Kemi

Fysik/kemi eksamen.. Hjælp til eksamen!

18. juni 2009 af Whoopedazz (Slettet)

 Hej ! :D..

Jeg skal op til eksamen i morgen i Fysik/Kemi (9. klasse), og jeg føler mig ret usikker, selvom jeg - tror - jeg ved det jeg skal vide :D ..

Mine emner er få:
Syrer / Baser.
Elektromagnetisme.
Radioaktivitet og stråling.

Jeg søger lige nu lidt hjælp til syrer og baser, da jeg ikke ved hvilke opstillinger jeg burde lave? ..
Et elektrolysekar overvejer jeg lidt, men skal have lidt hjælp til det, da det står ret uklart i min bog..

Udover det, søger jeg egentlig bare viden om opstillinger, og det man bør komme ind på, under de før nævnte emner (: .. 
Er usikker i mit syrer/baser,.. (:

På forhånd tak! (:


Brugbart svar (6)

Svar #1
18. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Under syrer/baser kan du jo lave forsøg som titrering, elektrolyse (som du selv påpeger), neutralisation ... osv.

Du skal vel komme ind på det du har gennemgået i løbet af året ...

Kan huske jeg skrev om emnet:

Syre/base
En syre er et stof der kan fraspalte en eller flere brintioner, H+, hvis syren befinder sig i vand, som med salt. I sin kemiske sammensætning indeholder syre altså H, som er bundet til molekylet med en ionbinding. Når brintionet, H+ (syrebrint), spaltes fra syremolekylet, efterlader det sin elektron i den øvrige del af syremolekylet og bliver derved selv positivt ladet.
Stærke syrer, fx HCL og svovlsyre, afgiver let deres H+ ioner, mens svage syrer, fx citronsyre og eddikesyre, holder bedre på H+ ionerne (se evt. forsøg 1.13, hvor magnesium ætses væk af henholdsvis stærke og svage syre. Da de stærke syrer afgiver H+ ioner hurtigt ætses magnesiumet hurtigt, mens dette ætses langsomt af de svage syrer, da disse afgiver H+ ioner langsomt).
Når fx HCL reagerer med vand afgiver alle HCLmolekylerne deres H+ ioner til vandmolekylerne, mens eddikesyre, dvs. CH3COOH kun afgiver ca. 1% af sine H+ ioner.
Ved svage syrer indstiller der sig en ligevægt mellem antallet af syremolekyler og ioner. Der er ligevægt når antallet af molekyler der splittes er det samme som antallet af ioner finder sammen.

En base er derimod et stof der kan optage H+ioner, brintioner. Mange baser indeholder OH- ioner.

Når en base og en syre reagerer, afgiver syren derved H+ ioner til basen.

Elektrolyse: Ved elektrolyse skilles HCL, saltsyre, når strøm tilsættes og der dannes H+ ioner og Cl- ioner. Cl- tiltrækkes af den positive pol, og H+ ionerne tiltrækkes af den negative pol. Cl- ionerne afgiver hver en elektron og bliver chloratomer. To chloratomer reagerer og bliver et chlormolekyle.
H+ ionerne reagerer med en elektron. To hydrogenatomer reagerer og danner et hydrogenmolekyle (med oxygenbinding, dvs. H2O).
Ved elektrolyse adskilles stoffer, der indgår i elektrolytter, dvs. salte, syrer og baser opløst i vande, ved at sende en elektrisk strøm gennem dem. Foregår i en elektrolysebeholder med to metalplader, elektroder, forbundet med strømkilden. De positive ioner tiltrækkes til katoden, de negative til anoden.

For at angive antallet af atomer, molekyler eller ioner i en væske benyttes Mol/Molær. Mol er antallet 6,023 *10 opløftet i 23. Molær koncentration angiver hvor meget af et stof der findes per liter væske.

PH-værdi fortæller om koncentrationen af H+ ioner og OH- ioner i en opløsning. 7 er neutral, under 7 er syre, over 7 er basisk.

