Matematik

Retvinklet trekant.

30. april 2009 af hujaha (Slettet)

Hejsa

Jeg sidder med en opgave som lyder: "Hvorledes kan man bøje en 70 cm jernstang i en ret vinkel således, at afstanden mellem endepunkterne bliver 60 cm?"


Jeg er nået så langt som til at sige, at det jo kan svare til en retvinklet trekant hvor at:

c = 60 cm
a+b = 70 cm

Men nogen som ved hvordan man skal finde a og b ?

/Niklas


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2009 af l030689 (Slettet)

Du isolerer a eller b i dit udtryk for den samlede længde, derefter sætter du det ind i Pythagoras læresætning, løser den mht. til din variabel (a eller b) og derefter kan du løse dit udtryk for den samlede længde mht. til den ukendte ved at indsætte den variabel der nu er kendt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2009 af MN-P (Slettet)

For en retvinklet trekant gølder:

a2+b2 = c2

(a+b)2=a2+2ab+b2 =>-(a2+b2)+(a+b)=2ab

2ab= - 602+ 702 =4900_3600=1300

ab=650

a+b=70

a=70-b

ab=(70-b)*b

650=70b - b2

b2-70b+650=0

b=(70+-47,9)/2 = 58,9 eller 11,1

a=70-b

(a;b) = (11,1;58,9) eller (58,9;11,1)


Skriv et svar til: Retvinklet trekant.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.