Psykologi

Lie to me

16. juli 2009 af andreaspeter89 (Slettet)

Jeg har været lidt i tvivl om hvilken kategori jeg skulle stille dette spørgsmål i.

Nogle af jer har måske set serien "Lie to me" der for tiden kører i fjernsynet. Er der nogen der ved om det rent faktisk er muligt at studere de ting som den mandlige hovedperson deri udøver?


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. juli 2009 af klotte (Slettet)

Der forskes meget i hjenen og følelser  og der er mange studier af personers adfærd og non-verbale kommunikation ( kropssprog).

Så i princippet ja.

Men det er meget mere indviklet end det virker i den serie hvor de kombinerer ET signal med EN forklaring.I virkeligheden er det meget mere kompliceret.

Men prøv at øve dig i at læse kropssprog- alle biblioteker har bøger om dette....det er ret underholdende ;)

Kan iøvrigt også bruges til at læse flirtesignaler på den store scorescene.

Have fun


Brugbart svar (2)

Svar #2
25. juli 2009 af theluciddreamer (Slettet)

 Hmm

altså ikke direkte så vidt jeg ved.

Jeg læser psykologi, og der kan det på sin vis være muligt. Men det er noget du undervejs skal opsøge viden om på egen hånd. Du kan undervejs i studiet sørge for at tilegne dig den viden du skal have og skrive opgaver som retter sig mod dette felt. På selve studiet vil du desværre ikke lære noget specifikt om nonverbal kommunikation, men du vil lære at tilegne dig den viden du skal bruge og du vil kunne forstå den bredere (ligesom psykolog kvinden i 'lie to me' kan), så det er stadig dig selv som skal rette dig mod det på egen hånd. Men derefter skal du helt sikkert også finde kurser, øvesteder mm..

Jeg er også stærkt optaget af at kunne læse kropssprog og hvordan man mere intuitivt mærker den andens følelser på egen krop. For mit vedkommende er det først med sigte på hvordan man hjælper folk videre på deres vej, men kriminologi er også interessant (se: http://da.wikipedia.org/wiki/Kriminologisk_psykologi).

Held og lykke med det!


Brugbart svar (2)

Svar #3
25. juli 2009 af klotte (Slettet)

# 2 dit link er desværre tomt..... ? men jo jeg husker også kriminologien som noget af det sjove ved psykologistudiet ;)

Det er vanskeligt at snige sig udenom både det ubevidste, adfærdspsykologi, kommunikation og emotionel overføring på psykologistudiet :)


Brugbart svar (3)

Svar #4
25. juli 2009 af theluciddreamer (Slettet)

 Hmmm :) Desværre synes jeg faktisk det er ret let at skøjte overfladisk hen over mange af de emner du nævner, men det kan være jeg har sovet i timerne i løbet af de år jeg har gået dér (hvilke jeg helt sikkert har:). Freud og det psykodynamiske fylder meget lidt som jeg kender studiet, og det mere kvalitative omkring kommunikation og adfærd i mødet mellem mennesker fylder ikke særlig meget. Jeg føler man aktivt skal vælge det til hvis man vil det. Nu hvor psykologien bliver mere og mere empirisk funderet i mere og mere stringent forskning så forsvinder meget af det mere kvalitative ved psyken, altså som den opleves indenfra og det som opleves intersubjektivt mellem mennesker. Det empiriske er fint, problemet er blot at subjektiviteten ofte forsvinder undervejs fordi den er for svær at måle - altså psyken forsvinder i psykologien :)

Jeg skriver speciale nu om intimitet, så måske det er derfor jeg brokker mig lidt. Og jeg overdriver måske lidt. Og det er ikke meningen af jeg vil skræmme kommende studerende væk, studiet er fint, men man skal selv tage aktivt ansvar for det man brænder for på studiet, fordi det går stærkt og det går ud over dybden.

Allervenligst

Henrik 


Brugbart svar (2)

Svar #5
26. juli 2009 af klotte (Slettet)

Hej Henrik

ja, det har sikkert forandret sig meget ...en professer skrev for mange år siden om subjektiviteten der forsvandt.

Det er da ellers et spændende speciale emne. Hvilke vinkler tager du på intimiteten ?

Mvh


Brugbart svar (3)

Svar #6
04. august 2009 af Stolpe (Slettet)

Det er helt sikkert muligt, at studere de ting som du har set i "Lie to Me". Jeg går ud fra, at du tænker på om det er muligt, at lære at aflæse på folk om de lyver.

Hvis du har lyst til at læse om det, vil jeg anbefale dig at skaffe en bog, der hedder "tricks of the Mind" af Derren Brown. Et af kapitlerne, ved navn "Unconscious communication" handler om at spotte løgne ved observation af ubevidst kropssprog. Kapitlet er kun på omkring 30 sider, men opsummere meget godt forskellige tilgange til feltet. Derudover er der bag i bogen referencer og små anbefalinger af forskellige andre bøger på området.

De tilgange der nævnes er bl.a. NLP og ubevidste signaler fra forskellige steder af kroppen, herunder FACS(Facial Action Coding System)  som i forhold til NLP virker mere videnskabeligt funderet.

Håber at det kan bruges:-)


Brugbart svar (2)

Svar #7
05. august 2009 af klotte (Slettet)

 #1Poul Ekman har arbejdet meget med ansigtets bittesmå forandringer i udtryk og signaler , såkaldte microexperssions.

http://www.apa.org/monitor/julaug04/detecting.html

Det er nogle af hans ideer og teorier lie to me er bygget op om- som underholdning

Du kan læse link og låne hans bøger.

#4 det skyldes nok den relationsreduktionisme som er tidens trend blandt psykologer. Ideen om at du kun er i kraft af dine relationer.


Brugbart svar (2)

Svar #8
05. august 2009 af Exupery (Slettet)

#7

"det skyldes nok den relationsreduktionisme som er tidens trend blandt psykologer. Ideen om at du kun er i kraft af dine relationer."

Den sproglige vending?


Brugbart svar (2)

Svar #9
12. august 2009 af Stolpe (Slettet)

Er lige blevet færdig med bogen: Lies! lies!! Lies!!! the psychology of deceit af Charles V Ford. Der er to kapitler der netop handler om at gennemskue løgne, det ene om hvordan og hvilke type af mennesker, der kan det og det andet om hvorledes løgndetektorer hævdes at kunne det. Spændende læsning.

Har også fået hænderne i the book of tells af Peter Collett som der er en slags begynder bog til at lære at læse kropssprog. Den er muligvis noget forsimplet, men nok et godt sted at starte hvis man er interesseret i at opdage løgne.


Brugbart svar (2)

Svar #10
13. august 2009 af klotte (Slettet)

# 8

Åh jeg det var nok en sproglig kludret forklaring.

Tidens trend reducerer mennesker til at kun at være "deres relationer". Forstået på den måde at mennesket ikke ER noget i sig selv men kun ER det deres relationer til andre mennesker har bevirket. Sociale normer, sociale mønstre, internaliserede forventninger osv.

Omkring løgne glemmer man hele den væsentlige del af psykologien som handler om Selv-bedrag -  F.eks det eksetentielle syn at mennesker med deres bevidsthed forsøger at snyde sig selv ved at skubbe viden ud i perifirien af deres bevidsthed. Kropssproget afslører også dette.


Skriv et svar til: Lie to me

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.