Dansk

Oplysningstiden vs. Romantikken!

26. august 2009 af ggf (Slettet) - Niveau: A-niveau

VIlel bare lige høre om en eller anden ville beskrive de gundlæggende forskelle på oplysningstidens og romantikkens tankegang?

Jeg kan næsten lugte noget filosofi, men...


Brugbart svar (4)

Svar #1
27. august 2009 af JJ-cool

1: Rationalismen står for det nyttige og det fornuftige - at alt skal kunne begrundes ud fra fornuft og nytteværdi - at mennesket via dets medfødte fornuft kan erkende og slutte sig til logiske og grundlæggende sandheder - at al erkendelse skal foregå med udgangspunkt i en nærmest positivitisk stil. Væk med overtro, traditioner og overleveringer..
Ex: er naturen blot menneskets redskab til føde og produktion - altså noget mennesket skal underlægge sig og betvinge

2: Romantikken er en diametral modsat filosofi: Her trore man på fantasien og anelsen, som geniet  - læs kunstneren har. man afviser fornuften og rationaslismen som vejen til erkendelsen og mener, at der eksisterer en form for parallelverden bag fænomenerne i livet, og at denne sammenhæng - organismetanken, som er Guds mening med os alle, kun kan anes voa fantasien og følelsen
man taler om Guds ånd, der gennemstrømmer verdensaltet, og som det gælder om at fatte og forstå meningen med. dertil benyttes kreativitetn og følelsen.
Naturen er besjælet og åndelig, for Guds ånd lever i naturen - Gud har skabt alt liv, og alt liv har sin bestemte rolle og funktion i opfyldelsen af Guds hensigt. Som Schelling (tysk romantisk forfatter siger) Det er den samme ånd der slumrer i stene, vågner i dyret og bliver bevidst i mennesket (der mangler noget om planterne,. men kan ikke helt huske det hele se Litteraturhåndbogen eller lignende

- - -

JJcool


Skriv et svar til: Oplysningstiden vs. Romantikken!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.