Matematik

Hjælp til en logaritmefunktion

13. september 2009 af brugerslettet (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen :-D

Jeg sidder og prøver at regne en logaritmefunktion ud, men kan ikke finde ud af det :-(

Opgaven lyder således:

Om den eksponentielle udvikling oplyses, at grafen går gennem punkterne (0,8) og (5,4). Bestem en regneforskrift for f samt halveringsskonstanten?

På forhånd tak :-D


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2009 af peter lind

Den eksponentielle udvikling har formen y = y0ekx. Sæt de 2 punkter ind og du får 2 ligninger med de 2 ubekendte y0 og k. Ligningeene løses lettest, hvis du deler dem med hinanden


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2009 af mathon

y = b·ax

8 = b·a= b
4 = 8·a5

(1/2) = a5

a = (1/2)1/5 = 0,50,2 = 0,870551

og dermed

y = 8·0,870551x
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du sidder sandsynligvis med en funktion af formen y(t) = y0*ek't (selvom det ikke er givet). Punkterne hedder (t, y(t)). Halveringskonstanten kan vi vende tilbage til. 


Svar #4
13. september 2009 af brugerslettet (Slettet)

Tusind tak for hjælpen alle sammen, nu forstår jeg det meget bedre og jeg kan nu også lave de andre lignende opgaver :-D

Men hvis man nu skal den anden vej, altså f.eks. bestemme koordinaterne til skæringspunkter mellem to funktioner som lyder:

f(x) = 3,7 * 0,5^x

g(x) = -x + 3,4

Hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2009 af mathon

3,7·0,5x = -x + 3,4
som løses
med CAS-værktøj
 


Svar #6
13. september 2009 af brugerslettet (Slettet)

okay tusind tak for hjælpen :-D

Jeg har bare lige en sidste spørgsmål:

Jeg er igang med at lave en opgave som lyder at man skal angive vækstraten pr. døgn, er det så følgende formel man bruger til at beregne vækstraten:

e^k - 1?

jeg er hellere ik helt klar over hvad k er?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2009 af mathon

y = b·ekx

med vækstraten

(ek -1)/100%


Svar #8
13. september 2009 af brugerslettet (Slettet)

Okay tusind tak for hjælpen :-D


Skriv et svar til: Hjælp til en logaritmefunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.