Studievalg og videregående studie

Økonomi?

12. september 2009 af ViktoriaP (Slettet)

Hej.

Jeg overvejer meget at søge ind på økonomi næste år, dog mest pga. det samfundsfaglige aspekt og det matematiske. Er dog i tvivl om der er for meget "regnskabs-agtigt" eller bank-agtigt i studiet? Mine andre studieønsker er jura og statskundskab, men har ikke snittet til dem desværre.

Noget andet er, at jeg mangler matematik på A niveau, som jeg så regner med at tage over sommeren. Men er lidt usikker på adgangskravet på KU. Der står noget om, at man skal mindst have 6 alt i alt. Har 5,8 fra gymnasiet, men betyder det at hvis jeg får gode nok karakterer i Mat A, og at gennemsnittet af de 3 karakterer er over 6, at jeg så kan komme ind? Eller...

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2009 af JKaram (Slettet)

Det kommer an på hvad du vælger for en lunje?


Svar #2
12. september 2009 af ViktoriaP (Slettet)

Jeg mener Økonomi på Københavns Universitet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. september 2009 af Exupery (Slettet)

Jeg studerer økonomi på Københavns Universitet. Økonomi er IKKE regnskabsagtigt, og det er heller ikke almindelig gængs bankvirksomhed, men du kan godt komme til at arbejde i den finansielle sektor som for eksempel en bank med en polit-uddannelse.

Jeg har lige tilladt at nuppe to dias fra min forelæsers (Claus Bjørn Jørgensen) introduktionsforelæsning, for de fortæller lidt om, hvad økonomi er:

http://peecee.dk/upload/view/191025

(SPs uploadfunktion virker åbenbart ikke..)

Du må endelig spørge, hvis der er noget specifikt, du har spørgsmål til. Jeg ved desværre ikke, hvad de specifikke krav er for at blive optaget angående karakterer..


Svar #4
12. september 2009 af ViktoriaP (Slettet)

#3: Hehe mange tak. Var dog ikke lige det jeg forventede..

Hmm, jeg ved ikke helt hvordan jeg skal formulere hvad jeg leder efter, men indtil da har jeg lidt andre spørgsmål.

Er der meget gruppearbejde?

Der er meget læsning går jeg udfra?

Og hvilke jobs kan man helt præcis komme til at få? Sådan helt specifikt. Kan man få nogle som, hvad skal man sige, handler om samfundet? Lidt politisk eller sociologi-ish?

Ja okay, giver måske ikke så god mening, men ja..


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. september 2009 af Exupery (Slettet)

Umiddelbart har vi ikke haft noget gruppearbejde endnu, men jeg er også først lige startet. I matematik er der lidt, men det tror jeg såmænd kun, at de fleste har godt af, for det går nemlig stærkt!

Ja, der er meget læsning, hvis du sammenligner med gymnasiet, men mængden er ikke enorm på økonomi. I øvrigt har jeg på første semester kun 17 timer ugentligt, så der er tid nok til at læse.

Nu kan vi jo godt gå i gang med at remse kendte politikere op, der har læst økonomi: Poul Nyrup Rasmussen, Naser Khader, Jens Otto Krag, Anders Fogh Rasmussen (Århus), vi kan nævne de seneste to nationalbankdirektører henholdsvis Nils Bernstein og Bodil Nyboe Andersen, og så kan vi også nævne departementchefen i Statsministeriet Karsten Dybvad. Sidstnævnte talte i øvrigt til vores velkomstarrangement, og han gjorde meget ud af, at de gerne ville have økonomer i den offentlige sektor, mens han viste statistikker, der underbyggede det faktum, at den offentlige sektor samt andre vigtige poster traditionelt er blevet bestridt med en overvægt af økonomer, om end der også har været mange jurister. Udover den offentlige sektor kan du arbejde i det private og den finansielle sektor, dvs banker, forsikringsselskaber, sportsklubber, virksomheder, internationale organisationer etc, du kan arbejde i verdensbanken, du kan arbejde som forsker, som underviser....

