Dansk

Traditionelt grammatisk komma – for nybegyndere

30. januar 2008 af TanteOda (Slettet)

[V1.02 - 17.05, huskeregel indsat]

Simpel tjuhej-guide til kommasætning for den uøvede. Guiden gør dig i stand til at sætte et korrekt komma.

Brug altid krydsbolle-teknikken, så er du 100% sikker på, at det du gør er korrekt. Snart tænker du ikke over det, kan høre hvor kommaet skal sitte og har måske mod på at lære at sætte de mere komplicerede kommaer.

1. Basisviden
Det grundlæggende princip i den grammatiske kommatering er, at man ved at finde udsagnsled og grundled, kan splitte den store sætning op i flere mindre sætningerne (via et eller flere kommaer).

Bollen
Udsagnsled = Bolle = O = ord hvor man kan sige 'jeg' foran
Eks.: Jeg kan, jeg vil, han løber, tigeren skriger.

OBS! Ved de sidste to ord kan du jo også sætte ’jeg’ foran!

Bolle sættes derfor under ’kan’, ’vil’, ’løber’, ’skriger’.

Krydset
Grundled = Kryds = X = hvem kan, hvem vil, hvem løber, hvem skriger, det gør jeg, han og tigeren.

Kryds sættes derfor under ’jeg’, ’han’ og ’tigeren.


Eksempler

Hun siger, at kommasætning er det nemmeste i verdenen. Hun siger   at kommasætning er det nemmeste i verdenen. X O ,   X O        

TanteOda sidder på stolen, der står ved bordet. TanteOda sidder på stolen   der står ved bordet X O     , X O    

Solen står op, og dagen begynder.

Solen står op   og dagen begynder X -- O -- ,   X O

(rød markering=komma)


En god huskeregel er også, at ved
2 sæt "kryds og bolle", dvs. to krydser og to boller, placeres der 1 komma i sætningen*.
3 sæt giver 2 kommaer
4 sæt giver 3 kommaer osv.

(Man kan ikke sætte et komma midt i et sæt)


2. Andre vigtige kommaregler

Indskudt sætning
Kvinden, der drikker en stor kop te, sidder foran caféen.

”der drikker en stor kop te” er en indskudt sætning, idet fjernede man sætningen, ville man alligevel godt kunne sige ”Kvinden sidder foran caféen”. Der skal altid komma omkring en indskudt sætning.

Opremsninger
Jeg bryder mig ikke om medisterpølse, tunge, pizza og pasta.

Komma indsættes her i stedet for ’og’, så det ikke bliver ”medisterpølse og tunge og pizza og pasta” – det lyder jo tumpet. Inden allersidste ord i opremsningen, indsættes et ’og’/’eller’ fremfor komma.

Navne
Ved navne skal der komma omkring.

Amerikas kendte sanger, Elvis Presley, spilles overalt i verdenen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Den længe ventede tjuhej-guide. Den bliver god at henvise til i forummet. Super arbejde.

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2008 af -Zeta- (Slettet)

Først; fortrinligt arbejde! Jeg føler mig dog lige nødt til at påpege nogle detaljer konstruktivt. Ad Eksempel 1) I eksemplet "Hun siger, at kommasætning er det nemmeste i verden", er grundleddet principielt ''kommasætning'' og ikke ''det''. "Kommasætning(x) er(o) det nemmeste(xo) i verden" Ad Navne) Det er ej almengyldigt. Men i de pågældende tilfælde, benævnes det ''appositioner'' (navnetillæg). Man skal uheldigvis kunne fjerne navnetillægget, uden at sætningens konception fordrejes, hvorfor dit eksempel ej er et sagkyndigt eksempel. Derimod, "Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, er karismatisk". I denne sætning kan man uden problemer fjerne ''Anders Fogh...".

Svar #3
31. januar 2008 af TanteOda (Slettet)

Det er nemlig meningen, Sherwood, at man kan henvise til siden her, så er man fri for at lave kreative løsninger (som altid er svære at forstå, for den der skal forstå det) i forumet. :-)

Svar #4
31. januar 2008 af TanteOda (Slettet)

Siden er opdateret med tre spændende eksempler. Til Zeta, tak for dine indevendinger. Jeg har været for træt, uagtet krydset er nu sat det korrekte sted i den nye version (se versionsnummer i toppen) - takker! Hvad angår Anders Fogh, må det gøres opmærksom på, at der er tale om en tilføjelse. Om det af arkivhistoriske årsager er relevant eller ikkerelevant, at fjerne Anders Fogh i din sætning, kan diskuteres. Det kommer vel an på i hvilken type tekst, en sådan sætning optræder. Husk nu, at der er tale om basisviden, og at der naturligvis opfordres til læse videre om kommasætning. :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2008 af NuclearWarhead (Slettet)

Ja, det er et fint initiativ. Jeg mener dog personligt at du burde lære dem at sætte komma som Dansk Sprognævn anbefaler, dvs. ved udeladelse af det såkaldte startkomma. Det er naturligvis frivilligt så længe man blot er konsekvent i teksten, men det er i mine øjne både nemmere at sætte og (hvad der er videnskabeligt belagt) hurtigere at læse, ikke mindst fordi jeg mener at man bør lære alle kommareglerne. Der er mange tilfælde som et nedkog ikke behandler, fx hvorledes der skal sættes komma ved frie prædikativer.

