Matematik

Parabler

06. september 2009 af P.L. (Slettet)

Jeg har fået en opgaver med en figur hvor der er to parabler: 

- (P1) En glad parabel der ikke skærer x- aksen men skærer y-aksen i et punkt. 

- (P2) En sur parabel der skærer x-aksen i et punkt, men ikke skærer y-aksen.

Nu skal jeg gøre rede for fortegnet for a, c og d: 

(P1) a>0 da parablens grene vender opad, d<0 eftersom parablen ikke skærer x-aksen. 

(P2) a<0 eftersom parablens grene vender nedad, d>0 eftersom parablen skærer med x-aksen. 

Mit spørgsmål er nu hvordan jeg finder ud af om c er større eller mindre end 0?

Jeg har læst og læst i mine matematik bøger, med der står kun det med a og d, så håber på lidt hjælp for er lidt lost:( 

På forhånd tak ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2009 af peter lind

Det er ikke givet at du skal angive a,c og d begge opgaver; men ellers er der en fejl i din opgave. Alle parabler skærer y-aksen i netop et punkt, nemlig for x=0. P2 skal formentlig forstås at parablen netop rører x-aksen. Mulighederne er jo at den ikke skærer, rører i et punkt eller skærer i 2 punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2009 af Exupery (Slettet)

c svarer til f(x), mens b svarer til f'(x).


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2009 af MN-P (Slettet)

P2) d=0 da parabelen kun skærer x aksen i et punkt. Hvordan parabelen undgår at skære y-aksen forstår jeg ikke, den kan kun være defineret i et intervald, hvor x>0

c er parabelend skæring med y-aksen

P1 c>0 da parabelen er glad og den ligger over x-aksen

P2) skæring med y-aksen kan ikke angives, da parabelen ikke skærer y-aksen. Forlænges parabelen ud over intervallet, er c<0, da hele parabelen ligger under x-aksen


Svar #4
07. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Tak for hjælpen, fik virkelig meget ud af det.. 

Og det er mig der har taget fejl, begge parabler skærer y-aksen... og i og med at c er parablens skæring med y-aksen må c være: 

c>0 da parablen ligger over x-aksen. 

c<0 da parablen ligger under x-aksen.. 

Er dette korrekt antaget? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2009 af peter lind

Nu skriver du ikke hvad c er; men hvis det er konstanleddet har du ret i c angiver skæringen med y-aksen. Af c > 0 kan du så slutte at noget af parablen ligger over x-aksen; men der er ingen garanti for at den udelukkende ligger over x-aksen. Et eksempel y = -x2+1 For x > 1 vil punkterne på parablen ligge under x-aksen. Noget lignende gælder for c <0


Skriv et svar til: Parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.