Matematik

Rationalisering

09. september 2009 af chokolade-spade (Slettet)

Hej alle. Jeg skal bl.a. rationalisere nævneren i disse brøker, men kan ikke rigtig finde ud af det.

3/((√21)-3)

((√7)+5) / ((√7)+(√5))

(4(√2)+(√5)) / (4(√2)-(√5))

Jeg ved at jeg skal starte med at gange med en hel, fx. i den første skal jeg gange med ((√21)-3) / ((√21)-3).. Jeg har prøvet at gange ud, men når jeg prøver at reducerer går det galt... håber der er nogen som kan forklare mig og vise hvordan.

på forhånd mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2009 af MN-P (Slettet)

3/((√21)-3)

for at slippe af med √ i nævneren bruges (a-b)(a+b)=a²-b²

forlænger med (√21+3)

(3*(√21+3) )/ ((√21-3)(√21+3))=

(3(√21+3)) / (21-3²) =

(3(√21+3)) / ( 21-9) =

(3*(√21+3) / (3*4)=

(√21+3)/4

2)forlæng med √7-√5


Skriv et svar til: Rationalisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.