Matematik

Grundmængden

14. september 2009 af 1846 (Slettet) - Niveau: B-niveau

opg. lyder på.

Bestem grundmængden for hver ad fælgende ligniger (du skal ikke løse ligningerne)

a) 5/x+2    -   2/X-1   =  4/X+2

b) 2/x+4   -   1/2-X    =  5/X-2

c) 2x+7/5x-3  =  2x-8/5x+2

d) x-2/x+2   -  x+4/x-4 = 0

ved godt man ikke må tage kvadratroden af et negativtal, og man må ikke dividere med 0. da vi ikke ved om x er 0 eller et negativ tal, så kan vi ikke dette.

/ er den brøksterg eks. 5x/x+2 så er 5x i tæller og x+2 i nævner :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hint: Sæt alle tællerne lig 0, det er den værdi x ikke kan antage, ellers er ligningerne gyldige for alle reelle tal. I den første kan x ikke være -2, og den kan heller ikke være 1.


Svar #2
14. september 2009 af 1846 (Slettet)

hvad med opg C så?

er det ikke noget med man skriver G=R (er ikke ligmed) 1,-2  ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Prøv hellere at tænke sådan her: Hvis du deler et tal med 1/10, så får du 10 gange så stort et tal 5/(1/10) = 50. Regel: Du deler med et tal med en brøk ved at gange med den omvendte brøk. Hvis du deler det samme tal med 1/100, så får du 5/(1/100) = 500 osv. Jo mindre tal, du deler med, desto større tal får du, men er tallet i nævneren mindre og mindre, så vokset tallet ud over alle grænser (går mod uendeligt siger man, selvom det er noget vrøvl), og det er der ikke noget der er defineret som. Hvad er uendeligt? Universet er heller ikke uendeligt, og det er heller ikke endeligt, det er ikke opstået ad sig selv( ( for det er der ikke noget, der kan), og det har heller ingen ende, for uendeligt findes ikke. Kort sagt universet eksisterer slet ikke, det er den eneste logiske forklaring. (Min egen bog om universet). Og jo, jeg tror på, at man efterhånden vil indse, at jeg har ret. Man leder og leder efter GUT (grand unified theory, loven om al ting), nålen i høstakken, men den er der slet ikke. Ingen høstak, ingen nål, ingen ting.

Nå det var lidt af et sidespring, men tænk over det.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2009 af kieslich (Slettet)

i c) har du nævnerne 5x - 3 og 5x + 2. regn lidt på det og du vil se at x ikke må være 3/5 eller -2/5.

Grundmængden skrives nu som G = R \ {3/5,-2/5}   læses alle reelle tal fraregnet 3/5 og -2/5.


Svar #5
14. september 2009 af 1846 (Slettet)

tak for hjælpen alle sammen :)


Skriv et svar til: Grundmængden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.