Matematik

2.gradsligninger

17. oktober 2009 af hjælpmig! (Slettet)

Hej er der nogen der kan hjælpe med disse to opgaver:

Grafen for f(x) = -x^2+bx+c har toppunkt i (2,1), Bestem b og c.

I en klasse skal eleverne løse en andengradsligning med koefficienter a = 2 og b = -5, dvs. ligningen 2x^2-5x+c = 0, og ligningen skal have x = 4 som den ene løsning. Hvilken værdi skal c have?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2009 af Isomorphician

Til den første opgave:

Brug metoden til at udregne koordinaterne i toppunktsformlen til at udregne b og c. Start med førstekoordinaten.

Til den anden opgave:

Indsæt 4 på x's plads og isoler c.


Svar #2
17. oktober 2009 af hjælpmig! (Slettet)

Jeg kan godt bruge noget uddybning ...jeg forstår det endnu ikke. Hvilken metode skal jeg bruge til den første opgave til at udregne b og c?

Til den anden jeg er dårlig til at isolere ..

Jeg har seriøst brug for hjælp!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2009 af Isomorphician

Fra toppunktsformlen ved du at førstekoordinaten udregnes ved (-b/2a), og andenkoordinaten udregnes ved (-D/4a).

Du ved fra opgaven at førstekoordinaten til toppunktet er 2.

Derfor skal du starte med at løse:

-b/2a = 2


Svar #4
17. oktober 2009 af hjælpmig! (Slettet)

Ja men hvordan isolerer jeg b i -b/2a = 2 ?

Det er isolering jeg har brug for hjælp til...også i opgave 2 (isolering a c)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. oktober 2009 af Isomorphician

-b/2a = 2

indsæt koefficienten til a:

(-b)/(-2) = 2

gang med -2 på begge sider:

-b = -4

gang med -1 på begge sider:

b = 4

Værdien for b indsættes nu i formlen for diskriminanten der udregnes:

d = 42 - 4*(-1)*c = 16 + 4c

Værdien for d indsættes i formlen til udregning af andenkoordinaten, som skal være lig 1:

-d/4a = 1 <=>

(-(16 + 4c))/(-4) = 1

gang med -4 på begge sider:

-16 - 4c = -4

læg 16 til på begge sider:

-4c = 12

del med -4 på begge sider:

c = -3


Svar #6
18. oktober 2009 af hjælpmig! (Slettet)

Okay tusind tak! :D Er der nogen der kan hjælpe med den anden opgave? (den med eleverne i en klasse)


Svar #7
18. oktober 2009 af hjælpmig! (Slettet)

Til Isomorphian: hvor får du -2 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. oktober 2009 af Isomorphician

2a = -2, da a = - 1

f(x) = -x2 + bx + c = -1*x2 + bx + c


Skriv et svar til: 2.gradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.