Matematik

differentialligninger

22. juni 2009 af Teazy (Slettet)

Jeg skal bevise at f(x)=c*e^kx er den fuldstændige løsning til y'=ky

Hvor jeg har beviset:

y '=yk <=> f '(x) = k*f(x) for alle xER <=>

f '(x) - k*f(x) = 0 <=>

f '(x) * e^-kx + (-a)*e^-kx*f(x) = 0 <=>

(f(x)*e^-kx) ' = 0 <=>

f(x)*e^-kx er løsning til y '=0 <=>
 

(har ikke lige taget det sidste af beviset med da jeg godt forstår det)

Men er der nogen der kan forklare mig det tekniske trick mellem 2. og 3. linje? Ganger de bar e^-kx på tilfældigt, og hvor forsvinder a'et hen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2009 af peter lind

Det a skal slet ikke være der, og ja man ganger bare med e-kx.Dette giver f'(x)e-kx+ -ke-kxf(x) = 0 Dette kan så omskrives til f'(x)e-kx+ (e-kx)'f(x)=0, hvor venstre side er differentialkoefficienten af et produkt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juni 2009 af lallenalle (Slettet)

du kunne også anvende seperation af de variable som et ektra boost :)

Her finder du løsningen til differentialligningen :

dy/dx = y*k (=)

1/y dy = kdx (=)

∫1/y dy = ∫kdx (=)

In(|y|) = kx+C1 (=)

|y| = e^kx+c1 (=)

y = e^kx*c


Svar #3
22. juni 2009 af Teazy (Slettet)

Tak for svarene

2#: det har vi ikke lært om så må hellere holde nallerne fra det ;)

Jeg tænkte på om i kunne hjælpe mig med forståelse af et andet diff. lignings bevis, det drejer sig om at bevise at  c*e^ax - b/a er løsning til y' = a*y+b

Igen forstår jeg godt det meste af beviset, dog ikke hvordan de laver omskrivningen

f'(x) = a*f(x)+b  <-> ( f(x) + b/a)' = a*( f(x) + b/a)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2009 af mathon

eller
stamfunktionsprøven
y = f(x)=c*ekx 

y' = f '(x) = c*ekx*(kx)' = c*ekx*k = k*(c*ekx) = k*f(x) = k*y


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juni 2009 af lallenalle (Slettet)

f'(x) = a*f(x)+b <-> ( f(x) + b/a)' = a*( f(x) + b/a)

altså størrelsen f(x) +b/a differentieret altså : ( f(x) + b/a)' vil give f´(x) da der differentieret ledvist. b/a er en kostant og har den afleddet 0. Og der står jo direkte at f´(x) = a*f(x)+b  dette omskrives til a*( f(x) + b/a) ved at sætte a uden for en parents. Forsøg selv at gange a ind i parentesen og se at du får udgangspunktet. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. juni 2009 af peter lind

#3 Venstre side: b/a er en konstant så den afledede er 0. Dette sammen med reglen om differentiation af en sum giver venstre side . Højre side: man sætter a uden for en parantes.


Svar #7
22. juni 2009 af Teazy (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.