Matematik

Harmoniske svingninger

05. juni 2009 af LouiseLG (Slettet)

Hejsa.

Jeg sidder og læser til mundtlig matematik eksamen, b niveau, og skal kunne forsvare harmoniske svininger.

a = amplituden, altså hvor meget den svinger fra svingningsaksen

b = perioden, hvor lang den er på x aksen

d = Svingningsaksen, hvis d er 3 og a er 2 vil sin(x) starte i 3 på y aksen og svinge 2 op og ned

Er det rigtigt forstået?

Problemet for mig ligger der hvor jeg skal definere c, den forstår jeg ikke. Hvis c er positv rykker den mod venstre og minus mod højre, men jeg forstår ikke at aflæse den.

mvh louise


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2009 af mathon

taler du om
u(t) = a*cos(b*t+c) + d ?


Svar #2
05. juni 2009 af LouiseLG (Slettet)

Ja eller sin, dog kender jeg den som: a*sin(bx+c)+d

Mvh Louise


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2009 af mathon

det matematiske udtryk for en harmonisk svingning

u(t) = a*sin(b*t+c) + d

kan opfattes som projektionen på 2. aksen af et punkt,
som udfører en jævn cirkelbevægelse på
cirklen med centrum (-c,-d) og radius a.

b er punktets vinkelfart (2π/T) = 2π*f i den jævne cirkelbevægelse

hvor f er frekvensen = 1/T
og
T er omløbstiden
c er vinkelstart i den jævne cirkelbevægelse (faseforskydningen)

...........

cos eller sin er blot et spørgsmål om faseforskydning på (π/2)


Svar #4
05. juni 2009 af LouiseLG (Slettet)

Tak for hjælpen, men jeg forstår ikke rigtigt når det er et matematisk sprog:-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2009 af mathon

en harmonisk svingning

u(t) = a*sin(b*t+c) + d

af et punkt
parallelt med y-aksen
er et punkt, som bevæger sig op og ned på en linje parallelt med y-aksen med konstant fart (noget med b).
Under bevægelsen når punktet op i sin højeste stilling (start + a) og ned i sin laveste stilling (start - a).

c og d har noget med ligevægtspunktets beliggenhed at gøre.


Svar #6
05. juni 2009 af LouiseLG (Slettet)

Okay. Jeg har den her opgave for eksempel og har skrevet mit svar på grafen, er det rigtigt?

Vedhæftet fil:Dok2.doc

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2009 af mathon

c = 0


Svar #8
05. juni 2009 af LouiseLG (Slettet)

Okay, men hvordan ser man det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juni 2009 af mathon

dit punkt ser ud til at begynde i (0,4)
så til tiden t = 0
er y = 2sin(4*0+b) + 4 = 2sin(b) + 4

sin(b) = 0 ⇔ b = 0 + p*π, p∈Z


Svar #10
05. juni 2009 af LouiseLG (Slettet)

Okay tak for hjælpen. Har dog et spørgsmål mere, hvis nu c så er -pi/2, hvorledes rykker jeg så sin(x)?

Har forstået det sådan at når c er negativ rykker det kurven og statspunktet mod højre, men hvordan?

Mvh Louise


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. juni 2009 af mathon

hvis du har en reel funktion, f(x) med grafen
F: {P(x,y)|y = f(x)}

og parallelforskyder denne efter
parallelforskydningsvektor v[a,0] med a>0

haves, når der sættes "mærke" på de nye koordinater,
x' = x+a ⇔ x = x' - a
y' = y                                   

og dermed
for den den parallelforskudte graf
F' = {P'(x',y')|y' = f(x'-a)}
 

Mærkerne er kun sat under udledningen for at kende koordinaterne fra hinanden.
I matematisk praksis - hvor denne sondring ikke er essentiel - udelades mærkerne
og
man har

y = f(x-a) når kurven er "forskudt a mod højre" (a>0)

specifikt:
y = sin(x-(π/2))
er grafen for
y = sin(x)  "rykket (π/2) mod højre" parallelt med x-aksen
 


Svar #12
06. juni 2009 af LouiseLG (Slettet)

He j igen Mathon.

Kan du på en eller anden måde forklare det så jeg (som slet ikke er matematisk) kan forstå det? Eventuelt grafisk? For jeg kan forstå at den så skal rykke pi/2 til højre men jeg kan ikke helt forstå det grafiske billede.


Skriv et svar til: Harmoniske svingninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.