Matematik

Differentialregning

24. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Jeg arbejder hårdt på at lære at differentiere funktioner til eksamen, så er igang med at kigge de opgaver igennem som vi løbende har differentieret.. Der er en opgave som jeg er faldet over, som jeg simpelthen ikke ved hvordan jeg skal differentiere. :( 

Det drejer sig om at differentiere: (x^-3 + 1) (x - 1/x) 

Jeg ville først benytte produktreglen da der er tale om to led gange hinanden, jeg får: 

(-3x^-4) * (x - 1/x) + (x^3+1) * (1-(-1/x)) 

Herefter ved jeg ikke hvad jeg skal gøre? 

Ville virkelig blive glad for noget hjælp, for vil så gerne forstå det... På forhånd tusind tak:)

´


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2009 af peter lind

Det er sådan set svaret du giver; men det hører til god skik at reducere det så meget som muligt, så gang paranteserne ud.


Svar #2
24. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Okay så det vil sige at det jeg har lavet ikke er helt galt? 

Mit problem er at jeg er rigtig dårlig til at gange parenteserne ud, hvis jeg fik stillet sådan en her til eksamen uden hjælpemidler ville det så være okay at aflevere den sådan eller skulle jeg også gange parenteserne ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2009 af peter lind

Nu giver jeg heldigvis ikke karakterer; men mit bud er at den ikke vil blive betragtet som fuldstændig løst. Du vil få noget for det du har lavet; men næppe fuld point.


Svar #4
24. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Okay, men vil du prøve at give mig et eksempel på hvad det bliver når jeg har gange parenteserne ud??

Kan simpelthen ikke se det for mig:(


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2009 af peter lind

(-3x-4) * (x - 1/x) + (x3+1) * (1-(-1/x)) = -3x-4* (x - 1/x) + (x3+1) * (1+1/x)  = -3x-4*x -3x-4*(-1/x)  +x3*(1+1/x) + 1*(1+1/x)

Prøv selv herfra. Hvis du er usikker bør du gå langsom frem.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2009 af Dynin (Slettet)

... er der ikke noget helt galt her? man skulle diff (x^-3 + 1) (x - 1/x) ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2009 af peter lind

Det jeg har stående på venstre side er det du selv er nået frem til i #0.  men jeg overså at du ikke fik differentieret det sidste 1/x. Det rigtige skal være

(-3x-4) * (x - 1/x) + (x3+1) * (1-(-2/x2))  Prøv selv herfra. sammenlign eventuelt med #5


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2009 af Dynin (Slettet)

#7, nu stillede jeg ikke spr'målet ... men pyt ... er du sikker på det i #7? (x-3 + 1) (x - 1/x) diff (m/ produktregel) er vel (-3x-4) * (x - 1/x) + (x-3+1) * (1-(-2/x2)) ikk?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2009 af peter lind

ja


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. september 2009 af Dynin (Slettet)

ja? til hvad? #7 eller det jeg skrev i #8

IMO bør man først gange parentesen ud i #0 og så diff ...


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2009 af peter lind

Ja til #8. Det er også en mulighed at gange paranteserne ud først og derefter differentiere.


Svar #12
28. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Hvordan får i -1/x til at være -2/x^2 differentieret?? 

1/x differentieret bliver da -1/x. 

Derfor må -1/x differentieret da bliver til -(-1/x) ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. september 2009 af Dynin (Slettet)

#12 godt set ... (1/x)'=(x-1)'=-x-2=-1/x2 og ikke -2/x2 ... den overså jeg -_-;


Svar #14
28. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Okay super, blev os lige lidt forvirret... Men nu har jeg: 

-3x^-4 * x - 3x^-4 * (-1/x) + x^-3 * (1-(-1/x^2) + 1*(1-(-1/x^2) 

Ved simpelthen ikke hvordan jeg skal komme videre:( 

Fx. -3x^-4 * x altså hvad bliver det fx?? Kan slet ikke se det, dette lange udtryk gør mig bare forvirret;(


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. september 2009 af peter lind

Du skal bruge at xa*xb = xa+b. Desuden få ophævet parantesen i 1-(-1/x2) og dernæst gang de sidste paranteser ud


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.