Svar #6
31. januar 2008 af TanteOda (Slettet)

Hej Nuclear, tak for dit gode indlæg. Dansk Sprognævn gik for et par år siden igen borte fra det nye komma. Ikke forstået på den måde, at de har ladet det nye komma afgå en stille død. De går stadig ind for det nye komma, men i en sådan grad, at man nu har valgmulighed. Dvs. at man selv kan vælge om man vil benytte sig af det klassiske komma eller det nye komma (herunder også pausekommaet). Svage elever har nemmere ved at sætte det klassiske komma, siger en undersøgelse, det samme gælder hovedbestanddelene af den danske mediepresse (om de to grupper har nogen som helst forbindelse med hinanden, vil jeg ikke sætte mit aftryk på). Jeg er i øvrigt helt og aldeles enig med dig i, at man bør lære alle kommareglerne. Men siden her er i første omgang tiltænkt de elever som konsekvent springer kommasætningen over, når de aflevere opgave, og som derfor blot har behov for en simpel startguide til kommasætning. Det er dermed et forsøg på at hive specifikt denne gruppe op på niveau.

Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2008 af NuclearWarhead (Slettet)

Corrigenda: Pausekommaet er ikke tilladt mere. Og selvom der officielt kun er ét kommasystem, så siger den paragraf det hele drejer sig om (§4-5 i Sprognævnets kommahæfte), at det anbefales ikke at sætte startkomma. ;) Men jeg vil dog stadig ud fra et objektivt synspunkt mene at det er lettere at sætte komma uden startkomma da man derved slipper for at skulle lære sig reglerne om startkommaets placering, noget der notorisk volder problemer (fx hvor skal kommaet placeres ved hv-ord?). Der er en række regler man skal lære sig der for rent principielt at kunne sætte kommaet korrekt. Og ja, jeg ved godt det næppe er henvendt til os der i forvejen kan sætte komma, det er bare mig der er en pedant. ;)

Svar #8
31. januar 2008 af TanteOda (Slettet)

Jeg har ellers læst på DS, at det fortat er tilladt at vælge mellem de tre kommateringsregler, - så sent som i dag. Selv bryder jeg mig ikke om det - det forvirrer mere end det nogensinde gavner. Jeg har just i dag læst en undersøgelse, der bekræfter mig i min idé om, at man har svært ved det nye komma. Jeg skal forsøge at finde artiklen frem, der giver spændende resultater fra den gruppe af befolkning, der har et andet sprog som modersmål. Jeg har det lidt sådan, at det er en smagssag. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil reklamere for det nye komma, så jeg synes bestemt ikke, at du, på nogen måder, er forkert på den. Men, og der er altid et men, befolkning er vant til det gamle (for nogle svære) komma, hvorfor de sætter pris på at bibeholde det, de kender til. Vi har set det før Betamax vs VHS. Det er ikke altid, at det er det mest fornuftige, der vinder frem. Måske, desværre?!

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. februar 2008 af NuclearWarhead (Slettet)

Jeg citerer (fra http://dsn.dk/kommaregler_haefte.pdf): "§ 4-5. Ledsætninger Med komma kan man afgrænse ledsætninger. Det sker dels ved hjælp af kommaer efter ledsætninger, de såkaldte slutkommaer, dels ved hjælp af kommaer før ledsætninger, de såkaldte startkommaer. Der skal normalt altid sættes slutkomma ved en ledsætning, hvorimod det som hovedregel er valgfrit om man vil sætte startkomma eller ej. I de tilfælde hvor det er valgfrit om man vil sætte startkomma, an- befales det at man undlader at sætte dette komma, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte startkomma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskon- junktioner som når, da og fordi mv. Men uanset om man vælger at sæt- te startkomma eller ej, bør man følge samme praksis inden for samme tekst." Hvad befolkningen mener, skal man dog være varsom med når de tager fejl. ;) Sprognævnets store fejl var at lave en overgangsperiode. Det skulle have været indført ved lov dengang i 1996 i stedet for som en anbefalet mulighed. Derved kunne man have tvunget lærerne til at lære det nye komma som de så kunne lære videre til deres elever. I stedet gjorde man det valgfrit, og de fleste lærere fortsatte med deres undervisning upåagtet. Men fortidens synder kan jo desværre ikke gøres om. :(

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. februar 2008 af bossen-7 (Slettet)

okay meget fint vel ?

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. august 2008 af Minnie-Mouse (Slettet)

#10, en af de mest arrogante kommentarer jeg længe har set, Hvor er Tanteodas blog henne omkring essay ?

Skriv et svar til: Traditionelt grammatisk komma – for nybegyndere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.