Fysik

Rapport til i morgen !! Hjælp

25. april 2009 af Marina k (Slettet)

Hej . Jeg synen selv jeg er ok til fysik men denne opgave er jeg helt væk på. Er der nogen der er virkelig ´gode til fysik ? Opgaven lyder sådan her:

C-14: Naturligt kulstof indeholder 1,37•10-10 % af isotopen C-14. C-14 dannes i atmosfæren når N-14 bombarderes med neutroner fra den kosmiske stråling. C-14 henfalder så igen til N-14 med en halveringstid på 5730 år. Derved indstiller der sig en ligevægt således at C-14 indholdet i atmosfæren (og dermed også i levende organismer er konstant).

• Beregn massen og antal kerner af C-14 i 1 kg naturligt kulstof (fra en levende organisme). Vis at aktiviteten er 226 Bq/kg.

Grauballemanden blev fundet (død!) i 1952. Aktiviteten af C-14 i hans kulstof var 185 Bq/kg.

• Hvornår døde Grauballemanden?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

1. beregn hvor mange atomer der er i 1 kg.  n = m/M

2. beregn antallet af C-14 kerner nC= 1.37*10-10%*n 

3.beregn henfaldskonstanten k = ln(2)/T½.

4. beregn aktiviteten A0 = k*nC

5.  A(t) = A0*e-k*t       Løs A(t) = 185


Svar #2
25. april 2009 af Marina k (Slettet)

Tak for hjælpen . Men jeg har lige et til spørgsmål. Der står jo vi skal vise at er 226 bq/kg, men det er ikke ¨det det bliver. Hvordan kan det være? ;D


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

Hvad får du?


Svar #4
25. april 2009 af Marina k (Slettet)

1.37*10-12*2.3247*10-26

k = ln(2)/5730=  k = 0.1209680943

A0 = 0.1209680943*3.184839000*10-38

A0 = 3.852639045*10-42

;D


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

 n(C14) = m/M  = 1000g/(12 g/mol) *6,022*1023 *1.37*10-12 = 68.75*1012

k = 3.8332*10-12 /sec.  Husk at omregne år til sekunder. 
 


Svar #6
25. april 2009 af Marina k (Slettet)

Jeg må lige sige at jeg ikke helt forstår det, men tak for hjælpen. Jeg må bare spørge min lærer. ;D


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

Hvilket forstår du ikke?? vi kan godt tage det skridt for skridt:

m = 1000g,   der går 12g/mol så vi har 1000/12 mol, Avogadrostal er antallet af atomer på et mol :

1000/12 *6,022*1023 atomer, af dem er kun en del C14,  nu 1000/12*6,022*1023*1,37*10-12.


Svar #8
25. april 2009 af Marina k (Slettet)

Ha ha ;D Okay. Hvor kommer 6,022*1023  så fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

Du udregner først antallet af mol. I et mol er der 6,022*1023 atomer. mol er en betegnelse ligesom et dusin. på et dusin er der 12 stykker, på et mol er der 6,022*1023 atomer. Når du i kemi regner med mol regner du altså med så mange molekyler, men det er nemmere at holde styr på tallene med mol.


Svar #10
25. april 2009 af Marina k (Slettet)

Ok tak . Men så siger du at k =  3.8332*10-12 /sec.

Man siger t½= ln(2) / k.  = k = t½* ln(2)- Gør man ikke ?

Og halveringstiden er 5730, som der står i teksten Eller hvad ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

T½ = ln(2)/k  ⇔k*T½ = ln(2)  ⇔k = ln(2)/T½    T½ er halveringstiden står i teksten.

k = ln(2)/T½ = ln(2)/(5730*365,25*24*60*60) =  3.8332*10-12 /sec

T½ = 5730 år,   365,25 dage på et år, 24 timer per dag, 60 mimutter per time, 60 sekunder per minut.


Svar #12
25. april 2009 af Marina k (Slettet)

He. ;D Tak  for hjælpen. Jeg er med nu


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

Resten skulle også være rimeligt nemt, metoden står i #1. God arbejdslyst.


Skriv et svar til: Rapport til i morgen !! Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.