Matematik

optimering

21. april 2009 af Filly (Slettet)

Hej Kammerater..

Jeg sidder lige her med en opgave der ikke giver nogen mening for mig... håber i kan hjælpe..

En kasse uden låg skal kunne rumme 125 dm3. Kassens bredde (målt i dm) er x og kassens længde (målt i dm) er x + 3.
a) Bestem kassens højde udtrykt ved x, og bestem kassens overflade udtrykt ved x.
 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. april 2009 af eightx2 (Slettet)

Rumfang = 125

h*l*b = 125

Dvs. h*(x+3)*x=125, altså h(x)=125/((x+3)x)


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. oktober 2011 af C21222L (Slettet)

Jeg har nu altså skrevet dette som: 

 

Rumfanget findes ved rumfang = bredde * længde * højde = 125
Dette udtrykkes ved ligningen: V = b * h * (l + 3) = 125
Ved at forsøge sig frem på TI n-spire CAS, er jeg kommet til følgende resultat:
4,17416 * 4,17416 * (4,17416 + 3) = 125
4,17416 * 4,17416 * 7,17416 = 125
x = 4,17416
Højden = 4,17416 dm
Kassens overflade = bredde * længde
V = 4,17416 * 7,17416 = 29,9460917 dm


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt. Der står ikke noget i opgaven om, at bredden og højden er den samme. Det er givet, at længden er lig med bredden + 3. Kaldes bredden x, er længden derfor x+3 , og kassens rumfang er så

V = x·(x+3)·h = 125

Heraf kan h så isoleres, udtrykt ved x,

h = 125/(x(x+3))

Man skal nu opstille et udtryk for kassens samlede overfladeareal A , idet man bemærker, at kassen er uden låg, så

A = x·(x+3) + 2·x·h + 2·(x+3)·h = x·(x+3) + 2·(2x+3)·h

og heri indsætter man udtrykket for h .


Brugbart svar (2)

Svar #4
23. oktober 2011 af C21222L (Slettet)

#3, er du ikke sød at skrive udregning + facit, da jeg ikke helt kan se det for mig... 


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er nok nemmere at skrive mellemregningerne ned på papir end blot at se dem for sig i tankerne.

Man indsætter

h = 125/(x(x+3))

i udtrykket for A til

A = x·(x+3) + 2·(2x+3)·125/(x(x+3)) 

   = x·(x+3) + 250/(x+3) + 250/x


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. februar 2012 af brugerjulie (Slettet)

Sidder selv med denne opgave hvordan finder jeg frem til hvad h er ? Er ikke helt med på hvad der menes med at h= 125/(x(x+3)) .. Er det bare h eller skal der regnes mere ud ????


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. august 2014 af måske1 (Slettet)

Hej jeg er lidt i tvivl om begrænsingenerne i denne opgave? 

jeg ved at x >0 da en sidde ikke kan være i minus. men hvordan finder jeg den øvre begrænsning? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der er i princippet ingen øvre grænse for x.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. august 2014 af måske1 (Slettet)

Jeg plejer at indsætte 0 på h's plads, og isolere x - men da det ikke kan lade sig gøre vil jeg indsætte 0,5 

Men når jeg så isolere x, for jeg det til -17,3 og det er jo ikke rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jeg forstår ikke, hvad du laver her.

Man har isoleret h ud fra betingelsen om, at V = 125, dvs.

        h = 125/(x(x+3))

hvilket så indsættes i udtrykket for overfladearealet:

        A = x·(x+3) + 2·(2x+3)·125/(x(x+3))

           = x·(x+3) + 250/(x+3) + 250/x

som anført i #5 . Sidelængden x kan antage alle positive værdier, x > 0 . Man skal sikkert bestemme x, således at overflade arealet A er mindst muligt.


Skriv et svar til: optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.