Matematik

Potensligning

27. november 2004 af pedie (Slettet)
Hej!
Er der en der kan hjælpe mig med de her to ligninger?

1.
X (i –(3/2)dele) = 1/8


X (i –2,5'te) = 32

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Jeg prøver lige at oversætte det du skriver. Jeg tror, du mener

x^(3/2) = 1/8 (1)

x^(5/2) = 32 (2)

Hvis det er korrekt, så skal du i fx (1) opløfte begge ligningens sider i 2/3, altså

x = (1/8)^(2/3)

Hjælper det?

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Eller mener du i stedet

x^(-3/2) = 1/8

x^(-5/2) = 32

??

//Singularity

Svar #3
27. november 2004 af pedie (Slettet)

Ja jeg mener det sidste. Altså

1) X^(-3/2)= 1/8

2) X^2,5 = 32

I nr. 1 er det både 3 og 2 der er i minus..altså ikke kun 3. Så det bliver til "minus tre toendedele"

Undskyld misforståelsen...:)

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#3: Hmm...i indlægget skrev du ellers x^(-2.5). Hvad er nu rigtigt? :S

Den første er vi åbenbart enige om

x^(-3/2) = 1/x^(3/2) = 1/8

hvoraf x^(3/2) = 8.

Prøv at bruge en potensregneregel på x^(3/2).

Hvis du i den anden ligning mener

x^(2.5) = x^(5/2) = 32

så kan den løses efter samme recept.

//Singularity

Svar #5
27. november 2004 af pedie (Slettet)

Nååå ja. Undskyld. Jeg mener selvfølgelig at nr 2 er: X^-2,5 = 32. Men tak for dit svar til 1'eren!

Svar #6
27. november 2004 af pedie (Slettet)

Men i 1'eren får jeg at resultatet er X = 8^(2/3), og hvis man sætter det ind i ligningen, passer den ikke.. :S

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#6: Jo det gør det i hvert fald :)

8^(2/3) = (8^(1/3))^2 = 2^2 = 4

og 4^(3/2) = (sqrt(4))^3 = 8

så den er skam god nok, jf. #4.

Den anden ligning skulle gerne give

x = 1/4

Tjek selv, at du finder det samme, når du løser ligningen efter samme recept som den første.

//Singularity

Svar #8
27. november 2004 af pedie (Slettet)

Ja den lykkedes også i andet forsøg ;)
Men 2'eren har jeg stadig lidt besvær med.

Brugbart svar (0)

Svar #9
27. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#8: Ok, så ser vi lidt nærmere på den:

x^(-5/2) = 1/x^(5/2) = 32

og dermed

x^(5/2) = 1/32

Brug nu samme fremgangsmåde som i den første, så klarer du den snildt :)

//Singularity

Svar #10
27. november 2004 af pedie (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Det hjalp meget! Jeg har styr på det nu.

Skriv et svar til: Potensligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.