Dansk

Billedanalyse turner

12. december 2004 af bøg (Slettet)
Hey

Jeg sidder og skal analysere JMW Turners 'Odysseus'( http://www.1st-art-gallery.com/artists/Joseph%20Mallord%20William%20Turner/index_turner.html ).
Mit problem er, at jeg simpelthen ikke ved hvordan jeg skal gribe det an! Jeg har brug for en god informationskilde hvor jeg kan finde noget relevant om præcis det billede. Jeg har brug for noget viden om de forskellige elementers symbolske betydning, som for eksempel kæmpen, der ligger oppe i skyerne, eller de havfolk der omringer skibet. Håber virkelig I kan hjælpe ! Og hvis der fx er en af jer, der kender en god bog med billedanalyse af turners billeder eller lign. ville jeg blive rigtig glad !

På forhånd tak

Mikkel

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2004 af fox_joker14 (Slettet)

Lige netop det billede hænger i øjeblikket inde på Statens Museum For Kunst, en del af deres udstilling i øjeblikket. Det bedste for dig ville være at smutte derind og kigge på det "live." Det gir et meget forskelligt indtryk fra en afbildning, plus at de kustoder der sitter derinde ikke har andet at lave end at fortælle dig alt der er at vide om det...

Men ellers er Turnerbilleder mest kendt for lyset og kontrasterne.

De symboler du nævner er ikke egentlige symboler, idet jeg ikke vil sige at Turner brugte reelle symboler (han er jo fra romantikken).
Som du selv siger hedder billedet Oddysseus. Og det er den selvsamme Odysseus fra Homers "Odysséen."

Figurene er altså ikke symboler, men en situation fra historien.
Det er i øvrigt ikke noget Turner gør ret meget, faktisk er det så vidt jeg ved hans eneste billede af sådan noget. Ellers maler han, som man også kan se på den side du linker til, primært romantiske settings.
Et typisk Turner billede: http://www.clas.ufl.edu/users/pcraddoc/turner10.jpg. De ting man skal lægge mærke til på Odysseus findes også på dette billede. Undtagen historien altså...

Jeg hørte Oddyséen på bånd da jeg var lille, og dem i vandet er sirener, der forfører sømænd med deres underskønne sang. Besætningen havde noget i ørene og kunne da ikke høre noget, men Odysseus insisterede på at blive bundet fast til masten så han kunne høre dem. Kæmpen du nævner kan jeg ikke umiddelbart huske noget om, men det kunne evt. være en af de fire vinde (nord, syd, øst og vest), som Odysseus på sin rejse vist nok lukker ud af en pose?

Hvis du kender nogle 3.g'ere kan de sikkert fortælle dig lidt om det. Odysséen er oftest pensum i oldtidskundskab. Hvis ikke har de den på skolebiblioteket/bogdepotet...

http://www.smk.dk/smk.nsf/5a8a7f63d33b85d8c125697a007844f9/1ca6e76c6b333171c1256eda004035bb!OpenDocument har lidt om udstillingen på SMfK...

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2004 af fox_joker14 (Slettet)

Ellers er det bare en normal billedanalyse...
Du har sikkert fået et papir af din dansklærer med lidt ting på. Jeg fik i hvert fald et par stykker...

Men lige præcis dét billede er ret specielt i Turner-sammenhæng.

Nu har du bare at sende mig en Lange Jan med jordbærsmag!

Svar #3
13. december 2004 af bøg (Slettet)

Så vil du foreslå at jeg tog et andet billede af turner, og analyserede det i stedet ? Simpelthen fordi det er atypisk turner? men er det også atypisk romantikken ?

Svar #4
13. december 2004 af bøg (Slettet)

i øvrigt mange tak for hjælpen !!

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2004 af frodo (Slettet)

turners odyssebillede, er et af de allermest populære billeder af turner! Vi har for nylig været på netop statens museum for kunst, og set det. Kæmpen, er polyfemos, som odysseus er på vej væk fra, efter at han har blindet ham, ved at stikke en kæp (et træ) i øjet på ham.

Som nævnt, er Turners brug af lyset meget vigitgt, idet han på denne måde opbygger en stemning i billedet.

Jeg kan desuden fortælle, at landskabet i "odysseus håner polyfem" er inspireret af Sicilien..

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2004 af frodo (Slettet)

btw.. prøv at se om du kan finde turners "kladde", hvor lsyspillet er langt mere tydeligt, når alle bådene osv. ikke er på.

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2004 af fox_joker14 (Slettet)

Turner malede jo generelt mest af alt landskaber på Sicilien... Hans billeder ligner hinanden til umiskendelighed og er derfor også meget nemme at spotte...

Når jeg sagde det med et andet billede af Turner, mente jeg at sådan rent billedteknisk og mht. lys og så'n er der måske for mange ting på billedet der tar opmærksomheden. Og som jeg før nævnte er hans billeder meget ens, så hvis man finder en ting at slå ned på på et af hans andre billeder, så er odds at denne detalje også findes på "Odysseus."

Den kladde der nævnes hænger lige til højre for hovedværket... Inde på Statens. Com'on hvis du går på Skt. Annæ er der jo ikke ligefrem langt...

Skriv et svar til: Billedanalyse turner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.