Matematik

{JF} - Logaritmer

25. september 2009 af Fourier (Slettet)

Kategori: NEM

a) Lad log4(x + 2y) + log4(x - 2y) = 1. Find da den mindste værdi af |x| - |y|.

b) Find alle ikke-negative heltal (x,y,z,w) som opfylder

2x · 3y - 5z · 7w = 1.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2009 af MN-P (Slettet)

log4(x + 2y) + log4(x - 2y) = 1

(x+2y)(x-2y)=4

x2-4y2=4


Svar #2
25. september 2009 af Fourier (Slettet)

#1 Korrekt. :)

Vi bemærker, at

x + 2y > 0 og x - 2y > 0. Så x>2|y|≥0.

På grund af symmetrien kan vi uden tab af generalitet se på tilfældet, når y≥0.

I tilfældet x>0 skal vi blot finde minimum af x -y.

Lad v = x - y og prøv nu at sætte det ind i x2 - 4y2 = 4. Se hvad der sker, hvis man prøver at løse den med hensyn til y først.


Svar #3
27. september 2009 af Fourier (Slettet)

Ingen?


Svar #4
28. september 2009 af Fourier (Slettet)

Nå, men vi får 3y2 - 2uy + 4(4 - v2) = 0.

Mht. y har vi § = 4v2 - 12(4 -v2) ≥ 0.

Så v ≥ √3.

Når x = 4/3 √3 og y = 1/3 √3 har vi v = √3.

Dermed er √3 den mindste værdi af |x| - |y|. 


Svar #5
28. september 2009 af Fourier (Slettet)

b)

Bemærk at (5z · 7w + 1) er lige, og vi har x ≥ 1.

Tilfælde 1: y = 0. Dermed fås

2x - 5z · 7w = 1.

Hvis z≠0, da er 2x ≡1 mod 5.

Heraf følger det, at 4 | x.

Da 3 | 2x - 1.

Hvis z = 0 fås

2x - 7w = 1.

Når x = 1,2,3, og hermed har vi, at (x,w) = (1,0) , (3,1) er løsninger.

Når x ≥ 4, 7w ≡ -1 mod 16. Ved en udregning ser vi, at det ikke kan lade sig gøre.

Når y = 0 er alle ikke-negative heltal løsninger til ligningen

(x,y,z,w) = (1,0,0,0) , (3,0,0,1).

Tilfælde 2: y > 0 og x = 1.

Vi har, at 2 · 3y - 5z · 7w = 1.

Da -5z · 7w ≡ 1 mod 3, dvs. (-1)z ≡ -1 mod 3.

Heraf følger det, at z er ulige.

Da er 2·3y ≡1 mod 5.

Så y ≡ 1 mod 4.

Når w ≠ 0, har vi at 2·3y mod7. Så y ≡ 4 mod 6.

Når y = 1 har vi z = 1. Hvis y ≥ 2, da er 5z ≡ -1 mod 9, hvilket medfører, at

z ≡ 3 mod 6. Da er 53 + 1 | 5z + 1, så 7 | 5z + 1. (Tænk over dette.)

Dermed er den eneste løsning nemlig

(x,y,z,w) = (1,1,1,0)

Tilfælde 3: y > 0 og x ≥ 2.

5z · 7w ≡ -1 mod 4, og 5x · 7w ≡ -1 mod 3.

Da er z og w ulie. Heraf følger det, at

2x · 3y = 5z · 7w + 1 ≡ 4 mod 8.

For x=2 og 4 · 3y - 5z · 7w  = 1, hvor z og w er ulige.

Da er 4 · 3y ≡ 1 mod 5, og 4 · 3y ≡ 1 mod 7.

Da de ovenstående kongruenser har vi altså, at y≡2 mod 12.

Lad y = 12m + 2, hvor m≥0. Da er

5z · 7w = 4 · 3y - 1 = (2 · 36m+1 - 1)(2 · 36m+1 + 1).

Da 2 · 36m+1 + 1 ≡ 6 · 23m + 1 ≡6+1 ≡ 0 mod 7, og

(2 · 36m+1 - 1, 2 · 36m+1 +1) = 1, så har vi, at

5 | (2 · 36m+1 - 1). Dermed gælder

2 · 36m+1 - 1 = 5z , og

2 · 36m+1 + 1 = 7w .

Hvis m≥1 har vi fra ovenstående ligning, at 5z ≡ -1 mod 9.

Ydermere har vi fra andet tilfælde, at dette er umuligt.

Hvis m = 0, da er y=2, z=1 og w=1. Dermed har vi en entydig løsning

(x,y,z,w) = (2,2,1,1).

Summa summarum har vi

(x,y,z,w) = (1,0,0,0) , (3,0,0,1) , (1,1,1,0) , (2,2,1,1).


Skriv et svar til: {JF} - Logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.