Matematik

Monotoniforhold

19. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

Hej matematik-genier,

Well, så er der dem der skal til skr. matematik om 13 timer og 39 min :)

Alene af den grund kigger jeg mine noter i gennem, regner på nogle opgaver jeg har sværest ved osv. osv.. 

Jeg har på forhånd fået at vide, at man kan komme op i monotoniforhold uden hjælpemidler. Er der nogen, der måske har en idé om hvordan sådan en opgave bliver stillet? Jeg tænkte på, at man måske skal angive intervallerne udfra en graf?

Også er der den med hjælpemidler mht. monotoniforhold. Kan man her benytte sig af nogle formler? Any ideas?

Jeg kan bruge ALT! ;)

Hilsen YoungMann


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Bestem monotoniforholdene for f(x) = 2x^2 + 3x - 15.


Svar #2
19. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#1

Med eller uden hjælpemidler?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Uden naturligvis.


Svar #4
19. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#3

Og hvad gør jeg så? Tegner grafen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Hvordan bestemmer du normalt monotoniforhold?


Svar #6
19. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#5

Ved brug af lommeregneren?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Hvad beder du lommeregneren om at gøre?


Svar #8
19. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#7

Om at tegne grafen - og ud fra grafen angiver jeg monotoniforholdene? Men det kan jeg ikke gøre, når der er tale om en opgave uden brug af lommeregner.  

Jeg tænkte på om man ikke kan sætte funktionen lig 0 og beregne nulpunkterne via diskriminanten?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Nej - det løses du blot ligningen f(x) = 0 ved.

Du skal starte med at finde ud af, hvordan tangentens hældning afhænger af x.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. maj 2009 af joachimnb (Slettet)

 f(x) = 2x^2 + 3x - 15 er jo en andengradsligning, så du kan bare sætte den lig med 0, for at finde rødderne.

2x^2 + 3x - 15 = 0 løses

Herefter har du rødderne, der hvor grafen skærer x aksen.

Nu kan du finde monotoniforhold/intervaller ved at indsætte tilfældige værdier af x før/ imellem og efter rødderne i hældningen fm(x), for at se om grafen for f i et interval er voksende eller aftagende (positivt eller negativt). Det er som jeg husker det :).


Svar #11
19. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#9

Tangent? Den har jeg aldrig brugt før.


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Det er ikke korrekt.

#11: Har du aldrig fundet monotoniforhold i hånden før?


Svar #13
19. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#10

Og du husker ikke galt, ikke sandt? :)

Det var også det jeg havde tænkt mig at gøre, aber...?

#12

Nope, det har jeg ikke. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. maj 2009 af joachimnb (Slettet)

 #12

Det er da i hvert fald ikke noget med tangentens hældning som du siger :)? Det er jo bare om grafen er voksende eller aftagende i nogle intervaller givet af rødderne, hvilket du ser ud fra hældningen, netop fm(x). Det er jo ikke sådan at han skal finde tangenten til grafen f(x) i et punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. maj 2009 af joachimnb (Slettet)

 #13

Kan ikke se hvad der skulle være forkert ved det, så må Jerslev lige forklare :D.


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#14: Det har aldeles noget med tangentens hældning at gøre. f'(x) - ikke noget med f(x) = 0 at gøre.

#13: Løs f'(x) = 0 og du har punktet for vendetangent - udregn herefter f'(x) på hver side af vendepunktet for at have en værdi for hældningen på hver side.


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. maj 2009 af joachimnb (Slettet)

Ja okay, kan sagtens se meningen med fm(x) = 0, for det er jo de steder der er vandret tangent. Kan godt se min fejl. Dvs. det andet er rigtigt, bortset fra at intervallerne skal findes hvor der er vandret tangent, altså hvor monotoniforholdene ændres.

Det har du ret i!

Tager lige det første i mig igen. Vendepunkterne er naturligvis ikke nødvendigvis lige ved rødderne, de er hvor der er vandret tangent, det er det eneste der er rigtigt :).


Svar #18
19. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#16

Arhhhg, jeg har ingen anelse om hvad "f'(x)" er for noget?

PS.: Jeg går kun i 1.g


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#17: Hvad betyder fm(x)? Jeg er ikke bekendt med den notation.

#18: Det er førsteordens differentiering mht. x. Hvis du kun går i 1.g kan du ikke finde monotoniforhold i hånden, hvis du ikke har lært differentialregning.


Brugbart svar (0)

Svar #20
19. maj 2009 af joachimnb (Slettet)

 f ' (x) er det samme som fm(x), altså f mærke af x.

For at finde fm(x) skal du differentiere f(x), så du får hældningen a (altså fm(x)).

Du har vel lært at differentiere?


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.