Matematik

Omdrejningslegeme

03. oktober 2009 af surfact1 (Slettet)

Hej

Jeg har en opgave, hvori jeg først skal beregne rumfanget af det omdrejningslegeme, der fremkommer, når en punktmængde drejes 360 grader om x-aksen, hvorefter jeg skal beregne det omdrejningslegeme, der fremkommer når punktmængden drejes om y=2.

Jeg har regnet den første del, men forstår ikke hvad jeg skal gøre for at beregne omdrejningslegemet om y=2..


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2009 af kieslich (Slettet)

Beregn omdrejningslegemet for funktionen f(x)-2


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal bare tænke på, at radius bliver 2-f(x). Prøv at tegne det. Så bliver dV = pi*(2-f(x))2 - resten


Svar #3
04. oktober 2009 af surfact1 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvorfor radius bliver 2-f(x)..


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det er fordi du ikke tegner og sammenligner med din lærebog, du skal tegne et differentielt stykke af omdrejningslegemet. Hvad hedder punktmængden?


Svar #5
05. oktober 2009 af surfact1 (Slettet)

Der står ikke noget om det i min lærebog.. Der står kun hvordan et omdrejningslegeme drejes om x-aksen..

Men opgaven lyder:

En funktion f er givet ved

f(x)=x^2-6x+10

En punktmængde M er bestemt ved

{(x,y)|f(x)<y<2}

Beregn arealet af M

Beregn rumfanget af det omdrejningslegeme, der fremkommer når M drejes 360 grader om

1)førsteaksen

2)linjen med ligningen y=2


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

ja men det er også en vigtig oplysning at få, at det drejer sig om den specifikke parabel, som du skriver, prøv nu at tegne det op, ellers gør jeg det senere i dag, skal afsted nu


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

er du kommet videre? Ellers start med at løse ligningen f(x)=2 for at finde skæringen (grænserne). Dernæst laver du et volumenelement dV = (pi*(2-f(x)2)2 -pi*22)dx, herfra skulle du kunne integrere på sædvanlig vis.


Svar #8
05. oktober 2009 af surfact1 (Slettet)

Jeg har fundet grænserne, som er 2 og 4. Men forstår stadigvæk ikke, hvorfor radius bliver 2-f(x)..


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Tegn den så forstår du, midtyen af omdrejningslegemet er linien y=2, så må radius være 2-f(x), og da vi har det i 2. potens, så kan det lige så godt hedde f(x)-2


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

der skal stå midten, altså en slags centrum i omdrejningslegemet


Svar #11
05. oktober 2009 af surfact1 (Slettet)

Jeg har forstået det nu. :)

Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er godt, det er også meget svært. Man skal faktisk have en visuel forestillingsevne, så man kan se, hvad der sker, jeg måtte også tegne det løst op, før jeg kunne indse det. For en anden gangs skyld, så er der to måder at beregne omdrejningslegemer på, den ene bruger man "plane skiver" så at sige, i den anden bruger man "cylindriske skaller", så det bliver fire i alt, to omkring y-aksen og to måder omkring x-aksen.


Skriv et svar til: Omdrejningslegeme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.