Matematik

Polynomier

08. juni 2009 af reinholdt_w (Slettet)

 Er der en der kan bevise at et n'te grads polynomium højst kan have n rødder? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. juni 2009 af Daniel TA (Slettet)

Prøv med induktion. Det er mit umiddelbare bud, ikke sikkert at det er rigtigt.


Brugbart svar (2)

Svar #2
08. juni 2009 af Dynin (Slettet)

#0 Som #1 siger induktion over graden af polynomiet ... Antag p≠0

Hvis grad(p)=0 så er p konstant og har ingen rødder

Hvis grad(p)=1 så er p(x)=ax+b for passende a og b og x=-b/a er en rod. At der ikke er flere er oplagt (er α1 og α2 begge rod i p så er aα1+b=aα2+b, dvs α12).

Antag nu, at påstanden holder for p af grad(p)=n-1. Skal så, vise det holder for grad(p)=n:

Hvis p ingen rødder har er vi færdige :) Hvis α er rod i p, så er p(x)=(x-α)q(x)  for et polynomium q af grad(q)=n-1. Er β≠α også rod i p så er p(β)=(β-α)q(β)=0, dvs. q(β)=0, hvoraf det per induktionshypotesen gælder at p højst har n-1 rødder forskellig fra α ... hvorfor p højst kan have n rødder DONE :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. juni 2009 af Meph (Slettet)

^ Dynin, ovenstående gælder for et vilkårligt legeme ikk?


Brugbart svar (2)

Svar #4
11. juni 2009 af Dynin (Slettet)

#3 jo ... og rent faktisk også for et vilk. integritetsområde ;)


Skriv et svar til: Polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.