Økonomer blander sig overalt, og der er mulighed for at vælge en profil på overbygningen, så du bliver meget samfundsorienteret, hvis du interesserer dig meget for emnerne i Statskundskab - det gør jeg selv, så mit skal ikke kun være traditionelle økonomifag. Du kan endda tage kurser i jura, hvis du har lyst.

Der er muligheder nok med økonomi, desuden er der praktisk nok næsten ingen arbejdsløshed for økonomer, og lønnen er skam en af de gennemsnitligt allerbedste (hvis det dog overhovedet betyder noget).


Svar #6
12. september 2009 af ViktoriaP (Slettet)

Igen, tusind tak.

Det lyder jo ret godt faktisk.

Det eneste som skræmmer mig er mikroøkonomi, makroøkomoni og erhvervsøkonomi. Jeg havde erhvervsøkonomi i gymnasiet, og det var overhovedet ikke mig og tvivler på det kan ændre sig. 

Tror du så stadig, at økonomi studiet er noget for mig?

Ved du hvordan mulighederne er for udveksling til USA fx? Og evt mulighederne for at få job i USA når man er færdiguddannet?

Der er en del at læse på engelsk, ikke? Mener at have læst et sted her på siden, at man skal være god til engelsk for at læse økonomi.


Brugbart svar (2)

Svar #7
12. september 2009 af Exupery (Slettet)

Nu er økonomi jo økonomi, så du kommer ikke udenom at have økonomi. Basalt set består uddannelsen vel i grove træk af makroøkonomi, mikroøkonomi og økonometri, hvoraf makroøkonomien klart er den mest samfundsfaglige. Erhvervsøkonomi har vi vist kun på 2. semester (medmindre andet vælges), og det må høre under mikroøkonomi-delen. I øvrigt er det vigtigt at nævne, at det først er på overbygningen, dvs på kandidaten, at der er mulighed for at vælge valgfag.

Det er vigtigt ikke at være skræmt af statistik, grafer og figurer, hvis man skal læse økonomi, for det er nemlig en stor del af det metodiske grundlag. Vi beskæftiger også med kvantitative kilder og ikke med kvalitative, som man eksempelvis gør det i antropologi og sociologi. Økonomi er en videnskab, den er positivistisk, dvs vi betragter virkeligheden, som den er og udfra den opbygger vi vores teorier. Normative udsagn og teorier hører ikke til i økonomi, hvordan verden burde være, lader vi andre om at tænke over (kunne være politikere, præster, filosoffer etc), vi forholder os i stedet til verden, som den er.

Man kan dog sige, at det er væsentligt at vide, hvordan verden ser ud, før det er muligt at filosofere videre over, hvordan man kan ændre den. Derfor vil du også se, at økonomer til tider kommer med normative betragtninger (men det lærer du altså ikke på studiet!).

Der er ganske gode muligheder for udveksling til USA. Det er muligt at læse et år (eller to hvis man er heldig) på kandidaten i udlandet, og her er USA da absolut et glimrende sted. KU har en af verdens bedste økonomiuddannelser, så amerikanerne ville nok ikke have noget imod at beskæftige en dansk økonom. :-)

På første år har vi én engelsk bog. Men det er også selve økonomibogen, Economics, som hovedsageligt er skrevet af N. Gregory Mankiew (Professor of economics, Harvard University). Bogen er dog meget letlæselig To af grundbøgerne i matematik er på norsk, men resten af vores bøger er danske. Vi har dog fået at vide, at vi skal regne med, at alle bøger fremover er på engelsk. Hvis du gerne vil til USA, er det dog nok også en god idé at være god til engelsk og kunne alle begreberne på engelsk, så det er vel fint.


