Matematik

Forskrift for et polynomie

17. juni 2009 af madsenhh (Slettet)

Jeg har fået en graf - uden forskrift. men dette er nu nødvendtigt for mig at finde..

Nogle som ved hvordan jeg finder en forskrift for et polynomie,

Jeg har Dm(f) = [-5;∞[ og Vm(f) = [-3;∞[

det er et begrænset polynomie..

punkterne hedder (-5,-3) og (4,4) - samt kan jeg på grafen aflæse at der er tre nulpunkter, da jeg kan se at grafen skærer x-aksen tre gange i punktet x = -4 v x = -1.5 v x = 2.5....

Hvordan finder jeg forskriften?(kan jeg ved hjælp af de oplysninger jeg allerede har, sæt dem ind i grafregneren, og dermed finde forskriften) ?

håber der en som kan hjælpe..


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. juni 2009 af mathon

y = a(x+4)(x+1,5)(x-2,5) = a(x3 + 2x2 - 6,75x - 11,25)

som ved indsættelse af koordinaterne (4,4) giver

4 = a(43 + 242 - 6,75*4 - 11,25) = 66a

a = (4/66) = (2/33)

y = f(x) = (2/33)*(x3 + 2x2 - 6,75x - 11,25)

                               f(x) = (2/33)x3 + (2/11)x2 - (31/66)x - (10/11)


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2009 af Daniel TA (Slettet)

Brug:

p(x)=a(x-x1)(x-x2)(x-x3)

hvor x1, x2 og x3 er rødder i dit polynomium. Du finder a ved at indsætte dit punkt. Husk at grafen kun er defineret fra [-5;∞[, så du skal skrive:
p(x)=.......... , x≥-5


Svar #3
17. juni 2009 af madsenhh (Slettet)

Skal lige være med her... jeg skal altså skrive;

p(x) = a(x-x1) * (x-x2) * (x-x3)

p(x) = a(x+4)(x+1,5)(x-2,5) = a(x3 + 2x2 - 6,75x - 11,25)  ? eller hvordan..

svar til mathon...

jeg har lige prøvet at sæt den forskrift ind i lommeregneren, og det kan ikke passe med punkterne på grafen..

den det er i vejn med er punket (-3,0.5) - dette giver din

men jeg skal have punktet (-3,1) ?

det hjælper meget det her, skal i begge vide.


Svar #4
17. juni 2009 af madsenhh (Slettet)

Jeg har lige (så godt jeg kunne) tegnet grafen for polynomiet.

- GÅ efter mine punkter, som jeg har skrevet(findes også på bilaget).

Vedhæftet fil:Graf for polynomium.doc

Skriv et svar til: Forskrift for et polynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.