Matematik

Differentialligning

19. august 2009 af Burton13 (Slettet)

Hej :)

Jeg skal bestemme til differentialligningen y'=5y den løsning, hvis graf går gennem punktet P (0,4).

Jeg ved at løsningen til en sådan ligning er y=c • e^k•x, men hvordan bestemmer man det for grafen?

Ville være super med noget hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2009 af NejTilSvampe

så vidt jeg forstår er der da kun én ukendt konstant?

så den hedder c*e^x   gør den ik?

i så fald må c=4


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2009 af peter lind

k finder du ved at sætte løsningen ind i differentialligningen. Der gælder 4=c*ek*0.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2009 af goathunter (Slettet)

k = 5 her. Alle funktioner y = c*e5x er løsninger til y'=5y da y'=c*5*e5x=5y men du skal nu finde den bestemte løsning der går igennem dette punkt. Dvs. find konstanten c. Man tager udgangspunkt i y = c*e5x og indsætter x = 0 og y =4 for punktet og løser for c: 4=c*e0=c så c = 4 som #1 skriver men løsningen bliver så y=4*e5x


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2009 af NejTilSvampe

 okay det ik mig der skrev topic men kan nogen forklare hvor k'et kommer fra så? (har ikke selv haft om det her endnu)

jeg forstår det sådan her:

dy/dx=5y

1/y dy = 5 dx
ln|y| = 5x+k

y = k*e^5x

så hvorfor er der en anden konstant?


Svar #5
19. august 2009 af Burton13 (Slettet)

Tusind tak for de super gode svar :) så kan jeg komme videre i afleveringen :p


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.