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. september 2009 af Ellee (Slettet)

Thomas Andersen, du virker til at vide meget indenfor dette økonomi felt. Jeg har lige et spørgsmål, hvis det også er okay med ViktoriaP :-)

HVIS man nu ikke er så god til det matematiske, men interesserer sig MEGET for grundlæggende økonomi. Jeg kunne f.eks. godt tænke mig at arbejde indenfor den finansielle sektor, eksempelvis i en bank eller et forsikringsselskab. Hvilke uddannelser ville du anbefale at jeg overvejede, når du tager mit matematik i betragtning? Jeg har afsluttet det på et b-niveau fra gymnasiet. Jeg er rimelig forvirret på det område nemlig. Matematikken har altid været en god grund til at jeg aldrig har overvejet en uddannelse indenfor den finansielle sektor. Når det kommer til regning m.m så kan jeg desværre ikke. Men alt andet end matematik i økonomi interesserer mig meget.


Håber du lige kan hjælpe mig!
Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. september 2009 af Exupery (Slettet)

Det bliver jo umiddelbart svært at klare en polit/oecon/scient.oecon uddannelse uden veludviklede matematiske kundskaber, en aktuaruddannelse (forsikringsmatematik) er nok heller ikke vejen at gå så, for den er også matematiktung. Jeg skal være helt ærlig og indrømme, at jeg ikke ved meget om HA-uddannelserne, men jeg kunne forestille mig, at de fokuserer mindre på matematik, og det burde vel være muligt at finde en, der vinkler mod den finansielle sektor. Ellers skulle du måske overveje at komme i lære i en bank? Mine forældre er bankmænd, de startede i lære og har altså igen akademisk baggrund, og sådan er det stadig med en stor del af de ansatte i bankerne. Så hvis det er en bank eller et forsikringsselskab, du vil arbejde i, er det ikke sikkert, at du behøver at tage en universitetsuddannelse med masser af matematik. Prøv at tage kontakt til den bank/forsikringsselskab du gerne vil arbejde i, og hør om der er muligheder for at blive uddannet i banken, og hvad det i det hele taget indebærer.

Nordea har lagt lidt ud: http://www.nordea.com/Karriere/Elevuddannelse+i+Danmark/Uddannelsens+opbygning/Elev+i+bank/789112.html


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. september 2009 af jokeren100 (Slettet)

er der forskel på at læse økonomi på ku og au?

og hvis ja hvad er forskellene så?


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. september 2009 af Exupery (Slettet)

Jeg kan af gode grunde ikke svare dig, for jeg har ikke fuldt undervisning på AU, og jeg har ikke lyst til at sætte mig ind i deres undervisningsbeskrivelse, kontra den vi har i København. Men jeg kan fortælle dig, at der går rygter om, at KUs politter er mere orienteret mod den offentlige sektor, mens AUs oeconer skulle være mere til det private. Det hænger dog nok sammen med, at hele statsadministrationen ligger i København, så vi har lidt nemmere adgang, desuden er størstedelen af vores undervisere ansat i ministerier, Nationalbank mv, så der er meget, der taler for, at de rygter skulle være sande. Hvis du bor i Århus og ønsker at blive ved med det, er der jo også et mere begrænset udvalg af offentlige jobs, hvorfor beskæftigelsen i den private sektor nok trækker mere.

Pointen er altså, at ja, måske arbejder der flere fra København i det offentlige, men det behøver ikke have noget med undervisningen at gøre. Om du er uddannet fra KU eller AU gør nok ikke den store forskel, når du skal søge job. Jeg ville dog til enhver tid vælge KU, men det har mere med studiejobs at gøre, for der er mange flere muligheder for at få interessante jobs og prøve meget, når man bor i København.


Brugbart svar (2)

Svar #12
06. oktober 2009 af Drakonia (Slettet)

@Thomas Andersen

"...og det må høre under mikroøkonomi-delen. I øvrigt er det vigtigt at nævne, at det først er på overbygningen, dvs på kandidaten, at der er mulighed for at vælge valgfag."
 

