Matematik

Bevis af hældningkoeff.

04. december 2004 af Veeand (Slettet)
Hej hej.

Jeg ville vide, om nogen ville gennemgå beviset for hældningskoefficienten i en lineær funktion.

jeg har den på skrift, men lidt ord med på vejen, ville hjælpe en del, da det er her jeg står af:

f(x+1)-f(x)= a(x+1)+b-(ax+b)?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

Personligt bryder jeg mig ikke om det bevis der - jeg foretrækker en lidt mere generel version:

Lad f være funktionen

f(x) = a*x + b

hvor a E R\\{0}, b E R. [R er mængden af reelle tal].

Lad x1, x2 E R, og antag for bestemtheds skyld, at x2>x1. Da er

x2 = x1 + h

hvor h>0.

Differenskvotienten [funktionstilvæksten per x-tilvækst] for f

(f(x2)-f(x1))/(x2-x1)

kan så beregnes

(f(x1+h)-f(x1))/(x2-x1) = ((a*(x1+h)+b)-(a*x1+b))/h = (a*h)/h = a

hvilket er hældningskoefficienten for den rette linie gennem punkterne (x1,f(x1)) og (x2,f(x2)).

//Singularity

Svar #2
04. december 2004 af Veeand (Slettet)

Ved du hvad, den skriver jeg lige ned.

Tror faktisk, at jeg forstår det bevis en hel del bedre end det andet.

Hmm, men hvis du har trang til det, må du gerne belære mig lidt om det andet bevis også?

Lidt mere viden, er bedre end ingen viden.

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#2: Beviset fra indlægget er et specialtilfælde af beviset fra #1, idet man sætter

h = x2-x1 = 1

Beviset i #1 gør ikke nogen som helst antagelser om x-tilvæksten

x2-x1 = h

andet end at h>0, fordi vi for bestemtheds skyld antog x2>x1.

Hvis x2
Sæt nemlig x1 = x2 + h

hvor h>0. Da er

(f(x2)-f(x1))/(x2-x1) = ((a*x2+b)-(a*(x2+h)+b))/(-h) = (-a*h)/(-h) = a

Er du med på det?

//Singularity

Svar #4
04. december 2004 af Veeand (Slettet)

Det tror jeg.

man sætter altså banalt set, blot a ind på x's plads, ikke sandt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#4: Nej, a er hældningskoefficienten. Der er blot to tilfælde:

1) x1
2) x1 > x2

Hvis vi er i tilfælde 1), så sætter vi

x2 = x1 + h, h>0

og er vi i tilfælde 2), sætter vi

x1 = x2 + h, h>0

og i begge tilfælde beregner vi differenskvotienten til;

(f(x2)-f(x1))/(x2-x1) = a

hvilket viser, at linien gennem punkterne (x1,f(x1)) og (x2,f(x2)) har hældningen a, uanset hvordan x1 og x2 er placeret.

//Singularity

Svar #6
04. december 2004 af Veeand (Slettet)

Nå okay! Hov, der gik lige en pære op for mig!

Det bevis jeg fik fra ham; det som du åbenbart ikke synes om, det kan jeg lige skrive:

f(x+1) - f(x) betyder vel blot, vi trækker funktionsværdien i x, fra funktionsværdien i x øget med 1.

Men i det næste led:

= a(x+1) + b - (ax+b). Det led kan jeg slet ikke hitte ud af. Jeg mener, hvorfor kommer a først nu, og hvorfor er b også med.

Har du noget imod, i banale ord, at tale mig frem til pointen?

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#6: Jamen det stammer jo fra funktionsforskriften:

f(x) = ax+b

f(x+1) = a(x+1)+b

//Singularity

Skriv et svar til: Bevis af hældningkoeff.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.