal forklare b's betydning for parablen?
f(x)=ax^2+bx+c
På forhånd tak :D
f(x)=ax^2+bx+c
På forhånd tak :D
Svar #1
19. november 2004 af Lurch (Slettet)
du ved toppunktet er givet ved,
(x,y) = (-b/2a , -d/4a)
hvor d=b^2 - 4ac
b har derfor betydning for placeringen af parablen, både i x- og y-aksens retning.
Derudover vil b også pårvirke bredden af parablen.
da 2. grads ligningen har formen,
f(x)=ax^2 + bx + c
konstanten b har direkte indflydelse på funktionsværdien, når der ændres på x
(x,y) = (-b/2a , -d/4a)
hvor d=b^2 - 4ac
b har derfor betydning for placeringen af parablen, både i x- og y-aksens retning.
Derudover vil b også pårvirke bredden af parablen.
da 2. grads ligningen har formen,
f(x)=ax^2 + bx + c
konstanten b har direkte indflydelse på funktionsværdien, når der ændres på x
Svar #2
19. november 2004 af Epsilon (Slettet)
#0: Hvis du har haft differentialregning, vil vide, at
f'(x) = 2ax + b
hvoraf man ser, at f'(0) = b er hældningskoefficienten for tangenten til parablen i x=0. Så b har betydning for parablens placering i forhold til y-aksen. Man kan sammenfatte således:
b = 0: Parabeltoppunkt på y-aksen.
b 0.
b > 0: Parabeltoppunkt til venstre for y-aksen, hvis a>0 og til højre for y-aksen, hvis a
Dette følger jo af toppunktsformlen, som Lurch skriver i #1. Den kan i øvrigt også vises ved hjælp af differentialregning.
//Singularity
f'(x) = 2ax + b
hvoraf man ser, at f'(0) = b er hældningskoefficienten for tangenten til parablen i x=0. Så b har betydning for parablens placering i forhold til y-aksen. Man kan sammenfatte således:
b = 0: Parabeltoppunkt på y-aksen.
b 0.
b > 0: Parabeltoppunkt til venstre for y-aksen, hvis a>0 og til højre for y-aksen, hvis a
Dette følger jo af toppunktsformlen, som Lurch skriver i #1. Den kan i øvrigt også vises ved hjælp af differentialregning.
//Singularity
Svar #3
19. november 2004 af Epsilon (Slettet)
#0: Bemærk i øvrigt, at
f(x) = ax^2 + bx + c, a ikke-0
ikke er en parabel, men en funktion (et andengradspolynomium), der har en parabel som graf. Man kan skrive, at en ligning for en parabel er
y = ax^2 + bx + c
med a ikke-0.
//Singularity
f(x) = ax^2 + bx + c, a ikke-0
ikke er en parabel, men en funktion (et andengradspolynomium), der har en parabel som graf. Man kan skrive, at en ligning for en parabel er
y = ax^2 + bx + c
med a ikke-0.
//Singularity
Skriv et svar til: Andengradsligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
