Matematik

Forkortelse af brøk

29. september 2009 af Loui90 (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe med at forkorte brøken

(a^2-6a+9)/(a^2-9),

og forklare hvordan man gør?

Tror man skal bruge kvadratsætningerne, men kan ikke få det til at passe på sidste led.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2009 af Isomorphician

Du skal omskrive både tæller og nævner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2009 af mathon

a2 - 6a + 9 = a2 - 2·(a·3) + 32 = (a - ?)2

.......

a2-9 = a2-32 = (a+?)(a-?)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2009 af PhilipJensen (Slettet)

Du skal bruge kvadratsætninger den første hedder følgende:

(a-b)2 = a2+b2-2ab

den du skal bruge i nederste del af brøken er:

(a+b)(a-b) = a2+b2

Derved skulle du gerne få en brøk der hedder:

(a-3)2/(a+3)(a-3)

Derved kan den ene parentes forkortes væk og der står derefter:

a-3/a+3

:) Håber du kan forstå det.


Skriv et svar til: Forkortelse af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.