Dette er ikke helt korrekt Thomas. Allerede på 3. år, og vist muligvis også på 4. semester har man mulighed for at vælge valgfag.

"Økonomi er en videnskab, den er positivistisk, dvs vi betragter virkeligheden, som den er og udfra den opbygger vi vores teorier. Normative udsagn og teorier hører ikke til i økonomi, hvordan verden burde være, lader vi andre om at tænke over (kunne være politikere, præster, filosoffer etc), vi forholder os i stedet til verden, som den er."
 

Det er muligvis det som flere forelæsere på første år prøver at bilde russerne ind. Det er i virkeligheden langt mere omdiskuteret hvor strengt positiv økonomi som videnskab er. Når økonomer prøver at ændre incitamentsstrukturerne i samfundet, kommer de  hurtigt ud i en række afvejninger om hvad der er "godt" at stræbe efter. Det er snarere neoklassiske økonomer som i årevis har påstået at økonomi er en positiv videnskab fri for moral og etik. Sandheden er dog en ganske anden vil du sikkert erfare med tiden.

Det med at forholde sig til "verden som den er"  er også en sandhed med visse modifikationer. Således vil du opdage at de mikroøkonomiske lærebøger(jvf. Hal Varian), er fyldt med ligninger og beregningsmetoder, men meget lidt "virkelighed". Neoklassisk mikroøkonomi består nemlig, langt hen af vejen, at udforme matematiske luftkasteller som man ikke konfronterer med de empiriske realiteter.

Store dele af bacheloruddannelsen består primært i indoktrinering i "economic man" calculus, og knapt så meget kritisk stillingtagen til de teorier og metoder som man restløst anvender på alt som man blot perifert kan beskrive ved hjælp af matematik.

Det er ikke fordi at jeg vil fremstille uddannelsen alt for negativt. Det bliver heldigvis bedre på overbygningen. Men undervejs skal man sluge et par kameler, som langt fra er indlysende. På trods af alt det negative, er det stadig en rigtig god uddannelse du har valgt. Du får et meget højt fagligt niveaue på polit studiet, og samtidig fremragende job muligheder. Men forvent en MEGET stor arbejdsbyrde i løbet af de første 2 år. På 3. år og overbygningen bliver det heldigvis mere afslappende, alt efter hvilke fag du vælger.


Brugbart svar (2)

Svar #13
06. oktober 2009 af Drakonia (Slettet)

@Ellee

Hvis du ikke er glad for matematik, vil jeg anbefale dig at slå en stor bue uden om econ og polit uddannelserne. Tag istedet og orienter dig indenfor handelshøjskolerne, fx. CBS i København. Deres uddannelser er mere praktiske anlagt, og mange af linjerne fokuserer knapt så meget på matematik.

@Viktoria P

Hvis du ikke er skræmt af matematik, er econ eller polit et udemærket valg. Der er meget lidt "regnskab" i politstudiet, faktisk kun et obligatorisk fag på første år. Interresserer du dig for politologi og sociologi, kan du vælge fag indenfor disse områder på 3. år og overbygningen. Du skal dog du lige igennem en masse anvendt matematik på de første 2 år.

Hvis du vælger at tage matematik A i løbet af sommerferien, skal du være forberedt på at lægge en masse knofedt i dette kursus. Det betaler sig, eftersom matematik er det vigtigste fag på polituddannelsen.  Under alle omstændigheder skal du være forberedt på en meget stor arbejdsbyrde på de første 2 år. Du kommer ikke sovende til noget. Regn med 3-4 karakterbedømte eksaminer pr. semester.

Hvad angår engelsk, er der ingen vej udenom, lige meget hvilken universitets uddannelse du vælger. Der er meget engelsk pensum på alle uddannelser. Eftersom matematik er et universelt sprog, er evnen til dette langt vigtigere indenfor økonomi, end engelsk kunskaber. Heldigvis florerer der en del noter på dansk, som uddyber pensum på engelsk. Det hele drejer sig nok i sidste ende om tilvænning.


