Matematik

halveringstid

23. maj 2009 af Musika (Slettet)

Hej, jeg er lidt i tvivl om denne opgvave..er der nogen der kan hjælpe mig?

Indholdet af et radioaktivt stof i et præparat aftager eksponentielt med en halveringstid på 1,28*10^9 år.
Bestem hvor mange procent af det oprindelige indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,50*10^8 år.
Bestem hvor lang tid der går, før indholdet af det radioaktive stof er nået ned på 10% af den oprindelige værdi.
 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Antag, at du starter med 100% af stoffet. Dermed kan du bruge henfaldsloven til at finde ud af, hvor mange procent, der er tilbage efter de 8,5*10^8 år:

N(t) = 100 % * (1/2) ^(t/t_½)


Svar #2
23. maj 2009 af Musika (Slettet)

ok, mange tak for dit svar.:)

er bare usikker på henfaldsloven, for har ikke lært den. skal jeg skrive (8,50*10^8)  / (1,28*10^9 ) her: t/t_½)

?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Jo. =)


Svar #4
23. maj 2009 af Musika (Slettet)

ok cool , så får jeg N(t) til at være 63,10 ..dvs efter 8,50*10^8 år er der 63,10 % tilbage af det oprindelige indhold..

men hvad skal man så, når man ska finde tiden før indholdet er nået ned på 10% af det oprindelige indhold?

tak for hjælpen igen;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2009 af mathon

N = No*(1/2)t/T½ 

N = No*(1/2)(8,50*10^8 år)/(1,28*10^9 år) = No* 0,631099

(N/No)*100% = 0,631099*100% ≈ 63,1%


Svar #6
23. maj 2009 af Musika (Slettet)

ok, tusind tak for hjælpen:)

i anden del skal man vel bare isolere t ikk?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2009 af mathon

N/No= (1/2)t/T½ = 0,10

log(1/2)*(t/T½) = log(10-1) = -1

-log(2)*(t/T½) = -1

t/T½ = 1/log(2) = 3,32193

t = 3,32193*


Svar #8
23. maj 2009 af Musika (Slettet)

når jeg udregner den sidste del, får jeg 4249600000 år. kan det passe?:)


Svar #9
23. maj 2009 af Musika (Slettet)

ok,havde ikke set du havde skrevet, tusind tusind  tak for hjælpen!!:)


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. maj 2009 af mathon

t ≈ 4,25 *109 år = 4,25 mia. år


Svar #11
23. maj 2009 af Musika (Slettet)

ok, og igen mange tusind tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.