Dansk

Tekstanalyse 2 : how to do it!

22. april 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Faktalink | Systimes Teksanalysevejledning | Tekstanalyse.dk | Eventyranalyse.dk

Faktalink.dk

Bibliotekerne abonnerer på nogle fremragende elektroniske artikler, der hedder Faktalinks. De publiceres på Internettet, men er desværre betalingsbelagte.

Der er imidlertid gratis adgang på bibliotekerne og via Skolernes Databasesystem Skoda: http://www.skoda.emu.dk

Faktalinket "Tekstanalyse" er udarbejdet af journalist Morten Jørsum, Mediefabrikken/Dagbladet Information og publiceret 07.05.2006. Det fylder ca. 14 A4-sider, og det er en rigtig how-to-do-it-vejledning, der kommer godt rundt om emnet.

Her kommer indholdsfortegnelsen.

Se den igennem - og hvis den vækker din interesse, og du tror, du kan bruge Faktalinket til noget, så tag en USB-key / memory-stick med på biblioteket. De fleste steder er det billigere at downloade end at printe ud  :)

Tekstanalyse: Introduktion til tekstanalyse Indledning Hvad er tekstanalyse? Hvorfor analysere?
Metode
Hvad er metode? Hvordan var den første tekstanalyse? Hvad er den nykritiske metode? Hvad er den strukturalistiske metode? Hvad er den ideologikritiske metode? Hvad er den biografiske metode? Hvad er den psykoanalytiske metode? Hvad er den receptionsteoretiske metode?
Selve tekstanalysen Hvad forstås ved analyse? Hvad forstås ved fortolkning? Hvad forstås ved perspektivering? Hvad er vigtigt, når man analyserer lyrik? Hvad er vigtigt, når man analyserer drama? Hvad er vigtigt, når man analyserer prosa? Hvordan griber man en tekstanalyse an - 1? Hvordan griber man en tekstanalyse an - 2?


Hvad fortælles - konkrete analyseværktøjer
Hvad fortælles? Hvad er et referat? Hvad er miljø? Hvad er en personkarakteristik? Hvad er en handlingsanalyse? Hvad er et tema? Hvordan fortælles - konkrete analyseværktøjer Hvordan fortælles? Hvad er en stilanalyse? Hvad er komposition? Hvad er fortællerinstansen? Hvad er synsvinkel? Hvad er en ordklasseanalyse? Hvad er metrik? Hvad er et vers og hvad er en strofe? Hvad er det grafiske lag? Hvad er billedsprog? Hvad er en metafor? Hvad er en sammenligning? Hvad er et symbol? Hvad er en allegori? Hvad er besjæling? Hvad er personificering? Kilder Offentlige institutioner Internetkilder Faglitteratur  

 

 Tekstanalyse - en vejledning fra forlaget Systime

Forlaget Systime har lavet en tekstanalysevejledning, der ligger på nettet. Det er en betalingsdatabase, som kræver, at man har en nøgle ~ et logon. Men der kan tegnes skolelicens, så undersøg, om din skole har adgan. Adgangen går muligvis automatisk via Fagenes infoguide

Så hvis din skole tilbyder adgang til Fagenes Infoguide så prøv at følge denne sti:

http://infoguide.emu.dk/Index.pub => Ungdomsuddannelser => Dansk => Litteratur => Tekstanalyse

Så ligger den lige til højrebenet - sammen med fire andre tekstanalysesider! Men Systimes betalings-vejledning, Tekstanalyse, der ligger nederst, ser absolut ud til at være den bedste

Den ligger her: http://textanalyse.systime.dk/fileadmin/filer/velkommen2.php , men man skal som sagt have nøgle for at bruge den, og det har jeg ikke, så det er begrænset, hvad jeg kan sige om indholdet - borset fra at oversigterne , som man får lov at se gratis - ser rasende gode ud :)

Hvis der er nogen, der får adgang, må I gerne lægge kommentarer ind :)

 

Tekstanalyse.dk

Forlaget Systime har også udgivet:

