Matematik

Reducering, er der en huskeregel?

09. maj 2009 af crew (Slettet)

Hej.. 

Jeg skal til skriftlig matematik B-niveau på mandag. 

Og jeg vil gerne lærer at reducer, for det kan jeg ikke finde ud af. 

Er der en der vil hjælpe mig med det? Er der noget bestemt man skal tænke på osv? j

jeg var til terminsprøve for en mdr. siden og fik disset to opgaver. 

2x(x+y) - (x+y)2

og den her 

3mp / mp + mh

Jeg synes det er så svært. Jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre. 

3mp / mp + mh reducerede jeg til:

p + mp /h

Men det rigtige svar er: 3p / p-h

jeg kan bare ikke forstå det. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2009 af 215 (Slettet)

kvadrat sæt. og falles nævner, Så prøv at undgå + , - så meget så muligt ved at indsætte dem i led..


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2009 af Isomorphician

3mp/(mp +mh)

sæt m uden for en parentes i nævneren:

3mp/(m(p + h))

Husk at der står 3*m*p i tælleren, og derfor kan m forkortes væk (da der også underforstået er et gangetegn mellem m og parentesen i nævneren):

3p/(p + h)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. maj 2009 af mathon

2x(x+y) - (x+y)2 = 2x(x+y) - (x+y)(x+y) = (x+y)(2x-(x+y)) = (x+y)(x-y) = x2 - y2


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2009 af Exupery (Slettet)

Hvis vi nu prøver at skrive dem rigtigt op, kan det være, at det hjælper:

Vi har

I den første parentes ganger vi ind helt normalt og i den sidste parentes benytter vi os af kvadratsætning nr 1: .

Vi regner:

Nu har vi to parenteser tilbage. Den første er en plusparentes, så den kan vi bare fjerne, den anden er derimod en minusparentes, så vi bliver nødt til at gange hele parentesen med -1 for at fjerne den. Det gør vi så:

Nu er det bare at forkorte:

I den anden opgave har vi:

Vi sætter m uden for en parentes i nævneren:

hvorefter vi kan forkorte m'erne væk:


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2009 af peter lind

I et spørgsmål som det første, ska du gange paranteserne ud altså henholsvis 2x2+2xy og x2+2xy+y2.

I den anden opgave stemmer dine løsninger og opgave ikke med hinanden, så du må have skrevet forkert. Jeg gætter på at opgaven lyder 3mp/(mp+mh). I så fald kan du sætte m uden for en parantes i nævneren, hvilket giver 3mp/[m(p+h) = 3p/(p+h) idet m kan forkortes ude. Hvis du har en linie uden brøker men med paranteser som i det første eksempel, skal du normalt gange ud. Hvis du har en brøk som i det andet eksempel skal du normalt sætte noget uden foran en parantes.


Svar #6
09. maj 2009 af crew (Slettet)

 Jeg prøver lige at læse jeres svar igennem. :) Tusind tak for hjælpen. 


Svar #7
09. maj 2009 af crew (Slettet)

 Hvor fra ved jeg, at det er m'erne der skal forkortes væk? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2009 af peter lind

Det er den der mulig at forkorte væk.


Svar #9
09. maj 2009 af crew (Slettet)

#4 Okayy.  

Der står at i den første parantes ganger vi ind helt normalt: : (2x+ 2xy) - Kan du forklare mig det? Den forstår jeg ikke helt. 

Og hvordan finder jeg ud af hvilken kvadratsætning jeg skal bruge?

#8 Og hvordan finder jeg ud af hvilken én der er mulig at korte væk? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. maj 2009 af Bøllemis123 (Slettet)

det er fordi man kan forkorte med det bogstav eller tal som går igennem i hvert lad altså m går i gennem i første led i tælleren (3mp) og i ledene i nævneren mp og mh derfor kan du fjerne m i alle ledene, fordi det er i alle ledene. Det har jeg i hvert fald lært. (:


Svar #11
09. maj 2009 af crew (Slettet)

 #10 Fint, det forstår jeg meget godt.. 

Men jeg ved stadig ikke hvordan det kan lade sig gøre at det går fra 2x(x+y) til (2x2 + 2xy)


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. maj 2009 af Exupery (Slettet)

2x(x+y)=2x*x+2x*y=2x^2+2xy


Svar #13
09. maj 2009 af crew (Slettet)

 Hvordan finder jeg ud af om jeg skal bruge kvadratsætningen eller ej ? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. maj 2009 af Exupery (Slettet)

Du skal kunne de 3 kvadratsætninger uden ad! Kan du det, kan du også genkende dem i enhver reduktionsopgave.


Svar #15
09. maj 2009 af crew (Slettet)

 Okay, meget fint. Tak skal i have alle sammen. 


Skriv et svar til: Reducering, er der en huskeregel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.