Matematik

To linjer vinkelret på hinanden.

10. maj 2009 af elireeli (Slettet)

I et koordinatsystem i planen er linjerne l og m bestemt af ligningerne:

l: 6x -y = 2

m: ax - 3y = 12

a) bestem a så linjerne l og m står vinkelret på hinanden.

Nogle der vil være så sød at hjælpe. Jeg får det til -1/6, men det er åbenbart forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2009 af Danielriis (Slettet)

det ene hædningstal ganget det andet skal give -1

Altså: a * c = -1

6*a=-1


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2009 af Danielriis (Slettet)

Nej vent .. Min fejl. Det nederste er forkert :P men a*c=-1 er rigrig. Du skal bare lige ændre dine ligninger så der er en normal lineær ligning y=ax+b


Svar #3
10. maj 2009 af elireeli (Slettet)

Ja, burde det så ikke også give -1/6 og ikke 3, som der står i facit ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2009 af Danielriis (Slettet)

jov .. Får jeg det altså også til. Hvis du har Graph eller andet tegne redskab lommeregne evt. kan du jo tegne ligningerne ind der :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2009 af ahmed1111 (Slettet)

Når de er vinkelret på hinanden, så skal prikprodukt af deres normalvektor give nul. Altså du starter med at finde normal vektor, som er

(6,-1)  for den føste linje

og

(a,-3) for den anden linje

så bestemmer du prikprodukt af deres normalvektor:

6a+3=0

6a=-3

a=-3/6 <=> a= -1/6

er ikke sikker på om det er rigtig, men det er min bedste bud :=)


Svar #6
10. maj 2009 af elireeli (Slettet)

Ja, der viser det sig at være rigtigt med a = -1/6.

Kunne du evt. hjælpe mig med endnu en opgave ?

en funktion f er bestemt ved:

f(x) = 2ax + ln(x)

hvor a er et tal .

a) bestem a så f´(1) = 5


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. maj 2009 af kieslich (Slettet)

#0
 

I et koordinatsystem i planen er linjerne l og m bestemt af ligningerne:

l: 6x -y = 2     ⇔  y = 6x - 2

m: ax - 3y = 12  ⇔ 3y = ax - 12   ⇔  y = (a/3)x - 4

a) bestem a så linjerne l og m står vinkelret på hinanden.

hældning*hældning = -1      6*(a/3) = -1  ⇔  a = -1/2


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. maj 2009 af mathon

#5

(6,-1) for den føste linje

og

(a,-3) for den anden linje

[6,-1]*[a,-3] = 0

6*a + (-1)(-3) = 0

6a + 3 = 0

2a + 1 = 0

2a = -1

a = -(1/2)

i overensstemmelse med kieslich i #7


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. maj 2009 af kieslich (Slettet)

#6 hvad får du f '(x) til???


Skriv et svar til: To linjer vinkelret på hinanden.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.