Matematik

Forklaring!!!?

25. april 2009 af Booklover (Slettet)

Hej.

Jeg har virkelig, virkelig, virkelig svært ved at forstå nedenstående to opgaver:

Opgave 6.

Vis at punktet (2,3) ligger på cirklen (x+1)2 + (y-5)2 = 13         

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P.

Opgave 7.

Bestem ligninger for de to tangenter til cirklen med ligning (x-3)2 + (y -2)2 = 13 der står vinkeltret på linjen y = 0,75x +6

Håber Inderligt at I vil fortælle mig - gerne ved at vise hvilke formler og hvordan jeg udregner det trin for trin - hvordan jeg regner opgaverne!!!!!!

Mange hls.

M.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

opg 6. indsæt x=2 og y=3 i venstre side af din cirkelligning. giver det 13 ligger punktet(2,3) på cirklen.

Hældningen på radien fra centrum til (2,3) er a = (y2-y1)/(x2-x1) = ((-5)-3)/(1-2) =

Tangenten står vinkelret på radien, så hældningen på tangenten c må opfylde a*c = -1.

Nu har du så hældningen c og et punkt (2,3) som du kan lave tangentens ligning ud fra y - y0=a*(x-x0)


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2009 af mathon

eller
cirkel: (x-3)2 + (y -2)2 = 13

cirkeltangentligningen i Po(xo,yo)

(xo-3)(x-3) + (yo-2)(y-2) = 13

dvs.

(2-3)(x-3) + (3-2)(y-2) = 13


Svar #3
26. april 2009 af Booklover (Slettet)

Ok .. men hvordan udregner jeg så resten af opg. 6 og hele opg. 7???


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2009 af kieslich (Slettet)

Resten af 6. står i #1. Find hældningen c på din tangent, og indsæt derefter i linjens ligning.

opg 7. Lav en tegning, så bliver det nemmere at forstå dette: Først vil vi finde røringspunkterne. Så vi vil finde linjen gennem centrum (3,2), og med hældningen 0,75. Det må være y - 2 = 0,75*(x - 3) ⇔ y = 0,75x - 0,25.   Røringspunkterne må være der hvor denne linje skærer cirklen. Så vi sætter linjens ligning ind i cirklens ligning:  (x - 3)2 + (y - 2)2 = 13  ⇔ (x - 3)2 + ((0,75x-0,25) - 2)2 = 13   Løs denne ligning og find røringspunkterne, så fortsætter vi derfra.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2009 af mathon

(2-3)(x-3) + (3-2)(y-2) = 13

-(x-3) + (y-2) = 13

y-2 = 13 + (x-3)

y -2 = x+10

y = x + 12


Svar #6
29. april 2009 af Booklover (Slettet)

Og det er så resten af opg. 6??


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. maj 2009 af mathon

Opgave 7.

vinkelret på linjen
y = 0,75x - y + 6 = 0 med normalvektor n1 = [0,75;-1]

dvs
med
ligningen
x + 0,75y + c = 0    da    tværvektoren til [0,75;-1] = n2 = [1;0,75] og |n2| = 1,25

de søgte tangenter
har ligninger på formen
x+0,75y+c = 0

hvor c beregnes af
dist(linje,C(3,2))
= (x+0,75y+c)/1,25 = ±√(13):

(3+0,75*2+c1)/1,25 = √(13)  ⇔ c1 = 0,006939

(3+0,75*2+c2)/1,25 = -√(13) ⇔ c2 = -9,00694

konklusion:
tangent1:
x+0,75y+0,006939 = 0 ⇔ y = -(4/3)x - 0,009252

tangent2:
x+0,75y-9,00694 = 0 ⇔ y = -(4/3)x + 12,0093


Skriv et svar til: Forklaring!!!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.