Matematik

forskrift, tredjegradspolynomium

27. september 2009 af miemelody (Slettet) - Niveau: B-niveau

Find forskriften for et tredjegradspolynomium med rødderne 1 og 3 (og ikke flere) som i 2 antager værdien -5.

Hvad gør jeg her?

Jeg er helt klar over, hvordan man finder forskriften for et andengradspolynomium... Men bruger jeg den samme metode her, får jeg bare også en forskrift for et andengradspolynomium, da denne kun har 2 rødder. Håber, I forstår min problemstiling? /:

Altså, vil starte med at finde a ved:

a * ( 2 - 1) * (2 - 3) = -5 ? a = (-5)/1 = -5

Og så derefter gange paranteserne i (x-1) * (x-3) ud...

Er det rigtigt? For så ender jeg som sagt med en forskrift uden noget x3... :S På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2009 af MN-P (Slettet)

Kender man grafen for et 3.gradspol. ved man at den

skærer x-aksen 3 gange (3 rødder)

skærer x-aksen 1 gang (1 rod)

skærer x-aksen 1 gang og røren x-aksen 1 gang (røringspunktet er en dobbeltrod altså, 2 rødder)

Udgangspunktet må være, at den ene rod er dobbeltrod (svarer til at en andengradsligning kun har en rod)

(x-1)(x-3)(x-3) eller (x-1)(x-1)(x-3)


Svar #2
27. september 2009 af miemelody (Slettet)

okay, tusind tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: forskrift, tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.