Matematik

Eksamen B-niveau

03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Til jer som sidder med matematikopgaven om elforsyningen.

Er der nogen som har en idé om hvordan i vil løse opgave d og e?

d) Redegør for hvilken indflydelse en ændring i temperaturen har på |F ?_1 | og |F ?_2 |

e) Der ligger et skur under højspændingskablet. Punktet N ligger på skurets tagryg og har
koordinaterne (14;5).

Bestem den mindste afstand mellem punkt N og kablet
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2009 af HansL (Slettet)

Hvordan lyder hele opgaven?

e) Det lyder som om du har et koordinatsystem hvor du skal anvende pythagoras.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

Hey

kan du ikk hjælpe mig med de 3 første, så skal jeg nok se om jeg kan hjælpe dig med de andre


Svar #3
03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

#1 har lagt et dokument ind hvor alle opgaverne ligger i, så kan du se dem.

#2 jeg har kun løst opgave a helt færdig. mangler stadigvæk resten af de to andre.

Men til opgave a kan du bruge cosinusrelationen til at finde vinklen og sinusrelationen til at finde siden.

Og til opgave b kan du også bruge sinus og cosinus til det meste af den. Elmasten er jo symetrisk, så du kan bare regne for den ene side også gange arealet med to til sidst. Jeg har gjort det at jeg har delt elmasten op i trekanter også er begyndt fra en ende og regne det ud. men mangler som sagt stadigvæk det sidste.

Vedhæftet fil:Opgave_1.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

Har lavet a, men kan sq ikk helt finde ud af b og c. Hvad gør du i c?? har lavet e. Her skal du opstille en funktion vha den funktion du får i opgave c, samt afstandsformlen. Ved at kombinere disse samt det punkt du har fået opgivet kan du få en graf. PÅ denne er der så et minimum, og det er den korteste afstand mellem punktet og wiren


Svar #5
03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

altså den funktion f(x) jeg får oplyst også afstandsformlen eller? forstår ikk helt hvad du mener.

Jeg differentiere først f(x) og fandt så f ' (o), så jeg kunne finde vinkel v

også opstiller jeg to ligninger, og fordi kræfterne ophæver hinanden skal de to ligningen være lig med 0.

Jeg opstiller forresten ligningen vha enhedsvektore

Men somsagt mangler jeg stadigvæk at regne noget af den og ved ikke helt hvordan jeg skal gøre det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

Ja så det bliver noget i den her retning:

KVADRATROD((14-x)^2+(5-f(x))^2)

og denne finder du minimum af


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

men hvad bruger du vinklerne til? kan du ikk prøve at skrive det op?


Svar #8
03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

dem bruger jeg til at finde enhedsvektorenes komposanter

Kan du ikke prøve at skrive op hvordan du når frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

vi er interesserede i at finde den korste afstand der er fra punktet til grafen for f. for at finde afstande i et koordinatsystem bruger vi afstandsformlen: |AB| = kvadratrod((a1+a2)^2+(b1-b2)^2)

og når vi har forskriften for f, så bruger vi denne for at finde vores punkt nummer 2. Vi har det ene punkt, nemlig (14,5), og vi vil gerne finde det andet punkt på f som ligger tættest på det første punkt. Ved at indsætte f i vores afstandsformel

y = KVADRATROD((14-x)^2+(5-f(x))^2)

får vi en ny funktion som du så tegner vha din lommeregner. Ud fra denne graf kan du finde et minimum på grafen. Dette er den mindste afstand som er mellem de 2 punkter, da y jo er afstanden mellem de 2 punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

kan du så ikk skrive hvad du har gjort? Bare til at hjælpe lidt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

og hov. afstandsformlen jeg skrev før var forkert. det er

|AB| = kvadratrod((a1+b1)^2+(a2-b2)^2)
 


Svar #12
03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

okay jeg prøver at forklare det.

I mit tilfælde har jeg at Rx = 0 (fordi den peger lige opad) og Ry = 633

Jeg finder en enhedsvektor til F1 og F2 som jeg kalder e1 og e2 og jeg kan derfor opstille udtrykket:

lRxl           le1xl            le2xl        l0l

       + s *            + t *             =

lRyl          le1yl             le2yl       l0l

Altså får jeg to ligningerne med to ubekendte (Håber du kan se idéen med det)

og s og t er de tal som vi ganger på vores enhedsvektore, altså er de lig med længderne lF1l og lF2l

Hvordan har du skrevet den ind i din lommeregner??


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

har du ikk sån en TI-84?? for hvis du kun har en almindelig lommeregner må du tegne grafen med et program på computer eller sån.

mrn du har da ikke vinklerne med inde over der??Hvor bruger du så vinklerne??


Svar #14
03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

jeg har en TI-89 og den kan man også godt tegne grafer på, men den kan ikke tegne den.

Den bruger jeg jo i mine ligninger fordi jeg bruger sinus og cosinus til at bestemme mine enhedsvektore


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

har også styr på det nu. så tak. hvorfor kan du ikk tegne den? det har jeg ellers ikke nogen problemer med. prøv igen og check altid om du har parenteser nok


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. juni 2009 af [email protected] (Slettet)

 har nogen af jer regnet c'eren ud? altså længden af vektor F1 og F2 ? 


Svar #17
03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

#15 så må jeg prøve igen

#16 der er forklaret noget af den længere oppe


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. juni 2009 af [email protected] (Slettet)

 Yeps det ved jeg, men tænkte på om det kan passe at F2 er lidt større end F

Ved godt vi ikke regner med de samme tal, men aner intet om vektorer


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. juni 2009 af bys99 (Slettet)

hvordan klarer du den allersidste i hele opgave 1?? der hvor man skal finde ud af om kablet stadig er over 8,3 m??


Svar #20
03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Til bys99
 

Nu har jeg kigget lidt på det, og jeg forstår faktisk ikke helt hvordan du kan bruge afstandsformlen, fordi den bruger man jo hvis man har to punkter og skal finde afstanden mellem dem. Jeg kender jo kun et punkt (14;5) og en funktione f(x) = 0,0035265x^2 − 0,176327x + 13


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.