Matematik

differetialligning

22. september 2009 af aisha_123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hey,

Er der nogen, der vil hjælpe med denne her opgave, som lyder sådan her:

(1 + x^2) *y *y ' = (1+ y^2 ) med hver af begyndelsesbetingelserne:  y(3) = -3,     y(3) = 2,     y(3) = 7.

Tak på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

sæt koordinatsættene ind i ligningen


Svar #2
22. september 2009 af aisha_123 (Slettet)

jeg få den første til: y=4x/5+@4 er den overhoved rigtige og vil du ikke nok forklar det meget meget langsomt hvad jeg skal gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2009 af NejTilSvampe

 seperering af variabler:

(Bemærkning: Igår var der en med ligningen  (1 + x^2) *y *y ' = x(1+ y^2 )  sikker på det ikke er den?)

(1+x^2)*dy/dx = (1+y^2)/y

∫ y/(1+y^2) dy =∫ 1/(1+x^2) dx

(1/2)*ln(1+y^2) = arctan(x) + K

ln(1+y^2) = 2arctan(x) + K

1+ y^2 = C*e^2arctan(x)

y= ±√(C*e^2arctan(x) -1)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Vi starter med punktet A = (3,-3), det sætter du ind i ligningen, prøv lige det selv, så får du en simpel differentialligning, som siger y'(x) = ? eller dy = f(x)dx. Den er lige til at løse. Jeg orker ikke at køre det hele igennem. Husk lige at gøre prøve bagefter.


Svar #5
22. september 2009 af aisha_123 (Slettet)

Til: Svar #3:

Du har ret, det er den her : (1 + x^2) *y *y ' = x(1+ y^2 ), havde bare glemt x foran (1+y^2).

  


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2009 af NejTilSvampe

 #5 - jammen det betyder jo en hel del..

(1 + x^2) *y *dy/dx = x(1+ y^2 )

seperér variablerne

jeg deler med (1+y^2) og (1+x^2) på begge sider og får :

y/(1+y^2) dy/dx = x/(1+x^2)

integrér på begge sider:

∫ y/(1+y^2) dy = ∫ x/(1+x^2) dx


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2009 af mathon

du bør ende op med

C = (1+y2)/(1+x2)  hvoraf y = ±(C(1+x2) -1)½

..............

de tre C-værdier kan beregnes
og ud fra fikspunkterne
findes hvilket fortegn der er gyldig for hver af de tre funktioner


Svar #8
22. september 2009 af aisha_123 (Slettet)

hvad mener du med fikspunkterne?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2009 af mathon

y(3) = -3, y(3) = 2, y(3) = 7

...........................

C = (1+y2)/(1+x2)

C1 = (1+(-3)2)/(1+32) = 1                           y = -((1+x2) -1)½              

C2 = (1+22)/(1+32) =    ½                          y = (½(1+x2) -1)½

C3 = (1+72)/(1+32) =     5                           y = (5(1+x2) -1)½


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. september 2009 af kieslich (Slettet)

Og du kan tjekke dit resultat med cas: desolve( (1 + x2) *y *y ' = x(1+ y2 ) and y(3)=-3,x,y)


Svar #11
22. september 2009 af aisha_123 (Slettet)

Når man integrer :    ∫ y/(1+y^2) dy = ∫ x/(1+x^2) dx   er det så rigtigt at vi få: Ln( y^2 +1 ) / 2  =  ln ( x^2 + 1) / 2 eller hvad?


Skriv et svar til: differetialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.