Titrering: Ved titrering kan man sammenligne syreindholdet i forskellige opløsninger, ved at man langsomt drypper en base i en syreblanding (eller omvendt en syre i en base). I begyndelsen siger PH-værdien langsomt, men når H+ ionerne er ved at være opbrugt stiger PH pludseligt voldsomt, dvs. omslagspunktet.

Neutralisation: Hvis man blander saltsyre, HCL, og natriumhydroxid, NaOH, får man blandet ionerne fra de to opløsninger sammen. Basen OH- og H+ fra saltsyren reagerer med hinanden og danner vand H2O. Opløsningen bliver neutral hvis OH- og H+ er den samme mængde. Na+ og Cl- deltager dog ikke i reaktionen, men danner i stedet deres egen reaktion hvor Na+ og Cl- sammensættes. Hvis man inddamper den neutrale væske fordamper vandet og NaCl vil være tilbage;
HCL + NaOH = Na+ + OH- + H+ + Cl- = NaCl + H2O
 

Kan jo være du bliver inspireret ;)


Svar #2
18. juni 2009 af Whoopedazz (Slettet)

Mange tak for det hurtige og uddybende svar! (: ..

Inspiration? Jov tak;) .. Dog ikke noget jeg ikke allerede vidste man kunne, men..
Går på efterskole, og vi har kun haft 33 F/K timer ud af de 90 man burde have.. Så har slet ikke været inde på f.eks. titrering og i dybden med syrer/baser, i det hele taget.
- Hvis du kan uddybe det og skære elektrolyse og neutralisation lidt mere ud i pap, så ville det være en guds gave, bogstaveligt talt. Lige med titrering ser det ret simpelt ud, men forstår det ikke rigtigt.. ? 

Er god til fysik.. men kemi.. ahh :D
 


Brugbart svar (5)

Svar #3
18. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Ved elektrolyse har du et elektrolysekar med to reagensglas med hver sin 'ladning' (en negativ og en positiv). Du hælder saltsyre, HCL, ned i elektrolysekarret og ned i hvert af reagensglassene. Når du tilsætter strøm til elektrolysekarret vil HCL blive adskilt i H+ og Cl-. Eftersom der som bekendt var to modsatladede poler i elektrolysekarret, vil Cl- tiltrækkes den positive pol, og H+ den negative. Eftersom to Cl- sammensættes til et cloratom, afgiver de hver en elektron. H+ optager denne elektron, og to hydrogenatomer kan derved reagerer med hinanden og danne et hydrogenmolekyle. For at se om der fx er blevet dannet chlor ved den positive pol kan du løfte reagensglasset, og gassen der derved er dannet, skulle meget gerne ikke være til at tage fejl af: clor!

Ved neutralisation har du de to stoffer: saltsyre (HCL) og natriumhydroxid (NaOH). Når man blander disse to opløsninger sammen vil HCL blive omdannet til H+ og Cl-. Det andet stof NaOH vil så blive adskilt i Na+ og OH-. Basen OH- og H+ fra saltsyren vil så reagere med hianden således at der dannes stoffet H2O (hvilket jeg går ud fra du kender ;). Na+ og Cl- vil så tillige reagere med hinanden således at der dannes natriumclorid (NaCl - også kendt som normal salt). Hvis man fordamper H2O væk, vil man derfor se at der vil være salt tilbage (NaCl). Reaktionen kan derfor skrives som:
HCL + NaOH = Na+ + OH- + H+ + Cl- = NaCl + H2O
 


Svar #4
19. juni 2009 af Whoopedazz (Slettet)

 Mange tak for hjælpen, der burde være flere som dig, der hjælper andre mennesker (: ..
Trak atom og stråling, og blev smidt ud efter 40 minutter ;) ..

Fik 12 :D .. Yay ;) .. 
 


Brugbart svar (5)

Svar #5
19. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Hey! STORT TILLYKKE! Super skønt!! Og det var da så lidt - når man kan hjælpe andre skal man naturligvis gøre det ;)


Skriv et svar til: Fysik/kemi eksamen.. Hjælp til eksamen!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.