BOG
Opstilling i folkebiblioteker: 80.15
Ingemann Knudsen, Jørn
Textanalyse.dk / Jørn Ingemann Knudsen ; ekstern redaktion: Jørn Jacobsen. - 2. udgave, 1. oplag. - Århus : Systime, 2006 [i.e. 2007]. - 214 sider : ill.
ISBN-13: 978-87-616-1633-3; Det er en 'værktøjskasse' designet til ungdomsuddannelserne, og den får rigtig gode anmeldelser. Hvis du gerne vil relevansvurdere, om bogen er noget for dig, så læs anmeldelsen i tidsskriftet Gymnasieskolen 31.oktober 2005 Der er en ekstra bonus ved denne bog: Systime har lavet en webside til den, og websiden ser RIGTIG god ud: http://bogwebs.systime.dk/bogwebs_topbar/Textanalyse-61609153/ Man får lige lov at kigge ind i paradiset (læs: se indholdsfortegnelserne) uden at betale. For dulen da, hvor ville jeg gerne have fat i den bog - og adgang til den webside. Men til jer - der som jeg - brænder for tekstanalyse vil jeg sige: Undersøg, om jeres skole har købt elektronisk nøgle = logon. Der følger som regel en nøgle til webstedet med, når man køber bogen. Hvis skolen IKKE har købt bogen, så undersøg, om dit lokale bibiotek har købt bogen - og om de har nøgle.
Og HUSK: Det er tilladt at tale til bibliotekarerne - de er der for det samme :) Du  hjælper dig selv, når du hjælper dem - så print denne side ud og tag med på biblioteket - eller hen i skolen - når du skal spørge efter bog og elektronisk nøgle :) Eventyranalyse.dk

Forfatteren af den gode bog Tekstanalyse.dk har en lavet en bog efter samme koncept, der hedder Eventyranalyse.dk

BOG
Opstilling i folkebiblioteker: 39.17
Ingemann Knudsen, Jørn
Eventyranalyse.dk / Jørn Ingemann Knudsen ; redaktør: Henrik Højer Mikkelsen. - 1. udgave, 1. oplag. - [Aalborg] : Højers Forlag, 2005. - 136 sider : ill.
ISBN: 87-91111-71-4
Med litteraturhenvisninger   For relevansvurdering:
Systimes forhandler bogen, go bringer en fyldig omtale på deres hjemmeside her: http://shop.systime.dk/ShowDetails.aspx?udgivelseID=19982729 Af anmeldelser har jeg kun fundet en lektørudtalelse (bibliotekar-til-bibliotekar-anmeldelse, men den roser bogen som virkelig seriøs! Hvorfor skulle forfatterne også lave en dårlig eventyr-analysevejledning, når hans teksanalysevejledning nu er så god? :)

Lige som til Tekstanalyse.dk findes der supplerende materiale på Eventyranalyse.dk's internetadresse: http://www.eventyranalyse.dk/

bogens websted findes supplerende afsnit til bogen - men med hensyn til selve selve analysedelen, henvises vi til Systimes hjemmeside, og så er vi tilbage ved nøgleproblemet omtalt ovenfor. Jeg copy-paster lige omtalen ind her, for det tilfælde at du er ahvnet fra et link direkte her nede under eventyranalysen:

Man får lige lov at kigge ind i paradiset (læs: se indholdsfortegnelserne) uden at betale. For dulen da, hvor ville jeg gerne have fat i den bog - og adgang til den webside. Men til jer - der som jeg - brænder for tekstanalyse vil jeg sige: Undersøg, om jeres skole har købt elektronisk nøgle = logon. Der følger som regel en nøgle til webstedet med, når man køber bogen. Hvis skolen IKKE har købt bogen, så undersøg, om dit lokale bibiotek har købt bogen - og om de har nøgle.
Og HUSK: Det er tilladt at tale til bibliotekarerne - de er der for det samme :) Du  hjælper dig selv, når du hjælper dem - så print denne side ud og tag med på biblioteket - eller hen i skolen - når du skal spørge efter bog og elektronisk nøgle :)

Og så vil jeg sige, at for os, der er lidt matematisk-logiske oppe i hovedet, er eventyranalyser endnu skønnere end tekstanalyser, fordi de fleste eventyr er så stringent opbygget, ren strukturalisme fra før strukturalismen blev opfundet :)

Jeg tror jeg laver et blogindlæg specielt om eventry på et tidspunkt :)


Skriv et svar til: Tekstanalyse 2 : how to do it!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.