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Så lærte jeg også lidt. Tak for det!

Jeg har allerede erfaret, at arbejdsbyrden er stor, men det er dog ikke mere, end at man ved at bide tænderne lidt sammen kan klare det.


Brugbart svar (2)

Svar #15
06. oktober 2009 af Drakonia (Slettet)

Hej Thomas

Du virker både fornuftig og dedikeret, så du kommer nok til at klare det. Så vidt jeg er orienteret, er første år blevet lettet noget, sådan at man ikke har erhvervsøkonomi på første semester. Så du er heldigvis landet i en studieordning med en "blød start".  Forvent dog at andet semster bliver værre, eftersom de har valgt at skubbe arbejdsbyrden frem til senere semestre. 3. og 4. semester er dog det værste, her skal de studerende opgraderes fra økonomiske principper til mikro 1. Her skal du forvente MEGET arbejde.  Jeg har selv været indskrevet på en ældre og mindre pædagogisk studieordning, hvor man ikke underviste i økonomiske principper, men istedet mikro på 1. semester, sammen med erhvervsøkonomi. Det siger sig selv at frafaldet blev meget stort med dette arbejdschok. Det mikro 1 jeg havde på første semester, er selvfølgelig en klart nedtonet udgave af det i kommer til få på 3. semester. Til gengæld kommer afstanden mellem øk. principper og mikro 1 til at være ganske stor for jeres vedkommende. Det lader dog aligevel til at studieledelsen er blevet klogere med årene.Heldigvis. 

Så mit bedste råd er; brug meget tid på matematik A og B, samt øk principper 1 og 2. Forsøg samtidig at komme hæderligt igennem samfundsbeskrivelse og erhvervsøkonomi. Skal du vælge at prioritere et fag lavt, vil jeg råde dig til at vælge erhvervsøkonomi. Det er efter min overbevisning, det mindst vigtige fag, og er samtidig den eksamen du lettest kan udskyde til senere semestre, uden at risikere at "toget er kørt", i forhold til de andre fag.

Er du arbejdmæssigt presset på andet år, vil jeg råde dig til at udskyde videnskabsteori og økonomisk historie(og evt. valgfag).  Lad vær med at fedte dig igennem disse fag, da de giver vigtige perspektiver på økonomisk videnskab, som let bliver ignoreret i mainstream fagene. Hvis studieordningen tvinger dig til at bruge et forsøg på eksamen på andet år, så gå op "proforma". Det er ikke fag som du er i overvejende fare for at dumpe, så længe du har læst stoffet. Så du kan godt lave et trade-off og "spilde" et forsøg på disse fag. Pay-off i disse fag kommer dog først når du vælger valgfag, hvor man også skal demonstrere at man er mere end en avanceret regnemaskine som kan reflektere en smule over teorien.

Et andet råd; anskaf dig matematisk formelsamling til gymnasielt A niveaue, eller noget tilsvarende. Lær brøkregnereglerne og potensregenreglerne uden ad. Sådan at du nærmest kan dem i søvne. Det kommer til at være behjælpeligt, specielt til mikro på andet og tredje år. Prioriter at kunne regne hurtigt og fejlfrit som det vigtigste. Du kommer til at sande at de såkaldte "lynprøver", (2-timers skriftligt eksamen, uden hjælpemidler), er noget fanden har skabt., hvis du ikke er hurtig til at regne skidtet. (jeg taler af bitter erfaring).

Kommer du helskindet igennem de 2 første år, er du "home safe", og du kan derefter selv styre arbejdstempo og sværhedsgrad relativt til studiearbejde og valgfag.

Har du nogen spørgsmål, vil jeg gerne være behjælpelig. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere for at jeg kan svare på det hele (jeg er kun et menneske:-)), men jeg skal gøre mit bedste.

