Matematik

nul-reglen

06. maj 2009 af AK_02 (Slettet)

hej!!!

jeg skal op til matematik eksamen på mandag, men jeg har ikke styr på nulreglen.

eksempel:

1) 3x^2-15x = 0

2) 3x(x-5) = 0

3) x = 0 eller x= 5

Jeg forstår godt 2. del at man sætter uden for parentes. men kan ikke li helt se hvordan man kommer frem til X = 0 eller X= 5

det ville være dejligt hvis der var nogen der kunne forklare mig dette. da man ofte bruger nulreglen til uden hjælpemidler...


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2009 af Isomorphician

Nulreglen siger at hvis produktet af flere faktorer er lig 0, fx. a*b*c = 0, så er mindst én af faktorerne a, b eller c lig 0.

I dit eksempel vil det sige at enten skal 3x være lig 0, eller (x-5) være lig 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2009 af mbujo (Slettet)

3x(x-5) = 0 , det betyder at enten er 3x = 0 eller er (x-5) = 0 . hvis 3x = 0 , så er det rimelig hurtigt at se at x = 0. Hvis (x-5) = 0 , så er x = -(-5) = 5.

Hjalp det lidt? Nulreglen siger bare hvis noget på højre side er nul, så må en af faktorerne henne på venstre oss være det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2009 af Djemba (Slettet)

Det må være fordi, at x= 5 jo vil gøre at parentesen jo bliver udlignet til o(altså 5-5=0)

Den anden må være fordi, at 3 * 0 = 0

Det gælder jo om, at de matematiske udsagn skal give 0.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2009 af mathon

3x(x-5) = 0

enten skal 3x være 0, hvilket er tilfældet for x = 0
eller også skal
(x-5) være 0, hvilket er tilfældet for x = 5


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2009 af MN-P (Slettet)

Hvis man ganger en størrelse med 0 bliver resultatet 0

3 * x*  (x-5)=0

betyder at en af faktorerne er 0

3=0 eller (x-5) =0


Svar #6
06. maj 2009 af AK_02 (Slettet)

ja det hjalp tusind tak for hjælpen....


Skriv et svar til: nul-reglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.