Matematik

mængdelære/nedadstigende faktoriel

29. maj 2009 af jyden90 (Slettet)

hvad er det nedadstigende faktoriel N^(2), med andre ord hvad er "N i 2 rund" når N er en mængde, nærmere mængden {1,2,...,n} ?

jeg ved at det nedadstigende faktoriel n^(2), ("n i 2 rund") er lig n!/((n-2)!) NÅR n ER ET TAL men kan ikke lige finde ud af at overføre denne viden til situationen hvor tallet n erstattes med mængden N ;(

for at gøre en lang historie kort; hvad er N^(2) når N={1,2,...,n} ?

på forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Kan du angive konteksten?

Umiddelbart kan det enten være produktmængden af N med sig selv, eller også er det mængden, der fremkommer, ved at tage k^(2) på hvert af elementerne i N.


Brugbart svar (2)

Svar #2
29. maj 2009 af peter lind

Der findes noget der ligner det du beskriver i forbindels med differensligninger; men det har ikke noget med mængder at gøre. Her defineres x(n)=x(x-h)(x-2h)(x-3h)···(x-(+1)nh)så vidt jeg husker. Fordelen er at differentialregningens regel (xn)' = n*x(n-1) opretholdes her med Δx(n)/h = nx(n-1)


Brugbart svar (4)

Svar #3
29. maj 2009 af Dynin (Slettet)

#0 i mængdelære er N(k) := alle de delmængder af N som indeholder k elementer dvs. A∈N(k) ⇔ card(A)=k ....

her er N={1,2,...,n} og k=2, så

N(2)={ {1,2}, {1,3}, ...............,{n-1,n} }=∪{ {a,b} | a≠b ∧ a,b∈N }

... gav det mening?


Svar #4
29. maj 2009 af jyden90 (Slettet)

til #3: ja, føler næsten jeg har den - 1000 tak!

men er måske ikk helt sikker på om N(2) er givet ved

N(2)={{1,2},{1,3},..., {1,n},{2,3},…,{2,n},…,{n-1,n}}

eller om

N(2)={{1,2}, {1,3},...,{1,n},{2,1},{2,3},…,{2,n},{n-1,1},...,{n-1,n}} ???

Er ikke helt inde i terminologien men ku man formulere mit spørgsmål som:

er N(2) en mængde af ordnede eller uordnede par?


Brugbart svar (4)

Svar #5
29. maj 2009 af Dynin (Slettet)

Det er uordnede par ... ie. {1,2}={2,1} ... det er derfor man bruger "tuborgklammer" ... var det ordnede havde man skrevet (1,2) ≠ (2,1) der er elementer i N2=N×N ................ dvs. det er din første angivelse i #4 der er korrekt :)


Svar #6
29. maj 2009 af jyden90 (Slettet)

nå ja selvfølgelig, nu gik det hele op i en højere enhed!

kender du noget litteratur der beskæftiger sig med både mængderne N(2) og N2 for jeg skal ind på det i en opgave og skal henvise?

medmindre det selvfølgelig var noget du havde siddende på ryggraden..


Brugbart svar (3)

Svar #7
29. maj 2009 af Dynin (Slettet)

#6 sorry, jeg har desværre ingen henvisninger ... jeg lærte mængdelære via noter på uni for en del år siden ...


Brugbart svar (2)

Svar #8
29. maj 2009 af Dynin (Slettet)

..... men du kan altid henvise til wiki :/


Svar #9
29. maj 2009 af jyden90 (Slettet)

ok pyt. jeg må finde på noget for wiki går nok ikke da det er et bachelorprojekt..


Brugbart svar (2)

Svar #10
29. maj 2009 af Dynin (Slettet)

#9 spørg din vejleder mht litteratur ... han/hun kan nok hjælpe ... jeg fik fin hjælp da jeg i sin tid skrev min BA :)


Svar #11
30. maj 2009 af jyden90 (Slettet)

go ide, det vil jeg da prøve!


Brugbart svar (1)

Svar #12
31. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Hvad skriver du opgave om?


Svar #13
31. maj 2009 af jyden90 (Slettet)

omkostningsallokering i minimum cost spanning tree problemer. har et afsnit hvori der indgår en masse grafteori og det er i den forbindelse jeg arbejder med mængderne N(2) og N2


Skriv et svar til: mængdelære/nedadstigende faktoriel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.