Ellers vil jeg ønske dig held og lykke med et hårdt men fornuftigt studievalg, med fremragende karriere muligheder. Du har valgt en elitær uddannelse, og dem kommer man så at sige ikke sovende til. Men som bekendt belønner flid sig.


Brugbart svar (1)

Svar #16
06. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Hejsa.

Jeg ved nu ikke, om jeg har fantastisk mange spørgsmål, det var jo ret beset ikke mig, der bad om hjælp her i tråden. Men når du næsten insisterer, har jeg da et par ting, jeg gerne vil spørge dig om - eller i hvert fald høre din mening omkring.

Umiddelbart har jeg ikke problemer med matematik, det skulle da lige være at forstå det skide norsk bøgerne er skrevet med, men det matematiske har jeg ret godt styr på, så der føler jeg, at jeg er dækket fint ind. I ØP har jeg efterhånden erfaret, at det blot gælder om at lære at lave de trivielle opgaver, vi bliver stillet, for selve pensum er overordentligt kedeligt indtil videre og ikke spor svært. Til gengæld er der samfundsbeskrivelse, som, jeg synes, er en stor mundfuld at gabe over! Lidt efter lidt bygger vi på metodedelen, hvilket er fornuftigt nok, men det går ret hurtigt, især taget i betragtning, at vi samtidig skal nå at lære alle begreberne samt forstå, hvordan de er opgjort. Det er meget at huske her i starten, men det er vel bare noget, vi må slide i? Selve faget er temmelig basalt, hvorfor det selvfølgelig også er så vigtigt, men det er også det, der gør det svært.

Du har ret. Vi får først erhvervsøkonomi fra 2. semester af. I øvrigt er det et fag, jeg altid hører omtalt som et, det blot gælder om at få overstået. Ikke just tillokkende..

Med hensyn til videnskabsteori og økonomisk historie var det to fag, jeg aldrig kunne drømme om at negligere. Faktisk er det to fag, jeg allerede føler, at jeg mangler lidt. Selv forstår og husker jeg bedst, når jeg får sat stoffet ind i en sammenhæng, så det er muligt at trække nogle paralleller. Jeg er blandt andet lidt irriteret over, at Økonomiske Principper fokuserer så meget på at give os en intuitiv forståelse og glemmer alt om matematik og øvrige indre sammenhænge, der ligger i teorien. Måske er det for at gøre det lettere, men for mig er det dybt frustrerende, at jeg lærer en hel masse uden rigtigt at forstå det i dybden. Det er for overfladisk!

Nu ved jeg godt, at det bliver uddybet senere på studiet, men det ville absolut ikke gøre mig noget at starte endnu hårdere ud, hvis det til gengæld resulterede i øget forståelse.

Du skal i øvrigt have mange tak for de gode råd!


Brugbart svar (1)

Svar #17
06. oktober 2009 af Drakonia (Slettet)

Hej Thomas

Jeg ved godt at det ikke er dig der startede tråden, men min erfaring siger mig at man som nystartet studerende (særligt på politstudiet) har brug for et par råd og nogen ledetråde. Derfor vil jeg også råde dig til at spørge de ældre studerende om råd og fif, når og hvis, du har mulighed for det.

Grunden til at jeg gør et stort nummer ud af matematikken, er fordi at mange nystartede studerende oftest har problemer på dette felt. De er enten for dårligt klædt på fra gym. eller de føler at gennemgangen går for stærk. For at citere en forelæser; så har mange studerende "ondt i matematikken".

Selv var jeg ret dårlig til matematik da jeg startede, den ordning jeg startede på tillod at man kunne have B niveaue i matematik, hvilket selvfølgelig er klart i underkanten. Jeg har heldigvis arbejdet mig op til et rimeligt niveaue, uden dog at kunne prale af at være blandt de bedste til matematik. Men er man ikke god nok til matematik, bliver man straffet i en lang række grundfag, hvor man skal anvende de matematiske redskaber.

