Matematik

Differentialregning - HJÆLP

13. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Funktionen f er bestemt ved:

f(x) = √x - √3  / x - 3

 

hvorfor kan man ikke direkte, dvs. uden omskrivninger, ved hjælp af regneudtrykket bestemme

lim        √x - √3        ??????
x → 3    x   -  3
 

Forlæng funktionsudtrykket med √x + √3, og bestem

lim           √x - √3    eksakt
x → 3         x - 3


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad giver nævneren i den grænseværdi?


Svar #2
13. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Det må jeg indrømme at det ved jeg ikke.
Det er et helt nyt emne nemlig (-:


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Du kan da sagtens sige, hvad nævneren giver, hvis x= 3.


Svar #4
13. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Nå jaja, så er x = 3., men er det så grænseværdien?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Nej. I grænseværdien for x gående mod 3, vil x=3. Hvad giver nævneren så i din funktion? Altså, hvad giver f(3)?


Svar #6
13. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Altså.. jeg ved godt at det er fordi at både tælleren og nævneren går mod 0 :-)
er det ikke det du vil frem til?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Præcis! Der har du svaret til det første spørgsmål.

For at finde grænseværdien, skal du så ind og forlænge, som der står.


Svar #8
13. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Ja, men jeg tænkte på om man ikke kunne vise det på en måde (-:
I stedet for bare at skrive  - "fordi at både tæller og nævner går mod nul"

Og i nummer to - så ved jeg ikke hvad eksakt betyder.
Og jeg forstår ikke hvordan man kan forlænge den (-:
håber du ville kunne forklare mig det lidt nærmere


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Der er sikkert andre måder at vise 1) på, men det er det, vi lige har gjort, din lærer er ude efter.

Til 2) betyder eksakt, at du skal finde den helt præcise værdi. Og så skal du ind og forlænge brøken; dvs. gange med det foreslåede i tæller og nævner.


Svar #10
16. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

hvordan kan jeg gange x+3 ind i;
lim           √x - √3 eksakt
x → 3         x - 3                       ???


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. oktober 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:limes-beregning_1.doc

Svar #12
16. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Hej. Okay tusinde tak.
Jeg kan godt følge, det du har gjort - undtagen til sidst, hvor du sætter 3 ind på x' plads.
Er det fordi at grænseværdien for x er gående mod 3? altså x=3


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. oktober 2009 af mathon

Ja


Skriv et svar til: Differentialregning - HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.