Matematik

monotonifhorhold

27. april 2009 af biqqu (Slettet)

bestem monotoniforhold for funktionen f(x)=-x^3-3x^2+9x.

Differentere funktionen: f'(x)=-3x^2-6x+9

d=b^2-4ac = (-6)^2-4*(-3)+9=144

d>0, 2 løsninger:

x=-3 V x=1

f'(0)=-3*0^2-6*0+9=9

f'(-4)=-15

f'(4)=-63

Hvad skal jeg nu, nu hvor jeg har undersøgt fortegne på begge sider af lighedstegnet. Og er der nogen der kan hjælpe mig med at lave en monotonilinje.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Monotonilinjen angiver blot for hvilke værdier af x, funktionen er aftagende og voksende. Det har du netop udregnet ved at evaluere f'(x) i punkter på hver side af rødderne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2009 af kieslich (Slettet)

---------------------------------------------  -3  ------------------------------------  1  ------------------------

f '(x)      -      -     -          -         -        0   +     +         +      +        +    +    0    -     -      -      -      -       -        -

f(x)                  → pil skråt nedad                      → pil skråt opad                             → pil skråt nedad

f(x)                       faldende                                  voksende                                          faldende


Svar #3
27. april 2009 af biqqu (Slettet)

#1 men det er jo det jeg skal gøre

#2 når jeg indtegner funktionen (begge funktioner) ind på et program der kan indtegne grafer, ser jeg at f(x) aftager helt til -2.. hvorimod det ifølge monotonilinjen ser ud som om den skulle aftage efter -3?


Svar #4
27. april 2009 af biqqu (Slettet)

anybody? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2009 af kieslich (Slettet)

Du må have tastet funktionerne forkert ind i dit program. min graf falder indtil -3 og vokser derefter.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2009 af mathon

f '(x) = -3(x+3)(x-1)

monotoniforhold:
for x<-3 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for -3<x<1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for x>1 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende

 


Svar #7
27. april 2009 af biqqu (Slettet)

#6 skal jeg så skrive det i selve opgaven?


Svar #8
27. april 2009 af biqqu (Slettet)

#5 jep,  det havde jeg desværre gjort :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. april 2009 af mathon

#7

du beslutter naturligvis selv,
om du foretrækker

fortegnslinje
eller
opstilling som i #6...


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. april 2009 af kieslich (Slettet)

Ikke helt sandt, kravene er lavet lidt om siden Mathons tid :)

Du bør efter monotonilinjen skrive: Vi ser at i

]-∞;-3] er f(x) faldende.

[-3;1] er f(x) voksende, og i

[1;∞[ er f(x) faldende.

og nu sidder Mathon og undre sig: Hvordan kan -3 være i to intervaller? og 1 også?  Beklager Mathon, sådan er den nye matematik.  :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Han er ikke den eneste, der undrer sig...

Er det korrekt matematisk eller blot en notation, der bruges i gymnasiet for ikke at skulle bekymre de stakkels elever om, hvilket interval ekstremumspunkterne hører til?


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. april 2009 af kieslich (Slettet)

Jeg synes også #6 er det smukkeste og det er det matematisk korrekte. Men for at undgå for mange intervaller, og fordi elever for ofte glemmer ' f '(x) < 0' og 'monotont', har man valgt at gøre det sådan.

Elevernes lyst til at være 'korrekte' og omhyggelige med opskrivninger, er desværre ikke stor, så for at få flere og flere i ungdomsuddannelserne, har man valgt at slække på kravene til matematikkens sprog.


Skriv et svar til: monotonifhorhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.