At du allerede nu føler at du er godt med i matematikken, er et sundhedstegn, og tegner godt for fremtiden. Så bare klø på med opgaveregningen. Og husk for alt i verden at lave gamle eksamensopgaver, helst på tid. Det kan ikke understreges nok hvor vigtigt dette er.

Hvad angår økonomiske principper, ja så er mit indtryk at de skal opøve økonomisk intuition, mens man har valgt at udskyde den matematisk formalisering til senere semestre. Jeg kan godt forstå at du syntes at det virker overfladisk, særligt hvis du allerede nu føler dig klar til at gå i krig med "intermediate microeconomics" af Varian. Hvis du har let ved det, er det derfor kun godt. Det er måske lidt kedeligt og overfladisk, men det giver nu en meget god ide om hvad økonomi går ud på. Vær dog beredt på at Mankiw er lidt indoktrinerende i sin tilgang, men det er ikke sikkert at du kan gennemskue det på nuværende tidspunkt, men det finder du sikkert ud af senere, når du har noget at sammenligne med.

Desuden er mit indtryk at Økonomiske principper 1 og 2 absolut er nogen af de fag hvor det er lettest at få en god karakter. Så afkastet i form af investeret arbejdstid i disse fag er ret god. Årsagen er nok at de har forsøgt at kompensere for det forhold at folk traditionelt har haft problemer med det gamle mikro 1. Det kan du selvfølgelig være ligeglad med, og derfor kan du lige så godt forsøge at udnytte dette til din fordel.

Samfundsbeskrivelse: Hvis det er Hjarn Borberg i har som forelæser, ja, så kan jeg kun sige at han ikke giver ved dørene. Faget kræver en del arbejde, uden tvivl. Og fordi at erhvervsøkonomi er skudt til 2. semester, har de nok valgt at omfordele arbejdsmængden imellem de 2 semestre på samfundsbeskrivelse. Faget er aldeles arbejdsrelevant og mange bruger de opøvede redskaber på deres studiejobs. Selv sjoflede jeg dette fag, hvilket set i bakspejlet jeg fortryder, men matematikken og mikro var bare vigtigere på daværende tidspunkt.

Jeg kan kun råde dig til at hænge i. Nøjes med at skimme stoffet i de utallige hæfter man skal gennemgå. Brug tid på hjemmeopgaverne. Og sørg løbende at holde dig opdateret med  eksamenskravene. Sådan at du ikke læser stoffet fra A-Z, men lærer at anvende stoffet til at løse eksamensrelevante problemstillinger. På det punkt er man tvunget til at agere lidt strategisk, da du ikke har tid til at læse det hele slavisk.

Angående erhvervsøkonomi, ja så syntes jeg at du skal fedte dig igennem faget, medmindre du har lyst og overskud til at give det en skalle. Selv hadede jeg faget som pesten og sjoflede det måske i endnu højere grad end samfundsbeskrivelse, men det er fint nok, jeg ville ikke drømme om at tage det igen, selv om jeg endte med at stå tilbage med et sørgeligt 6 tal. Så det hele står og falder med din interresse for faget.

Det er godt at du syntes økonomisk historie og videnskabsteori er spændende, jeg var glad for disse fag, selv om jeg ved at der var folk som hadede fagene, specielt videnskabsteori, særligt pga. forelæseren. Hvis du kan undgå Niels Hahneman som underviser i videnskabsteori, vil jeg anbefale dig at gøre det. Han er ikke god.

Hvis du vil lægge lidt hårdere ud, vil jeg råde dig til allerede at anskaffe dig "intermediate microeconomics" af Varian. Dels kommer du til at lukke hullet hurtigere mellem Mikro 1 og øk. principper, samtidig kan du muligvis lire et par ekstra formalismer af til eksamen i øk. principper. Det tror jeg må være mit bedste råd.

