Matematik

Halveringskonstanten.

06. oktober 2009 af Angelia (Slettet)

Hej,

jeg har fået to forskellige tabeller, hvor jeg skulle bestemme forskriften vha. eksponentiel regression.

Det har jeg så gjort og fået to forskrifter:

f(x)=4060,2e-0,187x

f(x)=697,22e-0,188x

Hvordan bestemmer jeg så halveringskonstanten ud fra begge funktioner?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2009 af mathon

f(x) = b·e-kx k>0

X½ = ln(½)/(-k) = ln(2)/k


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2009 af Isomorphician

f(x) = b*ekx

T½ = ln(½)/k


Svar #3
06. oktober 2009 af Angelia (Slettet)

Altså halveringskonstant som i radioaktivitet?

Og det forstår jeg ikke? :(


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. oktober 2009 af mathon

#2
i din udledning
er k = -|k|


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Du har din funktion f(x)=4060,2e-0,187x

Halveringskonstanten betegnes T1/2 og beregnes ved ln(1/2) / (-k)

T1/2 = ln(1/2) / (-(-0.187)) = -3.7067


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2009 af Isomorphician

#4: Yes...tanketorsk, tak for det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2009 af mathon

#5

halveringstiden kan ikke være negativ

se #1

endvidere kan
halveringskonstanten
for
f(x) = b·e-kx  aldrig komme til at hedde noget med t eller T

halveringskonstanten heder
som den
for
f(t) = b·e-kt hedder T½


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Korrekt (: Ahh. Det giver også mening.


Svar #9
06. oktober 2009 af Angelia (Slettet)

dvs. når jeg indsætter k i formlen, så skal den være positiv?


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. oktober 2009 af mathon

#9
genlæs #1


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Du må selv vælge hvilken formel du bruger.

Du skal bare bruge den positive værdi af din k i begge tilfælde.

dvs. |k|, og din er |-0,187| = 0.187

Indsætter du den i X½ = ln(½)/(-k)     bliver det     X½ = ln(½)/(-0.187) = 3.7067

Indsætter du den i X½ = ln(2)/k     bliver det     X½ = ln(2)/0.187 = 3.7067


Svar #12
06. oktober 2009 af Angelia (Slettet)

Så udregningen er:

T1/2 = ln(1/2) / (0.187) ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Hvad vil du selv sige?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. oktober 2009 af mathon

udregningen er:

1 = ln(½)/(-0,187)

2 = ln(½)/(-0,188)                                 ln(½)<0                    
 


Skriv et svar til: Halveringskonstanten.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.