Matematik

Differentiel kvotient - tangenter

14. oktober 2009 af what333 (Slettet)

Hej, jeg ahr svært ved at løse denne opgave:

Bestem en ligning for den tangent, der står vinkelret på linjen med ligningen 2y + x – 4 = 0

og Funktionen f er givet ved f(x) = 3x2-6x + 5.

Jeg ved at jeg kan omskrive ligningen til y = ax+b, hvor a er hældningen :      -1/2x + 2

er hældningen ikke -1/2 eller er det forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. oktober 2009 af mathon

linjen 2y + x – 4 = 0
eller
y = -(1/2)x + 2
 

f '(x) = 6x - 6

f '(xo) = 6xo - 6 = 2

xo - 1 = (2/6)

xo = (4/3)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Mangler der ikke noget i opgaveformuleringen? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. oktober 2009 af MrAbdul (Slettet)

Jeg tror han har skrevet det forkert ind

Hvad er det her for en funktion?

f(x) = 3x2-6x + 5.


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. oktober 2009 af mathon

der resterer kun
at finde ligningen
for
tangenten gennem
((4/3),f(4/3))
med hældningskoefficient 2


Svar #5
14. oktober 2009 af what333 (Slettet)

men hvor får du 2 fra? jeg får det til -1/2


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. oktober 2009 af mathon


Bestem en ligning for den tangent, der står vinkelret på linjen med ligningen y = -(1/2)x + 2


Svar #7
14. oktober 2009 af what333 (Slettet)

Men hvordan udregner man det?


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. oktober 2009 af mathon

tangentligning:

y = f '(xo)(x-xo) + f(xo)

y = 2(x-(4/3)) + f(4/3)

y = 2x - (8/3) + 3·(4/3)2 - 6·(4/3) + 5

y = 2x - (8/3) + (16/3) - 8 + 5

y = 2x + (8/3) - 3

y = 2x + (8-9)/3

y = 2x - (1/3)


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Jeg fatter stadig ikke hvordan du kommer frem til at hældningen for funktionen der står vinkelret på, at den skal have hældningen 2 (:

Der må være noget jeg misser. Men hvor.


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. oktober 2009 af mathon

når to rette linjer
er ortogonale
er produktet af deres hældningskoefficienter -1.

a2·a1 = -1

a2·(-(1/2)) = -1

a2·(1/2) = 1

a2 = 2


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Tænk det vidste jeg ikke. Har aldrig hørt det før. Man lærer altid noget nyt (: gudskelov. Synes det er underligt jeg aldrig har hørt om det før? Men ja, har vel aldrig fået stillet en opgave som denne. Det jeg tænkte på var at anvende viden fra vektor-regning, kunne man ha gjort det?

Men ja, det viser bare at jeg ikke havde overset noget, for det stod ikke beskrevet i din besvarelse, mange tak (:


Svar #12
14. oktober 2009 af what333 (Slettet)

når okay, nu forstå jeg . tusind tak for hjælpen :D


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Ja what333, jeg blev nødt til at spørge mathon hvordan han kom frem til at hældningen for den ortogonale linje, for han udregnede direkte uden beregning x for hældningen lig 2 for f(x), og der tænkte jeg over hvor han fik 2 fra. (:


Brugbart svar (1)

Svar #14
14. oktober 2009 af mathon

#11

se

Vedhæftet fil:ortogonale linjer.doc

Brugbart svar (0)

Svar #15
14. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Jeg havde godt på fornemmelsen at det var udfra skalarproduktet at man kunne konkludere dette, mange tak. (:

Mathon har du beviser for alle matematiske formler der er inkluderet i Mat niveau C,B og A? Ren nysgerrighed.


Brugbart svar (1)

Svar #16
14. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Der er nogen der har haft det rigtig sjovt med at markere end hel masse indlæg i denne tråd som ikke-brugbare.

Man vil du svare på ovenstående spørgsmål? (:


Skriv et svar til: Differentiel kvotient - tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.