Man føler man mangler øk. historie og videnskabsteori fra starten, men det er fordi at de fra studieledelsens side har valgt at indrette uddannelsen med den alt overvejende vægt på redskaber og teknik, og mindre på reflektion og viden om institutioner. Men det kommer på et senere tidspunkt. Desuden vil jeg råde dig til at følge et kursus i økonomisk teorihistorie, når du får tid. Det er et vigtigt fag som studieledelsen har valgt at skrotte fuldstændigt. Disse emner er dog ikke så vigtige på de første 2 semestre. I samfundsbeskrivelse skal du primært lære metoderne, og kunne anvende excel på et rimeligt niveaue, de forventer ikke at du har et stort makroøkonomisk overblik, eller forstår institutionernes funktion i dybden. Prioriter derfor det tekniske.

Det var alt for nu. Jeg håber du kunne bruge det til noget.

MVH.


Brugbart svar (1)

Svar #18
06. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Det kan jeg helt sikkert. Du har givet mig et par gode ideer til, hvordan jeg skal gøre studielivet lidt nemmere og lidt mere effektivt! Du har nok ret i, at det er smart at forhøre sig lidt hos de ældre studerende.

Mange tak.


Brugbart svar (1)

Svar #19
07. oktober 2009 af Drakonia (Slettet)

Hej Thomas

Alletiders. Det er rart at høre at du har fået nogen ideer til studieteknik. Det er helt essentielt hvis man vil igennem et hårdt og arbejdskrævende studie.

Du skal selvfølgelig læse det samfundsbeskrivelse og økonomisk historie som du føler du har tid til på første år. Min pointe er dog, at du skal prioritere det tekniske først og fremmest, for det er primært det som du bliver stillet til regnskab overfor til eksamen. Det er derfor utroligt vigtigt at du lærer dig selv de bedste og mest effektive studievaner så tidligt som muligt. Og i særdeleshed at du får et fornuftigt første semester, med nogen rimelige karakterer. Det er ikke verdens undergang hvis man dumper en eksamen. Men det hjælper bestemt ikke på selvtilliden, særligt ikke hvis man ikke har mange fag at bygge sin selvtillid på. Derfor vil jeg råde dig til at gøre en kæmpe indsats på det første semester, så du får et fornuftigt fundament at bygge videre på. Det vil komme dig til gode senere hen.

Gør desuden en del ud af at stable en studiegruppe på benene, sådan at du har nogen at regne opgaver med op til eksamen. Endnu bedre er det at have en gruppe som man mødes med jævnligt, fx. i mellemtimerne eller om eftermiddagen, hvor stoffet kan endevendes og diskuteres. En studiegruppe er også glimrende til at holde folk til ilden med, specielt i tider hvor motivationen måske ikke er i top

Det er en fejl mange gør(inkluderet mig selv), at man hurtigt isolerer sig med opgaveregningen der hjemme, og efterfølgende dukker op til forelæsningerne og øvelsestimerne hvor man bevidstløst grifler alt det ned som forelæseren eller øvelseslæreren har skrevet på tavlen. Denne strategi kan ikke anbefales. Derfor vil jeg også anbefale dig, at du vænner dig til at stille spørgsmål til specielt øvelseslæreren, når du er i tvivl, eller hvis du savner uddybning af pensum. Der er nemlig mange politter der hurtigt får den opfattelse, at man ikke skal stille for mange spørgsmål, enten fordi at man ikke vil dumme sig, eller fordi at man tror at man sænker undervisningstempoet hvis man begynder at spørge for meget. Dette er en misforståelse. Læreren er til for de studerendes skyld, og hvis du selv tager initiativ til at stille spørgsmål, vil der efterhånden også være flere som tør åbne munden i timerne. Så længe at du bare er nogenlunde forberedt(dvs at du som minimum har læst opgaverne igennem og brugt lidt tid på at overveje løsninger), er det rimeligt at stille spørgsmål.

Held og lykke fremover!


Skriv et svar til: Økonomi?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.